Prima statuetă Oscar câştigată de Charlie Chaplin a fost furată
https://www.ziarulmetropolis.ro/prima-statueta-oscar-castigata-de-charlie-chaplin-a-fost-furata/

Prima dintre cele trei statuete Oscar primite de Charlie Chaplin, evaluată la peste un milion de dolari, a fost furată luna trecută, în cadrul unei spargeri organizate la Paris. Trofeul câştigat de legendarul actor din perioada filmelor mute a fost furat din sediul Asociaţiei Chaplin, compania care protejează numele şi imaginea artistului.

Un articol de Petre Ivan|10 februarie 2015

O sursă neidentificată din cadrul Poliţiei a declarat pentru ziarul Le Parisien că spargerea a fost efectuată, cel mai probabil, de persoane informate, care au furat şi un set de stilouri în valoare de circa 90.000 de dolari, care a aparţinut, de asemenea, lui Charlie Chaplin.

„Infractorii au mers la ţintă, au furat doar aceste obiecte, nimic altceva. Au fost foarte bine informaţi”, a declarat sursa amintită pentru Le Parisien. Procuratura din Paris a demarat o anchetă oficială, iar investigaţiile sunt efectuate de un echipaj de poliţiei specializat în furturi de artă.

Statueta Oscar a fost câştigată de Charlie Chaplin la ediţia inaugurală a premiilor Academiei de film americane, în 1929, şi a fost un premiu onorific acordat ca o metodă de recunoaştere a „versatilităţii şi geniului în ceea ce priveşte actoria, regia, scenariul şi producereCharlie Chaplin a” filmului „Circul/ The Circus”.

Charlie Chaplin a primit un al doilea premiu Oscar onorific în 1972 şi un al treilea în 1973, pentru coloana sonoră a filmului său „Luminile rampei/ Limelight”.

Charles Spencer Chaplin, unul dintre cele mai mari staruri de cinema din secolul al XX-lea, s-a născut la Londra, în 1889, într-o familie săracă. În adolescenţă a început să joace în musicaluri, în cartierul londonez Soho, apoi a devenit actor de film.

Pe 2 februarie 1914, în urmă cu un secol, în scurtmetrajul mut „Lupta pentru existenţă/ Making a Living”, primul său film de cinema, Charlie Chaplin a interpretat pentru prima dată personajul vagabondului Charlot, care l-a făcut celebru în lumea întreagă.

Personajul, despre care Chaplin a spus că a fost creat întâmplător, într-o zi ploioasă, la studiourile Keystone, a apărut pentru prima dată într-un lungmetraj în producţia cinematografică „Kid Auto Races at Venice” şi pentru ultima oară în „Modern Times” din 1936.

Printre cele mai cunoscute filme ale sale se numără „Luminile oraşului/ City Lights”, „Timpuri noi/ Modern Times” şi „Dictatorul/ The Great Dictator”.

Foto: Charlie Chaplin, Oscar – cinemagia

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.