Programe speciale IN MEMORIAM Carmen Stănescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/programe-speciale-in-memoriam-carmen-stanescu/

Actriţa Carmen Stănescu a murit la vârsta de 92 de ani. Canalele TVR difuzează, în această perioadă, programe speciale IN MEMORIAM Carmen Stănescu.

Un articol de Petre Ivan|13 aprilie 2018

Carmen Stănescu s-a născut în Bucureşti, pe 29 iulie 1925. A urmat Conservatorul Regal de Muzică şi Artă Dramatică, promoţia 1944-1948, la clasa profesoarei Marioara Voiculescu.

A debutat în 1945 cu rolul Ecaterina Ivanovna din „Fraţii Karamazov”. A interpretat peste 30 de roluri pe scena Teatrului Naţional, precum şi a altor teatre. A jucat comedie, dramă şi tragedie cu aceeaşi forţă artistică.

S-a lansat în film cu rolul din „Doi vecini”, după Tudor Arghezi, în regia lui Geo Saizescu, în 1958. Au urmat „Telegrame”, după I. L. Caragiale, în regia lui Aurel Miheleş (1959) și „Bădăranii”, după Carlo Goldoni, în regia Sică Alexandrescu şi Gheorghe Naghi, în 1960. Rolurile din „Fraţii Jderi”, „Muschetarul român” şi „Războiul de Independenţă” (serial TV în regia lui Doru Năstase, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis, 1977) îi aduc celebritatea şi în cinematografie.

A făcut carieră şi în televiziune, alături de Mişu Fotino, care i-a fost partener în multe emisiuni de divertisment. În 2003 a lansat cartea autobiografică „Destăinuiri”.

Carmen Stănescu a fost distinsă cu Ordinul „Meritul Cultural” clasa a III-a (1967), pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice.

Societar de onoare al Teatrului Naţional I. L. Caragiale din anul 2001, în 2000 a fost decorată cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer.

Programe speciale IN MEMORIAM Carmen Stănescu

Micul infern

 

TVR 3

vineri, 13 aprilie, ora 21.00, MENAJERIA DE STICLĂ de Tennessee Williams, spectacol realizat in colaborare cu  Teatrul Național București

Traducere: Anda Boldur; În distribuție: Carmen Stănescu, Adrian Pintea, Aimee Iacobescu, Răzvan Ionescu; Ilustratia  muzicală: Jean Adamaschi; Scenografia decor: Virgil Crețulescu; Scenografie costume: Diana Ioan; Imaginea: Beatrice Drugă; Redactor: Michaela Macovei; Adaptarea și regia TV: Silviu Jicman; Regia: Mihai Manolescu

TVR 2

vineri, 13  aprilie, ora 8.50, Discover România, In memoriam Carmen Stănescu

Realizator şi producător: Cecilia Melinescu

sâmbătă, 14  aprilie, ora 11.00, Confesiuni, In memoriam Carmen Stănescu

Prezintă: Iuliana Marciuc  Producător: Liana Săndulescu

duminică, 15 aprilie, ora 13.10, Premiera – un film din 1976 (cu reluare la 00.20)

Regia: Mihai Constantinescu; Cu: Carmen Stănescu, Radu Beligan, Toma Caragiu; Redactor Liana Damian

TVR Internaţional

vineri, 13  aprilie, ora 13.00, Confesiuni, In memoriam Carmen Stănescu

Prezintă: Iuliana Marciuc  Producător: Liana Săndulescu

vineri, 13  aprilie, ora 18.20,  Antidot la uitare, In memoriam Carmen Stănescu

vineri, 13  aprilie, ora 18.50, Discover România, In memoriam Carmen Stănescu

Realizator şi producător: Cecilia Melinescu

vineri, 13  aprilie, ora 22.50, MENAJERIA DE STICLĂ de Tennessee Williams, spectacol realizat in colaborare cu  Teatrul Național Bucureşti

duminică, 15 aprilie, ora 23.00, Premiera – un film din 1976  Regia: Mihai Constantinescu; Cu: Carmen Stănescu, Radu Beligan, Toma Caragiu; Redactor Liana Damian

TVR MOLDOVA

joi, 12 aprilie, ora 22.30, MENAJERIA DE STICLĂ de Tennessee Williams, spectacol realizat in colaborare cu Teatrul Național București

vineri, 13 aprilie, ora 11.00, Discover România, In memoriam Carmen Stănescu

sâmbătă, 14 aprilie ora 22.00, Premiera – un film din 1976 (cu reluare la ora 02.00)

Foto: Carmen Stănescu – facebook

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.