Proiecții de documentare și lungmetraje pe teme politice – 10-12 mai, la Cinema Muzeul Țăranului
https://www.ziarulmetropolis.ro/proiectii-de-documentare-si-lungmetraje-pe-teme-politice-10-12-mai-la-cinema-muzeul-taranului/

Al zecelea eveniment din seria Cinepolitica, Cinepolitica Nights are loc în perioada 10-12 mai, la Cinema Muzeul Țăranului, şi propune publicului şapte proiecţii de documentare şi lungmetraje de ficţiune, majoritatea în premieră naţională.

Un articol de Petre Ivan|10 mai 2022

Selecția de anul acesta cuprinde două producții ucrainene multipremiate, drame de război cu elemente SF, un documentar nominalizat la Oscar, dar și o comedie cu accente sociale, cu Léa Seydoux în rolul principal. Biletele sunt disponibile în rețeaua Eventbook.

Seria debutează marți, 10 mai, cu două producții ucrainene: documentarul TERYKONY (r: Taras Tomenko, Ucraina, 2022), proiectat în premieră în România, și ATLANTIS (r: Valentyn Vasyanovych, Ucraina, 2019), o dramă de război cu elemente SF, multipremiată la festivaluri de film din întreaga lume.

„Cu siguranță, lumea trăiește cel mai complicat moment din ultimele decenii. Războiul de pe pământ european a produs un șoc puternic unei generații ce nu credea în posibilitatea revenirii unei astfel de situații, ce părea destinată exclusiv carțiilor de istorie, nicidecum fluxurilor de știri și social media contemporane. De aceea am ales să prezentăm în cadrul evenimentului nostru două producții cinematografice actuale despre efectele conflagrației din Ucraina, cu impact cert. Două filme cât se poate de diferite – unul despre trecutul recent și altul despre viitorul apropiat – care împreună pot crea o imagine mai clară și persistentă asupra necunoscutului apăsător. Documentarul Terykony și filmul de ficțiune plasat în viitor Atlantis vor deschide o nouă ediție Cinepolitica cu intenția clară de a pune pe gânduri într-un fel cum numai arta o poate face.” – Marius Copel, director artistic Cinepolitica International Film Festival

Documentarul TERYKONY (r: Taras Tomenko, Ucraina, 2022) va fi proiectat în premieră în România – marți, 10 mai, de la ora 18, la Cinema Muzeul Țăranului. Cu puțin timp înainte de războiul total început în 2022, un peisaj distopic există deja în orașul Toretsk din Donetsk, intens bombardat de ruși încă din 2015. Aici, la 500 de metri de linia frontului, trăiesc Nastya și Yarik. Înconjurați de un univers al distrugerii, cei doi încearcă să-și continue copilăria într-o crudă normalitate, printre ruine, mine și tranșee. Un film care arată fără filtru ce înseamnă cu adevărat viața în cel mai fierbinte loc de pe planetă, pentru o generație nevinovată. Un documentar prezentat în premieră la Berlinale, anul acesta.

Tot marți, 10 mai, de la ora 19:45, va fi proiectată ATLANTIS (r: Valentyn Vasyanovych, Ucraina, 2019), o dramă de război cu elemente SF, multipremiată la festivaluri de film din întreaga lume. Acțiunea se petrece în viitorul apropiat, într-un teritoriu din Estul Ucrainei, în anul 2025. Totul a fost transformat de conflict într-un deșert care face viața aproape imposibilă. Apa este adusă cu mare greutate, fiind o resursă neprețuită. În timp ce un zid se construiește la granița de foc, Sergiy, un fost soldat, nu se poate adapta la noua realitate. În misiunea sa de a exhuma cadavre de război, o întâlnește pe Katya. Cei doi încearcă să trăiască o poveste de dragoste într-o nouă și distopică realitate. Film câștigător la Festivalul de Film de la Veneția, secțiunea Horizons.

Miercuri, 11 mai, de la ora 17:45, seria Cinepolitica Nights continuă cu proiecția în premieră în România a documentarului NO ORDERS! / FĂRĂ ORDIN! (r: Szalay Péter, Ungaria, 2020). În 1989, an decisiv pentru destinul Europei, un regim de peste 40 de ani se destramă brusc, iar granițele se redefinesc. Documentarul urmărește povestea similară a doi locotenenți-colonei grăniceri, Bella Árpád și Harald Jäger. Gesturile lor curajoase au accelerat evenimentele istorice de la sfârșitul secolului XX și au oprit alte tragedii.

Tot miercuri, 11 mai, de la ora 19:15, va fi proiectată, în premieră națională, WORKING CLASS HEROES / EROI AI CLASEI MUNCITOARE (r: Milos Pusic, Serbia, 2022), o dramă cu accente comice, nominalizată în secțiunea Panorama, la Berlin, anul acesta. Lidija este o aprigă femeie de afaceri care lucrează pentru un investitor lipsit de scrupule, în domeniul construcțiilor. Principala sa sarcină este aceea de a supraveghea muncitorii care lucrează ilegal pe șantier și de a proteja astfel cu orice preț imaginea companiei. Când lucrătorii fac cunoștință cu realitatea crudă a capitalismului, epuizați și neplătiți, aceștia se hotărăsc să-și revendice drepturile iar șantierul devine scena în care clasele sociale și moralitatea întră intr-un dur conflict.

Seara de miercuri, 11 mai, se încheie la ora 21, cu proiecția, în premieră în România, a documentarului nominalizat la Oscar, ASCENSION / ASCENSIUNE (r: Jessica Kingdon, SUA, 2021). Filmul este un portret impresionist al uriașului lanț economic al Chinei, care relevă prăpastia dintre clasele sociale, observând cu atenție codurile nescrise ale muncii de jos, consumerismului sau averilor personale. Documentarul portretizează capitalismul chinezesc în straturile sale profunde, de la muncitorii suprasolicitați către clasa de mijloc aspirațională și ajungând la elitele hedoniste. Una dintre concluziile clare ale demersului este că Visul Chinezesc este o fantezie încă imposibil de materializat pentru cei mulți.

Seria Cinepolitica Nights se încheie joi, 12 mai, cu două proiecții în premieră națională. De la ora 18, NATURAL LIGHT / LUMINA NATURALĂ (r: Dénes Nagy, 2021), o dramă de război premiată cu Ursul de Argint, la Berlin, în care acțiunea este plasată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în URSS-ul sub ocupație. István Semetka este un simplu fermier maghiar, caporal într-o unitate specială a partizanilor. În drumul către un sat izolat, aceștia sunt atacați de inamic, iar căpitanul lor este ucis. Semetka va trebui să-și înfrângă frica și să-și asume comanda unității, captiv într-o situație haotică.

În încheiere, de la ora 20, o comedie de neratat: FRANCE (r: Bruno Dumont, 2021), film nominalizat la Palme d’Or, cu Léa Seydoux în rolul unei vedete de televiziune. France de Meurs își împarte timpul între munca din platou, un război distant și greutățile vieții de familie, însă viața sa este dată peste cap când accidentează un pieton. În încercarea de a se retrage în anonimat, faima continuă să o urmărească până în momentul în care o poveste stranie de iubire pare să pună capăt căutărilor sale.

Biletele la proiecțiile din cadrul Cinepolitica Nights sunt disponibile online pe Eventbook.ro și în rețeaua partenerilor Eventbook, la prețul de 20 de lei (preț întreg) și 12 lei (preț redus).

Ajuns la a X-a ediție, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica este organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine și patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Susținut de: Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), Ministerul Culturii, DACIN SARA, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar și Muzeul Național al Țăranului Român.

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.

10
/06
/22

Jocurile, atelierele și distracția în aer liber se întorc la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, într-un program extins, dedicat copiilor și părinților prezenți la Cluj-Napoca între 18 și 26 iunie.

09
/06
/22

În lunile iunie și iulie, Institutul Cervantes din București și Happy Cinema propun publicului interesat de artă o serie de proiecții de filme documentare având ca subiect diverse figuri iconice ale artei spaniole contemporane: Salvador Dalí, Generația Buñuel, Dalí, Picasso, Muzeul Prado, Remedios Varo, Antonio López. Proiecțiile vor avea loc în Sala Auditorium a Institutului Cervantes (Bulevardul Regina Elisabeta 38), în fiecare zi de miercuri, de la ora 19.00.

09
/06
/22

Filmul “Metronom” (2022), premiat pentru regie în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, va deschide a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, care se va desfăşura în perioada 14-17 iulie. Proiecţia va avea loc în prezenţa regizorului Alexandru Belc şi a tinerei actriţe Mara Bugarin, originară din Timişoara.

08
/06
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie 2022) anunță un parteneriat cu platforma TikTok, prin care își propune să aducă în focus creatorii români de conținut pasionați de cinematografie și să îi invite să-și găsească inspirația la cel mai mare eveniment de film din țară. Parteneriatul include un hashtag challenge, care va culmina cu un eveniment de premiere special la Cluj-Napoca, și un Masterclass VFX pentru adolescenți susținut de Robert Tatoi, în cadrul EducaTIFF.

08
/06
/22

Aurel Marton și-a petrecut peste 20 de ani în detenție. Acum se străduiește să ducă o viață normală, alături de familie. Povestea vieții sale și, mai ales, iubirea față de animalele abandonate, i-au atras atenția regizorului Mihai Dragolea, care l-a distribuit în noul său scurtmetraj. „Aurică, viață de câine”, care spune povestea unui evadat ce trăiește într-un lan de porumb și care se împrietenește cu câinele unui sătean de la care fură mâncare, va avea premiera în competiția Zilele Filmului Românesc din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), joi, 23 iunie, la Cinema Florin Piersic (Cluj Napoca).

08
/06
/22

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, singura manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, anunță deschiderea sesiunii de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a opta ediții, care va avea loc între 8 -11 septembrie 2022, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt: 24 iunie (normal) și 15 iulie (târziu).

07
/06
/22

10 pentru FILM, programul care intermediază întâlnirea între actori români de teatru și lumea cinematografiei, a ajuns la cea de-a 11 ediție. O rampă de lansare pentru peste 100 de artiști talentați de pe scenele teatrelor din România, 10 pentru FILM își continuă misiunea și în 2022, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 - 26 iunie 2022). Astfel, alți 10 actori aflați la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la TIFF, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie.

06
/06
/22

Chef-ul Adi Hădean vine la Festivalul Internațional de Film Transilvania 2022 pentru o zi specială: Ukrainian Street Food Day. Acesta va pregăti, alături de bucătari din Ucraina, preparate tradiționale din țara vecină, pe care clujenii sunt invitați să le încerce pe 20 iunie la un eveniment special, care va fi organizat pe strada Potaissa din centrul orașului. Toate fondurile strânse în urma acestui eveniment vor fi donate inițiativei #SolidarSocial, care livrează mese calde refugiaților.

02
/06
/22

Fidel misiunii sale de a cultiva pasiunea publicului tânăr și foarte tânăr pentru arta cinematografică, programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie). Calendarul evenimentelor include anul acesta o amplă selecție de filme dedicate copiilor și adolescenților, ateliere creative și cursuri de jurnalism de cinema, dar și o prezentare în premieră a opționalului de educație cinematografică, care va fi testat pe parcursul unui an școlar la Colegiul Național Gheorghe Șincai din Cluj-Napoca, la inițiativa Asociației Festivalului de Film Transilvania (AFFT).