Premiul Henkel pentru Artă merge pentru prima oară în Estonia: Marge Monko este marea câştigătoare
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiul-henkel-pentru-arta-merge-pentru-prima-oara-in-estonia-marge-monko-este-marea-castigatoare/

Artista Marge Monko din Estonia a câştigat Premiul Henkel pentru Artă 2012, care are o valoare totală de 35.000 de euro. Henkel Central Eastern Europe (CEE) a acordat pentru a unsprezecea oară Premiul Henkel pentru Artă, care include suma de 7.000 de euro şi două expoziţii individuale – ajungând astfel la o valoare totală de […]

Un articol de Andrada Văsii|5 noiembrie 2012

Artista Marge Monko din Estonia a câştigat Premiul Henkel pentru Artă 2012, care are o valoare totală de 35.000 de euro.

Henkel Central Eastern Europe (CEE) a acordat pentru a unsprezecea oară Premiul Henkel pentru Artă, care include suma de 7.000 de euro şi două expoziţii individuale – ajungând astfel la o valoare totală de 35.000 de euro.

Etapa finală a competiţiei din 2012 a numărat 931 de înscrieri. Un juriu internaţional format din experţi din muzee, artişti şi curatori au decis să acorde premiul artistei Marge Monko, din Estonia, născută la Talin, în 1976.

„Prin această competiţie, Henkel doreşte să contribuie la procesul de integrare europeană şi la cunoaşterea culturală a regiunii Europei Centrale şi de Est. Ne bucurăm că artişti din peste 20 de ţări din Europa Centrală şi de Est au înscris peste 25.000 de opere de artă în cei 11 ani ai competiţiei”, a declarat Günter Thumser, preşedintele Henkel CEE, cu ocazia ceremoniei de premiere, ce a avut loc pe 30 octombrie într-una din locaţiile Muzeului Moderner Kunst Stiftung Ludwig (mumok) dinViena.

În cadrul aceluiaşi eveniment, Henkel CEE a acordat şi Premiul pentru Tineri Artişti din Austria, în valoare de 2.000 de euro, lui Maureen Kaegi, care a impresionat juriul cu un portofoliu extins de lucrări folosind diferite tenici artistice.

Pentru a treia oară în istoria premiului, artiştii români – anul acesta Anca Benera şi Arnold Estefan – s-au numărat printre cei cinci finalişti ai competiţiei internaţionale. Cei doi artişti români au câştigat competiţia locală cu trei lucrări care au intrat apoi şi în faza de selecţie internaţională, la Viena – „Pacta sunt servanda”, performance şi video, „The equitable principle”, instalaţie mixed-media, şi „Matter&History”, foto-montaj şi print.

Henkel CEE organizează Henkel Art.Award. din anul 2002, în cooperare cu organizaţia KulturKontakt Austria, competiţia adresându-se tinerilor artişti din Centrul şşi Estul Europei. Din 2009, competiţia a câştigat un partener de calibru – mumok – cel care acum oferă câştigătorului oportunitatea de a-şi prezenta operele de artă într-o expoziţie individuală în cadrul muzeului din Viena.

Sursa: Mediafax

23
/10
/23

De pe scenele Scala din Milano şi Theater an der Wien, soprana Letiția Vițelaru şi bas baritonul Sorin Coliban, remarcabili reprezentanţi ai diasporei artistice româneşti, vin la Bucureşti, unde, acompaniaţi de Orchestra Metropolitană București, cu maestrul Daniel Jinga la pupitrul dirijoral vor putea fi ascultaţi luni, 30 octombrie, de la ora 18:30, la Opera Națională din București.

20
/10
/23

Luni, 23 octombrie, ora 23.00, Marina Constantinescu ne aşteaptă la TVR 1 cu prima ediţie „Nocturne” a noului sezon. Actorul Ştefan Bănică, Anna Ungureanu, dirijorul şi Emil Pantelimon, managerul Madrigalului, actorul Adrian Văncică, Oana Drăgulinescu – fondator al Muzeului Abandonului se numără printre invitaţii noului sezon „Nocturne”.

20
/10
/23

Într-o permanentă alunecare între prezent și trecut, romanul Vorbește-mi despre tata, devenit bestseller imediat după publicarea în Coreea, este nu numai o melancolică scrisoare de dragoste adresată de către o fiică părintelui ei, ci și o dramă psihologică în care, pe fundalul multistratificat al istoriei coreene recente, amintirile pot vindeca răni adânci și restabili relații de familie fragilizate.

19
/10
/23

Scriitoare, cu texte puse în scenă pe diverse scene din România, Mihaela Michailov curatoriază pentru al doilea an, alături de Oana Cristea Grigorescu și Călin Ciobotari, o ediție a FNT. Am invitat-o la o discuție cu cărțile pe masă despre selecția din acest an.

19
/10
/23

Galeria neconvențională Celula de Artă continuă demersul de a se multiplica și de a cuceri privitorii prin arta pe care o curatoriază, expune și susține, în spațiile proprii sau în cele prietene, cu o serie de evenimente programate până la finalul lunii octombrie.

19
/10
/23

Vineri, 20 octombrie 2023 (de la 19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO și apreciatul pianist român HORIA MIHAIL vă invită să ascultați la Sala Radio o partitură cu o poveste inedită în istoria muzicii: Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, semnat de BEETHOVEN.

18
/10
/23

De la volumul biografic „Martin Scorsese: O călătorie“ de Mary Pat Kelly la cartea de interviuri „Călătorie într-o fotografie” de Dia Radu, cărțile pe care vi le propunem de această dată vă invită să descoperiți fascinante istorii personale.