Produse Domestice, pe scena Teatrului Apollo111
https://www.ziarulmetropolis.ro/produse-domestice-pe-scena-teatrului-apollo111/

Produse Domestice, un proiect amplu de Teatru de Investigaţie realizat de Ioana Păun alături de o echipă de artiste şi jurnaliste, îşi va relua reprezentaţiile în România, pe scena Teatrului Apollo111. Produse Domestice spune povestea reală a unei bone filipineze abuzată de angajatorii ei din Bucureşti şi le are în rolurile principale pe Ioana Flora şi Smaranda Nicolau. Prima reprezentaţie va avea loc Duminică, 11 martie, de la ora 20:00.

Un articol de Petre Ivan|7 martie 2018

Produse Domestice utilizează spectacolul, jurnalismul și advocacy-ul pentru a face vizibile poveștile lucrătoarelor domestice.

Bazat pe o investigație jurnalistică de peste 4 ani „Produse domestice“ a cartografiat un teritoriu virgin, devenind unul dintre cele mai notorii proiecte de artă socială din ultimii ani, atrăgând interesul festivalurilor și mass-media și o nominalizare la premiile AFCN pentru cel mai bun proiect de activare intra-culturală.

În primele reprezentații ale piesei, rolul lui Joy a fost jucat de Ynia, o ingineră din Filipine care lucra ca bonă în România, iar după plecarea ei din țară actrița Ioana Flora a intrat în pielea personajului.

Spectacolul pornește de la o poveste reală și va fi urmat de un interviu cu bone filipineze, condus de jurnalista Laura Ștefănuț, la care publicul este binevenit să adreseze întrebări.

La fel cu romanii care pleaca să lucreze în Spania, Italia sau Vestul bogat, mii de  filipinezi din România se luptă cu un sistem care nu le recunoaște munca. Produse Domestice pornește de la experiențele femeilor imigrante pentru a dezvălui implicațiile muncii domestice plătite și neplătite. Vorbește despre adevăratul preț al muncii domestice și instigă împotriva sexualizării acesteia.

Textul spectacolului a fost scris de Xandra Popescu, muzica a fost compusă și va fi interpretată live de Cătălin Rulea, cu Diana Miron la voce, mișcarea e semnată de Carmen Coțofană și investigația de Laura Ștefănuț.

Foto: Produse Domestice – apollo111.ro

 

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

04
/09
/23

Balkanik Festival – Home of World Music, ajuns la ediția X, se va desfășura între 8 și 10 septembrie, la București, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus, conturând într-o atmosferă unică trei zile pline de concerte live, un târg meșteșugăresc amplu, expoziții, DJ seturi, ateliere, demonstrații, dezbateri, relaxare în natura din mijlocul orașului, la umbra turnului de apă proiectat de Anghel Saligny.

03
/09
/23

Seria Concertelor pentru familii și copii debutează azi, de la ora 11:00, la Teatrul Odeon, cu concertul ”Orchestra merge la Zoo” al ansamblului Camerata Regală, sub bagheta dirijorului Andrei Feher. Muzicienilor le vor sta alături muzicologul Cristina Bohaciu Sârbu și actorul Mihai Bisericanu, în rol de narator.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.

01
/09
/23

Creativitatea dobândește o nouă definiție la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 6 și 15 octombrie, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri aduce pe marile ecrane din capitală cea mai bogată și mai diversă selecție de filme de până acum.

01
/09
/23

Începutul anului 2024 va aduce pe marile ecrane cel mai de anvergură documentar realizat în România despre Generația de Aur a fotbalului românesc. Și despre performanțele sale uluitoare, care au pus România pe harta lumii și au oferit unei țări întregi cele mai frumoase cadouri: identitate, într-o epocă a uniformizării, și multă speranță, într-una a tranziției.