Principele, de Niccolò Machiavelli, împlineşte 500 de ani de existenţă
https://www.ziarulmetropolis.ro/principele-de-niccolo-machiavelli-implineste-500-de-ani-de-existenta/

Tratatul „Principele” de Niccolò Machiavelli, considerat cartea fondatoare a ştiinţelor politice, va împlini pe 10 decembrie 500 de ani de existenţă, prilej cu care Biblioteca Naţională din Florenţa organizează o expoziţie omagială.

Un articol de |15 noiembrie 2013

Tratatul „Principele“, de Niccolò Machiavelli, considerat cartea fondatoare a ştiinţelor politice, va împlini pe 10 decembrie 500 de ani de existenţă, prilej cu care Biblioteca Naţională din Florenţa organizează o expoziţie omagială.

Diplomatul şi filosoful politic Niccolò Machiavelli (1469 – 1527) a terminat tratatul „Principele” pe 10 decembrie 1513, după numai zece luni de lucru, eveniment pe care i l-a transmis într-o scrisoare prietenului său Francesco Vettori.

Alături de „Pinocchio” de Carlo Collodi, „Principele” este cartea italiană cea mai tradusă în toată lumea, a precizat Valdo Spini, preşedintele comitetului florentin pentru evenimentele de sărbătorire a celor 500 de ani.

Cu acest prilej, între 10 decembrie şi 22 februarie 2014, Biblioteca Naţională Centrală din Florenţa organizează expoziţia „La via al «Principe»: Niccolò Machiavelli da Firenze a San Casciano”/ „Drumul către «Principele»: Niccolò Machiavelli de la Florenţa la San Casciano”, ce retrasează geneza tratatului scris de filosoful florentin şi contextul umanismului italian.

Organizatorii speră că expoziţia va dezminţi „stereotipul machiavelismului, răspândit pe larg în Italia şi în lume, potrivit căruia viclenia, duplicitatea şi oportunismul sunt trăsăturile caracteristice ale italienilor.”

Membru al unei familii nobile din Florenţa, Machiavelli devine, după studii de drept, secretar al cancelariei în timpul celei de-a doua republici florentine (1494-1512), guvernată de Girolamo Savonarola, pentru care efectuează misiuni diplomatice.

Principele

Ediţia în engleză a volumului ,,Principele”

După întoarcerea familiei de Medici la putere, este capturat pentru complot şi torturat, dar nu mărturiseşte nimic, apoi este exilat în San Casciano. În timpul acestui exil va scrie „Principele”, „rodul experienţei sale şi al reflecţiilor survenite în timpul activităţii de diplomat”, a precizat Valdo Spini, notează Mediafax.

În expoziţie vor putea fi admirate în jur de 90 de documente şi manuscrise semnate de Machiavelli, printre manuscrisul „Artei războiului”, scrisori în limbaj cifrat, dar şi portrete şi picturi din secolele al XV-lea şi al XVI-lea, a explicat Silvia Alessandri, director adjunct al Bibliotecii Naţionale din Florenţa.

Foto credit: Wikipedia, Principele

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.

18
/04
/22

Cele mai bune materiale jurnalistice ale anului vor fi premiate în cadrul galei #Superscrieri11 care va avea loc pe 16 mai 2022. Superscrieri este o inițiativă independentă a Fundației Friends For Friends (FFFF.ro ), realizată împreună cu oameni și companii care vor să susțină responsabilitatea în documentarea și transmiterea realității.

18
/04
/22

București, 15 aprilie 2022 – Editura Corint vă invită la dezbaterea pe marginea cărții Capcana lui Tucidide. Mai pot evita Statele Unite și China războiul? de Graham Allison, volum de referință în domeniul relațiilor internaționale, publicat în imprintul Corint Istorie. Evenimentul are loc luni, 18 aprilie, ora 19.00, la librăria Humanitas Cișmigiu.

17
/04
/22

După succesul internațional al romanelor „Tatuatorul de la Auschwitz”, vândut în peste 7 milioane de exemplare, și „Călătoria Cilkăi”, Heather Morris a primit invitația să meargă în Israel pentru a descoperi istoria a trei surori, supraviețuitoare ale lagărului Auschwitz-Birkenau.

13
/04
/22

Nominalizat la prestigiosul Man Booker Prize, „Lumea în flăcări” de  Siri Hustvedt, recent apărut la Editura Polirom, este un roman magistral pe tema percepţiei, prejudecăţilor, dorinţei şi luptei unei femei pentru afirmarea în conştiinţa publică.

11
/04
/22

Editura Polirom anunță apariția unui titlu-eveniment în cadrul prestigioasei sale colecții de traduceri din literatura universală, „Biblioteca Polirom”: „Poemele posibile. Antologie (1966-1975)” de José Saramago, traducere din limba portugheză și note de Simina Popa, volum publicat cu prilejul centenarului nașterii marelui scriitor portughez, laureat al Premiului Nobel pentru literatură (1998).

07
/04
/22

Joi, 7 aprilie, ora 19.30 Editura Humanitas Fiction vă așteaptă în Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) pentru lansarea romanului Ultimii cai din stepă de Maja Lunde recent apărut în traducerea Ivonei Berceanu în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu, un nou roman care face parte, alături de bestsellerurile internaționale Istoria albinelor și Istoria apelor, din tetralogia schimbărilor climatice.

06
/04
/22

Odată cu începerea războiului, oamenii și companiile s-au unit pentru a face bine. Donațiile au fost făcute atât în mod direct, cât și prin SMS, în social media ori pe site-urile asociațiilor. Însă există un loc unde, de peste 8 ani, cei care vor să facă fapte bune se întâlnesc cu cei care au nevoie de ajutor.

30
/03
/22

La editura Humanitas Fiction va apărea în curând romanul „Așteptări” de Anna Hope. Aceasta este cea de-a doua carte a autoarei publicată în România, după bestsellerul „Sala de bal”.