Preşedintele ICR, invitat la începutul lunii februarie la Comisia pentru cultură din Senat
https://www.ziarulmetropolis.ro/presedintele-icr-invitat-la-inceputul-lunii-februarie-la-comisia-pentru-cultura-din-senat/

Preşedintele Institutului Cultural Român, Andrei Marga, urmează să fie invitat, în prima săptămână a lunii februarie, la Senat, pentru a purta o discuţie cu membrii Comisiei pentru cultură pe marginea pregătirilor ICR în vederea participării României, ca invitat de onoare, la Târgul de Carte de la Paris.   Propunerea venită din partea senatorului PSD Gabriela […]

Un articol de Andrada Văsii|17 ianuarie 2013

Preşedintele Institutului Cultural Român, Andrei Marga, urmează să fie invitat, în prima săptămână a lunii februarie, la Senat, pentru a purta o discuţie cu membrii Comisiei pentru cultură pe marginea pregătirilor ICR în vederea participării României, ca invitat de onoare, la Târgul de Carte de la Paris.

 

Propunerea venită din partea senatorului PSD Gabriela Firea viza iniţial invitarea directorului ICR la o discuţie cu membrii comisiei în cursul săptămânii viitoare, însă, preşedintele acestui for, social-democratul Georgică Severin, a invocat faptul că parlamentarii vor fi ocupaţi cu dezbaterea şi adoptarea bugetului de stat. Astfel, propunerea lui Georgică Severin de a programa întâlnirea cu Andrei Marga pentru începutul primei sesiuni ordinare din 2013 a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

Georgică Severin a subliniat faptul că, în opinia sa, Târgul de Carte de la Paris reprezintă o oportunitate pentru România care nu trebuie ratată, mai ales că suma la care se ridică participarea ţării noastre la eveniment este echivalentă cu costul realizării ”unei poteci mai răsărite”.

”Există o problemă şi am discutat şi la ICR, am primit sprijin şi de la MAE – România este invitatul de onoare de la Târgul de Carte de la Paris, care pe plan european este Mecca târgurilor de carte. Prezenţa în pavilionul central, posibilitatea ca multe acţiuni să fie centrate pe România reprezintă un vector de imagine extraordinar, iar costurile sunt la nivelul unei poteci mai răsărite. Nu trebuie să pierdem o oportunitate cu care nu ne vom mai întâlni. Mai sunt câteva luni. Trebuie să ne preocupăm serios, să încercăm să popularizăm această manifestare pentru că în felul acesta toate autorităţile se vom implica mai aplicat. Ar fi păcat fiindcă este o onoare”, a spus Severin, la Parlament.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, i-a asigurat pe colegii săi senatori de interesul pe care Ministerul Culturii îl va manifesta în legătură cu acest eveniment, precizând însă faptul că ministerul este doar ”un sponsor”, neavând şi atribuţii organizatorice.

”În legătură cu Târgul de Carte de la Paris, ICR este organizatorul, nu Ministerul Culturii, iar ICR este o instituţie liberă, independentă, autonomă. Ministerul are o infimă contribuţie, are o contribuţie financiară, dar nu este organizator”, a subliniat acesta.

Sursa: Agerpres

17
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie. Spectatorilor li se pregătesc comedii, drame, thrillere animații, filme premiate în marile festivaluri și succese de casă. Intrarea este liberă.

17
/07
/17

O discuţie cu cineastul Alexandru Solomon despre ultimul său documentar, „Ouăle lui Tarzan”, şi vernisajul unei expoziţii cu fotografii din Petrila realizate de regizorul Andrei Dăscălescu se numără printre evenimentele conexe proiecţiilor la cea de-a patra ediţie a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

17
/07
/17

Universul din "Un veac de singurătate", capodopera lui Gabriel Garcia Marquez publicată în urmă cu 50 de ani, s-a transformat în sursă de inspirație pentru doi artiști urbani, care au pictat pe zidurile Bibliotecii naționale din Columbia lupte de cocoși, capete de morți și un cuplu înlănțuit.

16
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Despre o spectaculoasă docuficţiune poloneză cu viaţa de noapte a tinerilor din Varşovia. Şi despre un thriller elveţian care are ca protagonist un detectiv particular cu o minte tulburată. Acum, în iulie, în (unele) cinematografe.

15
/07
/17

O expoziție In Memoriam Augustin Buzura, organizată de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții, în parteneriat cu Biblioteca Națională a României, va fi deschisă în perioada 14-31 iulie la sediul ICR din Aleea Alexandru, nr. 38.

15
/07
/17

Una dintre cele mai valoroase compoziții jazz imaginate vreodată în umbra Mariei Tănase, un proiect de excelenţă, aplaudat pe scene prestigioase şi inclus pe coloana sonoră a unui film internaţional aspirant la Oscar, „Pân’la rai” va fi prezentat, în ediţie excepţională, la Grădina Green Hours din Bucureşti, marți, 18 iulie, de la ora 19.30.

15
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie.

15
/07
/17

UNTEATRU sărbătorește șapte ani de existență și organizează cu acest prilej zilele UNTEATRU – „un micro-festival de teatru, concerte și prietenie”, care va avea loc între 19-23 iulie.

14
/07
/17

Un documentar regizat de Susan Lacy despre regizorul laureat al premiului Oscar Steven Spielberg va avea premiera la HBO pe 7 octombrie. Documentarul va examina în profunzime filmografia lui Spielberg, relevând modul în care experiențele sale i-au influențat munca și au transformat-o în timp.

13
/07
/17

Taifas nocturn, cu amintiri, tutun, cafea și voie bună, între doi scriitori ce-au nimerit pe același palier, în prima și ultima vacanță, pe care au petrecut-o împreună, la Techirghiol. În 2017 se împlinesc 50 de ani de la moartea lui Tudor Arghezi despre care se spunea că era arțăgos cu prietenii și „spurcat la gură” cu străinii.

13
/07
/17

În perioada 4-18 iulie 2017 se desfășoară cea de-a XXXIV-a ediţie a Festivalului Internațional de Teatru din Almada, cea mai importantă manifestare de acest gen din Portugalia. La eveniment va fi prezentat și spectacolul „Oameni obișnuiți”, de Gianina Cărbunariu, în interpretarea actorilor de la Teatrul Național „Radu Stanca“ Sibiu (TNRS). Spectacolul va avea loc, duminică, 16 iulie, ora 22:00, pe Scena Mare a Școlii D. Antonio da Costa din Almada unde sunt așteptați 600 de spectatori.

13
/07
/17

Pe 22 iulie, de la 08:00 la 20:00, găsești în București un workshop de fotografie și explorare urbană, în care afli poveștile orașului de la scriitorul Andrei Crăciun și înveți să faci fotografii de la un profesionist ca Adi Bulboacă.

13
/07
/17

Se împlinesc 10 ani de când UNDERCLOUD, primul festival de teatru independent din România, se desfăşoară în fiecare vară în Bucureşti. Ediţia aniversară ce va avea loc în perioada 22-31 august 2017, la ARCUB-Gabroveni, va fi marcată de evenimente teatrale unice, de prezenţa unor personalităţi ale teatrului românesc şi străin, de petreceri şi surprize.