Prințul Charles a jucat în Hamlet
https://www.ziarulmetropolis.ro/printul-charles-a-jucat-in-hamlet/

La 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare, eveniment comemorat zilele acestea în capitalele lumii şi în special la Londra şi la Stratford-upon-Avon, oraşul natal al scriitorului, prinţul Charles a făcut un gest inedit

Un articol de Liliana Matei|24 aprilie 2016

Spre a-și arăta admirația pentru opera Marelui Will, a apărut pe scenă în rolul Hamlet în emisiunea „Shakespeare Live!” difuzată în direct pe BBC2. Ieri, 23 aprilie, ziua în care s-a stins scriitorul, oficialul a împărțit scena cu trei personalități de renume ale vieții teatrale: Sir Ian McKellen, Judi Dench și Benedict Cumberbatch, conform The Telegraph.

Prezența neconvențională pe scenă a prințului Charles, care a fost câteva minute prințul Danemarcei din „Hamlet”, a fost doar una dintre manifestările-surpriză care au avut loc ieri, când mii de oameni s-au strâns la Stratford-upon-Avon spre a-și aminti de William Shakespeare, venit pe lume și stins din viață pe 23 aprilie.

Înainte de a apărea neanunțat în spectacol pentru a spune un monolog, prințul Charles a depus o coroană de flori la mormântul dramaturgului, aflat în Holy Trinity Church, și a vizitat New Place, unde Shakespeare și-a petrecut ultimii ani de viață și a scris câteva dintre cele mai importante piese ale sale, printre care și „Furtuna”.

23 aprilie, ziua în care s-au comemorat patru secole de la moartea lui William Shakespeare, a fost o zi importantă în special pentru Marea Britanie, care a pregătit evenimente și programe speciale, unele dintre ele desfășurându-se până la sfârșitul anului 2016.

La Londra, Teatrul Globe a  pregătit un eveniment în aer liber: pe 23 și 24 aprilie, pe  37 de monitoare au rulat filme de câte zece minute, pe o temă sau alta legată de lumea lui Shakespeare. The Museum of London propune  un tur ghidat al Londrei din epoca elisabetană. La British Library, în afară de expunerea singurului scenariu scris de mână de celebrul dramaturg, expoziția „Shakespeare in Ten Acts” se va concentra pe zece spectacole de referință din istoria teatrului.

Royal Shakespeare Company va pleca un turneu în țară cu spectacolul „Midsummer’s Night Dream: A Play for the Nation”, în care actori profesiniști joacă alături de amatori. Și tot luna aceasta începe și Page to Stage, proiect neconvențional care va scoate la lumină nu mai puțin de 30000 de costume din spectacole celebre sau mai puțin celebre. Spectacole de acrobație inspirate de povești shakespeariene, focuri de artificii, workshopuri și momente neconenționale vor întregi imaginea.

London Symphony Orchestra are programate concerte speciale la Barbican, iar la Royal Festival Hall melomanii vor putea asculta Filarmonica din Londra interpretând „Furtuna” lui Sibelius, „Romeo și Julieta” lui Prokofiev și „Macbeth” de Richard Strauss.

La Stratford-upon-Avon, unde progremele speciale s-au anunțat încă de la începutul anului, publicul este așteptat  la ateliere de teatru, spectacole de teatru de stradă și jazz.

Fotocredit: The Telegraph

12
/09
/15

Au mai rămas doar două zile până la deschiderea noului an școlar. Târgul GAUDEAMUS Carte Școlară, ajuns în acest an la ediția cu numărul 13, se va desfășura în perioada 16 – 27 septembrie și va fi găzduit în premieră de Parcul Cișmigiu – intrarea din Bulevardul Regina Elisabeta, în vecinătatea Colegiului Național Gheorghe Lazăr.

12
/09
/15

Filmul BOX, în regia lui Florin Șerban este selectat în competitiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Toronto și în programul BFI London Film Festival, în cadrul selecției Films in Love. Prima proiecție publică a filmului la Toronto va avea loc în data de 13 septembrie, iar la BFI London Film Festival, pe 16 octombrie.

11
/09
/15

Prezent la deschiderea celei de-a XVIII-a ediții a Galei Tânărului Actor - HOP, președintele UNITER, Ion Caramitru, director al TNB, a declarat că, alături de conducătorii celorlalte uniuni de creație din România, respinge proiectul deputatului PSD Mihai Sturzu, prin care se cere abrogarea legii timbrului cultural, proiect aflat în dezbaterea Comisiei de cultură din Senat.

11
/09
/15

]ntr-o zi de 11 septembrie (1875) se năştea poetul Ștefan Octavian Iosif, membru fondator, alături de Emil Gârleanu și Dimitrie Anghel, al Societății Scriitorilor Români. Din nefericire, Stefan Octavian Iosif şi Dimitrie Anghel au iubit aceeași femeie, pe poeta și prozatoarea Natalia Negru.

11
/09
/15

Filmul Un etaj mai jos, în regia lui Radu Muntean, aduce pe ecranele din România, începând din 18 septembrie, o distribuție formată din actori talentați, pe care publicațiile internaționale i-au remarcat deja la Festivalul de la Cannes. Teodor Corban și Iulian Postelnicu au rolurile centrale în film, alături de Oxana Moravec, iar performanțele lor sunt unul dintre punctele forte ale peliculei. Din 18 septembrie, Un etaj mai jos poate fi văzut în cinematografele din România

11
/09
/15

În această noapte (11-12 septembrie), Chris Simion Theatre & More și 360 Revolution îi invită pe iubitorii teatrului la un sfârșit de săptămână special, cu 12 ore de teatru independent, 7 spectacole din rândul celor mai bune producții ale stagiunii actuale. Evenimentul va începe poetic, cu teatru-dans, prin „Nesomn”, și se va încheia cu o comedie spumoasă, „Paravan. Două telefoane”.