Expoziția Corpul imposibil, organizată de Fundația Art Encounters, se deschide pe 20 aprilie la Pavilionul ISHO din Timișoara 
https://www.ziarulmetropolis.ro/prima-expozitie-personala-adrian-ghenie-dupa-14-ani-in-romania-expozitia-corpul-imposibil-organizata-de-fundatia-art-encounters-se-deschide-pe-20-aprilie-la-pavilionul-isho-din-timisoara/

Fundaţia Art Encounters vă invită la expoziţia Adrian Ghenie, Corpul imposibil (The  Impossible Body), care va conţine o nouă serie de desene şi câteva picturi, create  special pentru acestă expoziţie şi expuse în premieră absolută la Timişoara.

Un articol de Liliana Matei|10 aprilie 2023

Adrian Ghenie este unul dintre cei mai importanți artiști români contemporani, cunoscut în  primul rând datorită picturilor sale inspirate de subiecte istorice și figuri importante ale  secolului XX. 

Vernisajul expoziției Corpul imposibil are loc pe 20 aprilie, de la ora 18:00 la  Pavilionul ISHO din Timișoara în prezența artistului și a echipei Fundației Art  Encounters.  

„Suntem încântați că Adrian a acceptat invitația noastră și că avem astfel  ocazia să vedem în premieră lucrări reflectând preocupările sale actuale, cu o  tematică foarte relevantă, cea a relației noastre cu tehnologia. Această  expoziție surpriză completează contribuția Fundației Art Encounters la  efervescența unui an special” a declarat Ovidiu Șandor, Președintele  Fundației Art Encounters.  

Pentru toți cei care vor să intre în dialog cu artistul, Fundația Art Encounters  organizeză pe 21 aprilie, de la ora 18:00, un eveniment special Meet the Artist, care  va include un tur ghidat realizat de Adrian Ghenie împreună cu Diana Marincu,  curatoarea expoziției.  

„În cadrul expoziției «Corpul imposibil» de la Timișoara, artistul ne va prezenta  noi lucrări, inspirate de perioada pandemiei și de izolarea în spațiul domestic,  când singura legătură cu «lumea» avea loc prin dispozitivele digitale. Aceste  teme vorbesc despre relația complicată pe care omul modern o are astăzi cu tehnologia, cu social media, cu propriul corp și cu timpul. Ghenie a observat că  există astăzi un nou limbaj al corpului, care impune posturi diferite, dezvoltări  anatomice specifice și prelungiri ale membrelor prin instrumentele tehnologiei.  Desenele sunt încercările artistului de a deconstrui și a reconstrui figura umană respectând niște volume mari, dar speculând plastic prin toate detaliile care le  conțin și mai ales prin spațiile goale din jur. Accesul necontenit la tehnologie și  mediul digital ne face, în mod aparent, cel puțin, să fim conectați permanent și  legați la o rețea colectivă, rămânând în același timp tot mai singuri”. dezvăluie  curatoarea expoziției și directorul artistic al Fundației Art Encounters, Diana  Marincu.  

Expoziția poate fi vizitată în intervalul 20 aprilie – 18 iunie în incinta Pavilionului  ISHO, între orele 12:00 – 18:00, de miercuri până duminică, accesul pentru public  fiind gratuit.  

Expoziția va beneficia și de un program de mediere care va fi anunțat pe parcurs de  Fundația Art Encounters. 

*** 

Adrian Ghenie s-a născut în 1977 la Baia Mare și trăiește actualmente la Berlin. Melanjul de abstract  și realism al lucrărilor sale generează adesea picturi psihologice, profund tulburătoare. Pictura lui  Ghenie este, în cele din urmă, un act politic sau chiar revoluționar. Ea are de-a face cu „datoria  memoriei” și, într-un anumit sens, opera lui Adrian Ghenie merge în direcția butadei lui George  Santayana: „Cei care nu-și pot aminti trecutul sunt condamnați să-l repete”. Adrian Ghenie este o  personalitate ajunsă la o deplină maturitate a exprimării sale artistice. A expus în mari instituții de artă  ale lumii, printre care: Accademia di Francia a Roma – Villa Medici, Roma; Centro de Arte  Contemporáneo (CAC) Málaga; Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg; Museum of Contemporary Art  (MCA), Denver; Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.), Ghent; Muzeul Național de Artă  Contemporană (MNAC), București; Tate Liverpool. În 2015 a reprezentat România la Bienala de Artă  de la Veneția cu proiectul Darwin’s Room.  

Fundatia Art Encounters, promotor și organizator al Bienalei Art Encounters, este activă din 2015 ca  inițiativă culturală privată care are ca scop facilitarea și sprijinirea artei contemporane din România.  Misiunea sa este de a stimula dialogul, învățarea, cercetarea și experimentarea, oferind un model  instituțional adaptat nevoilor contextului local, dar implicat în mod egal în contribuția la scena artistică  internațională. 

Fundația își desfășoară activitatea pe următoarele axe principale: organizarea Bienalei Art Encounters  de la Timișoara și programul expozițional organizat în spațiul permanent al acesteia din oraș sau în alte  locuri; promovarea educației și dezvoltarea publicului prin programe publice; dezvoltarea unei serii  calitative de rezidențe artistice și curatoriale 

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.