Prima ediție “Bucharest International Dance Film Festival” – 64 de producții din 27 de țări
https://www.ziarulmetropolis.ro/prima-editie-bucharest-international-dance-film-festival-64-de-productii-din-27-de-tari/

Prima ediţie “Bucharest International Dance Film Festival” (6 – 8 noiembrie) a pregătit publicului un program diversificat care îşi propune să promoveze producţiile cinematografice dedicate dansului şi artei coregrafice. 64 de producţii din 27 de ţări incluse în Competiţia Oficială, documentare de scurt şi lungmetraj, selecţia celor mai apreciate filme de dans din cadrul “Pool International Dance Film Festival” din Berlin, precum şi un workshop de creaţie dedicat pasionaţilor de dans. Proiecţiile se vor desfăşura la Cinemateca Union.

Un articol de Petre Ivan|3 noiembrie 2015

Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) debutează vineri, 6 noiembrie, ora 20:00, cu documentarului Sacres. Bazată pe opera Ritualul primăverii a lui Igor Stravinsky, producția franceză regizată de Etienne Aussel și Valerie Gabail explorează teritoriile ritualurilor și adună laolaltă perspectivele a cinci coregrafi contemporani (Jean-Claude Gallotta, Angelin Preljocaj, Sasha Waltz, David Wampach și Olivier Dubois).

Documentarul urmărește dansatorii în explorarea imaginilor primitive care le alimentează creativitatea, precum și maniera în care construiesc Tema Ritualului. Sacres este o reflecție ficțională și fantastică la granița dintre ritual și reprezentările sale.Dance Film Festival

Competiția Oficială include 54 de producții din 23 de țări și este programată sâmbătă, 7 noiembrie.

Scurtmetrajele selecționate de coregrafa Simona Deaconescu sunt structurate în trei calupuri. acțiune și [RE]acțiune este o colecție de filme în care mișcarea corpului și a camerei de filmat se completează pentru a întrupa povești despre amintiri pierdute, valori morale și sexualitate. Mix Media este un colaj de povești care orbitează în jurul experimentului și sincretismului: animație, desen, modă, tehnologie.

Ultimul calup de scurtmetraje – [în] corp și [în] afara corpului – explorează conceptul de spațiu, înțeles ca un loc în care trăim, un punct de întâlnire virtual, o metaforă sau un declanșator psihologic. Selecția oficială începe sâmbătă, 7 noiembrie, la ora 14:00 la Cinemateca Union.

Programul zilei de 8 noiembrie este dedicat retrospectivei “Pool International Dance Film Festival” din Berlin, precum și celor 3 documentare de scurtmetraj (Sidi Larbi Cherkaoui, Backward Glace și Living Room Dances*Kitchen Stories).

Ceremonia de Decernare a Premiilor Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) are loc duminică, 8 noiembrie, de la ora 19 :30 și este urmată de proiecția documentarului de lungmetraj Behind the Scenes (Fragile) semnat de coregraful Cosmin Manolescu și Tatiana Cucureanu.

Bucharest International Dance Film Festival este un proiect cultural finanțat în cadrul programului cultural „EȘTI BUCUREȘTI”, prin ARCUB și Primăria Municipiului București. Un proiect cultural realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Foto: Bucharest International Dance Film Festival– bidff.ro

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.