Premiul LUX 2012: Filmele finaliste vor fi proiectate în Capitala
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiul-lux-2012-filmele-finaliste-vor-fi-proiectate-in-capitala/

Filmele finaliste la ediţia de anul acesta a premiului LUX, decernat de Parlamentul European, vor fi proiectate la Bucureşti, la cinema Studio, vineri şi sâmbătă. „Csak a szél/ Just The Wind”, de Bence Fliegauf, „Io sono Li/ Shun Li and the Poet”, de Andrea Serge, şi „Tabu”, de Miguel Gomes, sunt cele trei pelicule selecţionate […]

Un articol de Andrada Văsii|13 noiembrie 2012

Filmele finaliste la ediţia de anul acesta a premiului LUX, decernat de Parlamentul European, vor fi proiectate la Bucureşti, la cinema Studio, vineri şi sâmbătă.

„Csak a szél/ Just The Wind”, de Bence Fliegauf, „Io sono Li/ Shun Li and the Poet”, de Andrea Serge, şi „Tabu”, de Miguel Gomes, sunt cele trei pelicule selecţionate în acest an pe lista scurtă a finaliştilor pentru premiul LUX.

Cele trei filme vor putea fi vizionate la Cinema Studio din Bucureşti, potrivit următorului program: vineri – 17.30 („Io Sono Li”), 19.30 („Csak a Szel”); sâmbătă – 18.00 („Tabu”), 20.00 (dezbatere privind temele aduse în atenţia publicului de filmul „Tabu”, cu participarea criticului Irina Margareta Nistor şi a jurnalistului Cristian Tudor Popescu).

Biletele pot fi procurate de la casa de bilete a cinematografului.

Evenimentul de la Bucureşti este organizat de Biroul de Informare al Parlamentului European în România.

Proiectate în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene în cadrul evenimentului „Zilele Filmului LUX”, în perioada 15 octombrie – 20 noiembrie, filmele finaliste sunt subtitrate, cu finanţare europeană, în cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene.

Premiul LUX va fi acordat într-o ceremonie oficială pe 21 noiembrie, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, în prezenţa realizatorilor filmelor.

Premiul LUX a fost înfiinţat în anul 2007, iar câştigătorul este desemnat prin voturile exprimate de politicienii din Parlamentul European. Filmul câştigător, recompensat şi cu un cec de 87.000 de euro, este apoi subtitrat în cele 23 de limbi oficiale ale UE şi pentru fiecare stat membru UE se va crea o copie în formatul de 35mm.

Premiul include, de asemenea, adaptarea filmului pentru persoane cu probleme auditive şi de vedere. Prin acest premiu, Parlamentul European doreşte să elimine barierele lingvistice care deseori reprezintă un obstacol pentru distribuţia filmelor europene.

Peliculele laureate la ediţiile precedente sunt „Auf der anderen Seite” (2007), de Fatih Akin, „Le Silence de Lorna” (2008), de Jean-Pierre şi Luc Dardenne”Welcome” (2009), de Philippe Lioret, „Die Fremde” (2010), de Feo Aladag, şi „Les neiges du Kilimandjaro” (2011), de Robert Guédiguian.

La ediţia din 2007, unul dintre cele trei filme finaliste a fost „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, al regizorului român Cristian Mungiu.

 

Sursa: Mediafax

05
/09
/23

Panorama teatrală la jumătatea anului Capitalei Europene a Culturii demonstrează felul în care Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara a reconfigurat pentru orașul și pentru comunitatea pe care le reprezintă o structură culturală înalt profesională.

05
/09
/23

În cadrul proiectului Heritage Hub Râșnov, Asociația Mioritics în parteneriat cu Primăria Orașului Râșnov și Hands on History Norvegia va organiza Festivalul Medieval. Evenimentul va avea loc în perioada 7‑10 septembrie 2023 și va aduce în prim-plan o serie de activități și experiențe medievale menite să promoveze Cetatea Râșnov ca un important obiectiv turistic atât pentru România, cât și pentru Europa dar și un spațiu de învățare și implicare a comunității locale.

05
/09
/23

DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank la Combinatul Fondului Plastic între 7 și 15 octombrie, reunește anul acesta 130 de lucrări din 16 domenii creative, alese dintr-un număr record de înscrieri.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

04
/09
/23

Balkanik Festival – Home of World Music, ajuns la ediția X, se va desfășura între 8 și 10 septembrie, la București, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus, conturând într-o atmosferă unică trei zile pline de concerte live, un târg meșteșugăresc amplu, expoziții, DJ seturi, ateliere, demonstrații, dezbateri, relaxare în natura din mijlocul orașului, la umbra turnului de apă proiectat de Anghel Saligny.

03
/09
/23

Seria Concertelor pentru familii și copii debutează azi, de la ora 11:00, la Teatrul Odeon, cu concertul ”Orchestra merge la Zoo” al ansamblului Camerata Regală, sub bagheta dirijorului Andrei Feher. Muzicienilor le vor sta alături muzicologul Cristina Bohaciu Sârbu și actorul Mihai Bisericanu, în rol de narator.