Programe speciale IN MEMORIAM Carmen Stănescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/programe-speciale-in-memoriam-carmen-stanescu/

Actriţa Carmen Stănescu a murit la vârsta de 92 de ani. Canalele TVR difuzează, în această perioadă, programe speciale IN MEMORIAM Carmen Stănescu.

Un articol de Petre Ivan|13 aprilie 2018

Carmen Stănescu s-a născut în Bucureşti, pe 29 iulie 1925. A urmat Conservatorul Regal de Muzică şi Artă Dramatică, promoţia 1944-1948, la clasa profesoarei Marioara Voiculescu.

A debutat în 1945 cu rolul Ecaterina Ivanovna din „Fraţii Karamazov”. A interpretat peste 30 de roluri pe scena Teatrului Naţional, precum şi a altor teatre. A jucat comedie, dramă şi tragedie cu aceeaşi forţă artistică.

S-a lansat în film cu rolul din „Doi vecini”, după Tudor Arghezi, în regia lui Geo Saizescu, în 1958. Au urmat „Telegrame”, după I. L. Caragiale, în regia lui Aurel Miheleş (1959) și „Bădăranii”, după Carlo Goldoni, în regia Sică Alexandrescu şi Gheorghe Naghi, în 1960. Rolurile din „Fraţii Jderi”, „Muschetarul român” şi „Războiul de Independenţă” (serial TV în regia lui Doru Năstase, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis, 1977) îi aduc celebritatea şi în cinematografie.

A făcut carieră şi în televiziune, alături de Mişu Fotino, care i-a fost partener în multe emisiuni de divertisment. În 2003 a lansat cartea autobiografică „Destăinuiri”.

Carmen Stănescu a fost distinsă cu Ordinul „Meritul Cultural” clasa a III-a (1967), pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice.

Societar de onoare al Teatrului Naţional I. L. Caragiale din anul 2001, în 2000 a fost decorată cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer.

Programe speciale IN MEMORIAM Carmen Stănescu

Micul infern

 

TVR 3

vineri, 13 aprilie, ora 21.00, MENAJERIA DE STICLĂ de Tennessee Williams, spectacol realizat in colaborare cu  Teatrul Național București

Traducere: Anda Boldur; În distribuție: Carmen Stănescu, Adrian Pintea, Aimee Iacobescu, Răzvan Ionescu; Ilustratia  muzicală: Jean Adamaschi; Scenografia decor: Virgil Crețulescu; Scenografie costume: Diana Ioan; Imaginea: Beatrice Drugă; Redactor: Michaela Macovei; Adaptarea și regia TV: Silviu Jicman; Regia: Mihai Manolescu

TVR 2

vineri, 13  aprilie, ora 8.50, Discover România, In memoriam Carmen Stănescu

Realizator şi producător: Cecilia Melinescu

sâmbătă, 14  aprilie, ora 11.00, Confesiuni, In memoriam Carmen Stănescu

Prezintă: Iuliana Marciuc  Producător: Liana Săndulescu

duminică, 15 aprilie, ora 13.10, Premiera – un film din 1976 (cu reluare la 00.20)

Regia: Mihai Constantinescu; Cu: Carmen Stănescu, Radu Beligan, Toma Caragiu; Redactor Liana Damian

TVR Internaţional

vineri, 13  aprilie, ora 13.00, Confesiuni, In memoriam Carmen Stănescu

Prezintă: Iuliana Marciuc  Producător: Liana Săndulescu

vineri, 13  aprilie, ora 18.20,  Antidot la uitare, In memoriam Carmen Stănescu

vineri, 13  aprilie, ora 18.50, Discover România, In memoriam Carmen Stănescu

Realizator şi producător: Cecilia Melinescu

vineri, 13  aprilie, ora 22.50, MENAJERIA DE STICLĂ de Tennessee Williams, spectacol realizat in colaborare cu  Teatrul Național Bucureşti

duminică, 15 aprilie, ora 23.00, Premiera – un film din 1976  Regia: Mihai Constantinescu; Cu: Carmen Stănescu, Radu Beligan, Toma Caragiu; Redactor Liana Damian

TVR MOLDOVA

joi, 12 aprilie, ora 22.30, MENAJERIA DE STICLĂ de Tennessee Williams, spectacol realizat in colaborare cu Teatrul Național București

vineri, 13 aprilie, ora 11.00, Discover România, In memoriam Carmen Stănescu

sâmbătă, 14 aprilie ora 22.00, Premiera – un film din 1976 (cu reluare la ora 02.00)

Foto: Carmen Stănescu – facebook

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.

10
/10
/22

CRONICĂ DE FILM Cum poate un film ca „Athena” (de Romain Gavras), îndoielnic atât din punct de vedere etic, cât şi estetic, să fie inclus în competiţia unui festival precum cel de la Veneţia?

09
/10
/22

La ediția a X-a a festivalului internațional de film fantastic Dracula vor avea loc o serie de evenimente speciale, menite să celebreze ediția aniversară a festivalului de la Brașov. Oaspeți de seamă din Spania, Italia, Finlanda și România vor întâlni publicul iubitor de fantasy & horror, într-o serie de evenimente speciale care se vor desfășura pe parcursul celor 5 zile de festival.