Prestez servicii artistice: eu ce rol am?
https://www.ziarulmetropolis.ro/prestez-servicii-artistice-eu-ce-rol-am/

Prestez servicii artistice“ nu este doar un spectacol de teatru liber. Nu se joacă doar pe scenă şi categoric o să te implici – involuntar – în desfăşurarea lui, ajungând să faci parte din distribuţie. Totul debutează abstract; regizorul anunţă că spectacolul ce trebuia prezentat nu se va ţine şi cu scuzele de rigoare ne […]

Un articol de Ana-Maria Muşea|27 februarie 2014

Prestez servicii artistice“ nu este doar un spectacol de teatru liber. Nu se joacă doar pe scenă și categoric o să te implici – involuntar – în desfășurarea lui, ajungând să faci parte din distribuție.

Totul debutează abstract; regizorul anunță că spectacolul ce trebuia prezentat nu se va ține și cu scuzele de rigoare ne poftește să plecăm, pentru că „Visul unei nopți de vară“ nu este gata de pus în scenă. Prima dată te uiți chiorâș, ai crede că ți se joacă o festă, apoi te uiți din nou la bilet să te asiguri că nu l-ai cumpărat pentru un alt spectacol, iar cum nimeni nu pleacă, spectacolul își urmează cursul.

Dan Rădulescu îi dă viață regizorului tânăr, venit de pe alte meleaguri, plin de idei nonconformiste și extravagante, dar ridicole, dacă sunt privite prin prisma lui Valentin Teodosiu – actorul generației de aur care susține sus și tare că teatrul nu se face după cum îi cășună fiecărui nou venit de pe băncile facultății – cu idei fantasmagorice, precum interpretarea piesei „Visul unei nopți de vară” într-un singur personaj.

Conflictul dintre generații, dialogul savuros, plin de aluzii, divergențele create de ideile regizorului și de vehemența lui Valentin Teodosiu fac deliciul publicului. Ca totul să fie și mai tensionat, regizorul spune că lista distribuției este deschisă, asta după ce anunțul postat deja pe rețeaua de socializare Facebook cu detalii despre audiție îl face pe actorul matur să blameze și mai tare tânăra generație.

Asistenta interpretată de Diana Dumitrescu reprezintă tiparul actriței wannabe ce nu primește niciodată rolul pe care îl dorește. Dar totul se întâmplă ca în viață și, ca ironia să fie cât mai evidentă, rolul îl primește Manuela Hărăbor, soția directorului teatrului.

Prestez servicii artistice

Valentin Teodosiu, în spectacolul „Prestez servicii artistice“, regia Chris Simion

Umorul negru, sarcasmul fin și intriga fabuloasă împletite cu momentele dramatice ale monologurilor despre teatru, actori, carieră, actorie și viață te vor face să te gândești de două ori înainte să te amuzi de ceea ce este în jurul tău.

Totul pare că s-a calmat dar asta este, de fapt, doar iluzia liniștii de dinantea furtunii. Corina Moise apare intrând în teatru val-vârtej și dă totul peste cap. Ea interpretează o tânără actriță plină de zel, ce vine la audiții în urma postării de pe Facebook.

Proba pe care ea o dă reprezintă un semnal de alarmă, mascat de nota ridicolă a situației. Atitudinea ei în ce priveşte interpretarea operei lui Shakespeare într-un singur personaj stârnește râsul, dar te şi trezește la realitate şi te face să-ţi dai seama că linia dintre genialitate și penibil este foarte subțire.

Comicul nu este dat doar de diferențele de opinie sau de naivitatea actriței, ci și de participarea activă a publicului în spectacol. Cei din sală au ocazia să vadă cum se desfășoară repetițiile. Recuzita este la vedere, divergențele sunt în floare, iar actorii sunt toți nervoși și-și pierd răbdarea.

Într-un spectacol precum „Prestez servicii artistice”, cei din sală au ocazia să vadă ceea ce nu trebuie să se vadă – în mod normal -, ceea ce nu se expune niciodată. Repetițiile, pregătirile și mai ales neînțelegerile din culise sunt un subiect tabu, însă piesa dezminte acest mit și prezintă fără perdea tot ce se întâmplă când cortina este trasă.

Acest spectacol generează multe controverse. El însuși este o controversă, pentru că tratează probleme existențiale, sensibilizează și amuză publicul, dar, mai ales, ridică întrebări pe care unii oameni uită să și le mai pună.

Însă când piesa se va termina, sigur te vei întreba: Dacă viața este o scenă și noi suntem actorii, eu ce rol am?

Foto din spectacolul „Prestez servicii artistice“ – Compania D’AYA

22
/10
/13

Vineri, 25 octombrie, de la ora 18.30, la împlinirea a 175 de ani de la naşterea compozitorului francez Georges Bizet, Opera Naţională Bucureşti prezintă o reprezentaţie-eveniment a uneia dintre cele mai cunoscute şi îndrăgite opere ale acestuia – Carmen.

22
/10
/13

Printre ultimele noutăţi anunţate în programul FNT 2013se numără spectacolul-prelegere „Respiraţia poeziei'', susţinut de actorul Ion Caramitru în Sala Multimedia a Teatrului Naţional Bucureşti – sâmbătă, 2 noiembrie, de la ora 19.00, dar şi spectacolul-lectură cu piesa câştigătoare a concursului de dramaturgie UNITER 2012, „Nostalgicii călători'' de Liviu Lucaci, în regia lui Vlad Cristache – vineri, 1 noiembrie, de la ora 14.00, în Sala Mică a TNB.

22
/10
/13

CRONICĂ DE TEATRU Una dintre premierele toamnei de la Teatrul Nottara, „Mobilă și durere” este un spectacol ce merită văzut și revăzut pentru a înțelege mesajul tragic atent camuflat sub masca umorului lui Teodor Mazilu. Regizoarea Alice Barb nu se îndepărtează deloc de text, dar îl transpune în lumea contemporană.

22
/10
/13

INTERVIU Toma Enache, jurnalist, poet și regizor, își lansează pe 24 octombrie primul lungmetraj, „Nu sunt faimos, dar sunt aromân”. Producția este o premieră, fiind primul film vorbit în limba aromână. Regizorul spune că a ales să interpreteze rolul principal pentru că a simțit că așa poate transmite ceea ce-și dorește, „într-un ritm mult mai bun și într-un mod autentic”.

22
/10
/13

Aura Corbeanu, directorul executiv al Festivalului Naţional de Teatru (FNT 2013), organizat între 25 octombrie şi 3 noiembrie în Bucureşti, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că bugetul pentru ediţia din acest an a evenimentului este de 2.300.000 de lei.

21
/10
/13

Rezultatul unui concert extraordinar înregistrat în inima Transilvaniei la Opera (Palatul Culturii) din Târgu Mureș albumul „Transylvanian Concert” - al cărui titlu a fost sugerat de chiar directorul celebrei case de discuri ECM Records – se bucură de aplauzele presei mondiale.

21
/10
/13

Ediția din acest an a unui eveniment de amploare, Festivalul de Literatura Timisoara „La Vest de Est / La Est de Vest”, va prilejui publicului timișorean nu doar întâlnirea cu nume de primă mărime ale literaturii contemporane, ci și lecturi în premieră, din volume inedite pentru publicul autohton.