Recomandări de lectură: cinci cărți pentru toamnă
https://www.ziarulmetropolis.ro/recomandari-de-lectura-cinci-carti-pentru-toamna/

De la volumul biografic „Martin Scorsese: O călătorie“ de Mary Pat Kelly la cartea de interviuri „Călătorie într-o fotografie” de Dia Radu, cărţile pe care vi le propunem de această dată vă invită să descoperiţi fascinante istorii personale.

Un articol de Ziarul Metropolis|18 octombrie 2023

Volumul biografic „Martin Scorsese: O călătorie“, semnat de Mary Pat Kelly, se deschide cu un fragment despre „Crimele din Osage County: Bani însângerați“, cel mai nou film regizat de Martin Scorsese.

„Martin Scorsese: O călătorie“, de Mary Pat Kelly

Nemira a lansat recent volumul „Martin Scorsese: O călătorie“, al premiatei autoare Mary Pat Kelly, într-o traducere semnată de Anamaria Manolescu. Autoarea Mary Pat Kelly le ia interviuri atât lui Martin Scorsese, cât și celor alături de care a regizorul a lucrat. Robert De Niro, Paul Newman, Liza Minnelli, Nick Nolte și mulți alții oferă o perspectivă intimă și fără precedent asupra modului în care au fost gândite filmele deja iconice ale regizorului, dar și asupra obstacolelor întâmpinate în realizarea lor.

Cu o prefață semnată de Leonardo DiCaprio, cartea le oferă cititorilor ocazia de a pătrunde în culisele vieții personale și profesionale a cineastului.

„Această carte ne invită în laboratorul de creație al lui Martin Scorsese, al cărui impact asupra cinematografiei a schimbat modul în care înțelegem azi filmul. Stranietatea ființei umane, profunzimea celor damnați, vina și salvarea celor neputincioși, toate fac parte din recuzita lui, spre toate se îndreaptă camera de filmat. Creativitatea lui nu e doar uimitoare, ci mai ales emoționantă. Simți că te afli în prezența unui om foarte valoros, a unui gânditor, a unui regizor unic, care a aruncat în aer convențiile cinematografice și și-a impus propriul stil, riscând, șocând, fascinând.

De la primele încercări până la marile reușite, această călătorie te va purta în culisele artei sale, pe platourile de filmare ale unor capodopere care au rescris istoria cinematografică, în inima celor mai tainice confesiuni, atât ale lui, cât și ale colaboratorilor săi, care iau cuvântul în această carte: Robert De Niro, Paul Newman, Liza Minnelli, Nick Nolte și mulți alții. Călătorie plăcută!“, spune Irina Cerchia, coordonatoarea colecției Yorick.

Nu întâmplător, apariția cărții precedă premiera în România a filmului „Crimele din Osage County: Bani însângerați“, cel mai recent proiect regizat de Martin Scorsese. Dacă filmul aduce în prim-plan povestea captivantă a unei investigații criminale din anii ’20, cu Leonardo DiCaprio și Robert De Niro în rolurile principale, cartea le dezvăluie cititorilor, încă din introducere, detalii importante despre procesul de creație care a stat la baza realizării lungmetrajului.

„Crimele din Osage County: Bani însângerați“ va fi lansat oficial pe 20 octombrie si va rula în cinematografele din întreaga lume, în rețeaua Cinema City, iar Editura Nemira va fi prezentă la lansarea oficială a filmului. Fără îndoială, „Martin Scorsese: O călătorie“, de Mary Pat Kelly, este o carte de neratat pentru toți iubitorii de film.

„Toată dragostea dintr-o fotografie arsă” de Maria Orban

Noua carte a Mariei Orban se oprește asupra relației complexe dintre trei generații de femei, care înțeleg lumea în moduri aproape opuse. Familia și echilibrul ei precar sunt zguduite de internarea bruscă a celei mai în vârstă.

Fricile paralizante devin mai evidente în fața apropiatei morți. Mecanismele lor de apărare, în special modurile în care fiecare afectează viața celeilalte în numele datoriei și al iubirii materne, ies la iveală.

Leia, aflându-se în mijlocul acestor schimbări, este cea care observă transformările, încearcă să le înțeleagă și să le exprime. Ea își caută în permanență identitatea, dorind să descopere cine este dincolo de rolurile de fiică și mamă.

„Un ultim dar de Crăciun” de Emily Stone

Traducere de Emil Sîrbulescu

Cassie se simte mai singură ca niciodată, însă un dar de la fratele ei îi oferă șansa la o viață mai bună și la dragoste. Găsește astfel un plic cu indicii, parte din jocul anual pe care-l aveau cei doi frați cu ocazia Crăciunului, și începe o călătorie care îi schimbă viața.

De la Londra în Țara Galilor și Bordeaux, protagonista reia legătura cu vechi prieteni, reaprinde o dragoste pierdută și se regăsește pe sine. Ea trebuie să-și urmeze intuiția pentru a descoperi ce-i rezervă viitorul, iar cititorul este invitat să descopere până în final dacă aceasta este pregătită să accepte până la capăt darul fratelui ei și dragostea care îl însoțește.

„Vindecarea începe când ești pregătit” de Brianna Wiest

Traducere de Andreea Rosemarie Lutic

Vindecarea emoțională nu se întâmplă peste noapte; este un proces lung, declanșat de o criză existențială care ne determină să ne reevaluăm imaginea de sine și prioritățile în viață, ne asigură autoare cărții de față, cunoscută mai ales pentru volumul „Tu ești muntele”.

„Vindecarea începe când ești pregătit” este continuarea bestsellerului internațional 101 eseuri care îți vor schimba modul de a gândi și promite să ofere un ghid pentru a descoperi adevărul interior.

Renunțarea la iluzii, acceptarea propriilor imperfecțiuni și eliberarea de emoții negative sunt etape inevitabile în parcursul de vindecare, ni se spune. Bazate pe sfaturi practice, eseurile Briannei Wiest se adresează celor care doresc să se cunoască mai bine pe sine pentru a obține o viață împlinită.

„Călătorie într-o fotografie” de Dia Radu

În „Călătorie într-o fotografie”, fiecare interviu pornește de la o fotografie din tinerețea intervievatului. Acesta se deschide în fața cititorilor, cu un portret actual, și cu un sinopsis creat de autoarea Dia Radu.

Călătorie într-o fotografie este o carte atât pentru nostalgici, cât și pentru cei care găsesc plăcerea lecturii în istoriile personale atent povestite.

Volumul include interviuri cu nume importante ale lumii culturale de azi din România, precum Andrei Șerban, Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameșteanu, Matei Vișniec sau Ștefan Agopian.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.