Produse Domestice, pe scena Teatrului Apollo111
https://www.ziarulmetropolis.ro/produse-domestice-pe-scena-teatrului-apollo111/

Produse Domestice, un proiect amplu de Teatru de Investigaţie realizat de Ioana Păun alături de o echipă de artiste şi jurnaliste, îşi va relua reprezentaţiile în România, pe scena Teatrului Apollo111. Produse Domestice spune povestea reală a unei bone filipineze abuzată de angajatorii ei din Bucureşti şi le are în rolurile principale pe Ioana Flora şi Smaranda Nicolau. Prima reprezentaţie va avea loc Duminică, 11 martie, de la ora 20:00.

Un articol de Petre Ivan|7 martie 2018

Produse Domestice utilizează spectacolul, jurnalismul și advocacy-ul pentru a face vizibile poveștile lucrătoarelor domestice.

Bazat pe o investigație jurnalistică de peste 4 ani „Produse domestice“ a cartografiat un teritoriu virgin, devenind unul dintre cele mai notorii proiecte de artă socială din ultimii ani, atrăgând interesul festivalurilor și mass-media și o nominalizare la premiile AFCN pentru cel mai bun proiect de activare intra-culturală.

În primele reprezentații ale piesei, rolul lui Joy a fost jucat de Ynia, o ingineră din Filipine care lucra ca bonă în România, iar după plecarea ei din țară actrița Ioana Flora a intrat în pielea personajului.

Spectacolul pornește de la o poveste reală și va fi urmat de un interviu cu bone filipineze, condus de jurnalista Laura Ștefănuț, la care publicul este binevenit să adreseze întrebări.

La fel cu romanii care pleaca să lucreze în Spania, Italia sau Vestul bogat, mii de  filipinezi din România se luptă cu un sistem care nu le recunoaște munca. Produse Domestice pornește de la experiențele femeilor imigrante pentru a dezvălui implicațiile muncii domestice plătite și neplătite. Vorbește despre adevăratul preț al muncii domestice și instigă împotriva sexualizării acesteia.

Textul spectacolului a fost scris de Xandra Popescu, muzica a fost compusă și va fi interpretată live de Cătălin Rulea, cu Diana Miron la voce, mișcarea e semnată de Carmen Coțofană și investigația de Laura Ștefănuț.

Foto: Produse Domestice – apollo111.ro

 

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

27
/09
/23

Duminică s-a încheiat la București a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu printr-un concert susținut de Orchestra Regală Concertgebouw dirijată de Klaus Mäkelä cu o lucrare enesciană în interpretarea uneia dintre cele mai importante orchestre din lume: Uvertura de concert pe teme populare românești

26
/09
/23

Trăim secolul vitezei, vorbim repede, tastăm repede, aproape că am uitat cum se scrie de mână, cui îi mai pasă azi de virgule puse corect, de „i”-uri dublate, de verbe reflexive sau de expresii greşite?

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.