Proiecții „Noi împotriva noastră” și intervenții culturale la nivel național pentru destigmatizarea bolilor psihice
https://www.ziarulmetropolis.ro/proiectii-noi-impotriva-noastra-si-interventii-culturale-la-nivel-national-pentru-destigmatizarea-bolilor-psihice/

Între 20 septembrie şi 15 noiembrie, proiectul interdisciplinar „Noi împotriva noastră. Intervenţie culturală pentru destigmatizarea bolilor psihice” continuă derularea la nivel naţional a seriei de activităţi artistice şi de conştientizare dedicate cu precădere membrilor reţelei de sprijin din jurul persoanelor afectate de boli psihice, dar şi publicului larg. 

Un articol de Liliana Matei|20 septembrie 2021

Proiectul și campania de conștientizare sunt cristalizate în jurul documentarului „Noi împotriva noastră”, realizat de regizoarea Andra Tarara și lansat în cinematografe și spații alternative în luna august a acestui an. Filmul – premiul pentru cel mai bun film la Secţiunea România, ASTRA Film Festival 2021 – are ca subiect central sănătatea psihică, discutată prin prisma unei povești personale, de familie: un tată diagosticat cu schizofrenie și fiica sa – care a crescut în umbra bolii tatălui – împărtășesc poveștile și concepțiile lor de viață, amintirile comune, experiențele legate de schizofrenie și relația cu sistemul medical.

Împreună cu partenerii din proiect, în următoarele două luni au fost programate peste 20 de intervenții în toată țara. După evenimentele organizate în perioada iulie – august 2021, echipa proiectului anunță mai multe tipuri de activități: proiecții ale documentarului „Noi împotriva noastră” însoțite de dezbateri cu specialiștii din trei spitale de psihiatrie din capitală și împrejurimi, ateliere de psihoeducație în psihoză cu persoane diagnosticate cu schizofrenie, împreună cu DGASPC Sector 1 București, ateliere de terapie prin artă, proiecții și dezbateri cu diferite comunități din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu, Târgu Neamț, Slobozia, Zalău și Telciu – Bistrița-Năsăud, precum și realizarea unui program-pilot de dramaterapie, adresat în special familiilor și apropiaților persoanelor cu diagnostice psihiatrice. Participarea la  evenimentele din cadrul proiectului este gratuită.

Prin colaborarea cu echipa de realizatori ai documentarului, artiști de film, teatru și muzică, precum și cu psihologi, psihoterapeuți și psihiatri, acțiunile din cadrul proiectului se subscriu unei campanii extinse de conștientizare și promovare a unui discurs empatic și solidar cu persoanele ce suferă de tulburări psihice.

„Acest proiect are o adresabilitate extinsă, deoarece se centrează asupra întregii rețele de suport social din jurul persoanelor cu tulburări psihice, începând cu populația din comunitatea generală și continuând cu grupurile sociale din proximitatea persoanelor cu tulburări psihice: personalul medical și de asistență socială și aparținătorii. De asemenea, parteneriatele la nivel național, atât în zonele rurale cât și în zonele urbane, favorizează desfășurarea unor activități culturale și psihoeducaționale pentru anumite categorii de persoane care nu au acces, în mod uzual, la o perspectivă integrativă asupra tulburărilor psihice și nici la informații validate științific, care i-ar putea ajuta să înțeleagă utilitatea tratamentului specializat și să caute un astfel de tratament” – a declarat Maria Gemescu, psiholog clinician, consilier psihologic și membră a echipei proiectului.

Proiectul este inițiat și implementat de Antoci Anamaria PFA și Tangaj Production și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN)* în perioada 26 iulie – 15 noiembrie 2021.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Parteneri: CETT Sf. Stelian – Spital pentru Toxicodependențe și Psihiatrie, Spitalul de Psihiatrie Eftimie Diamandescu Bălăceanca, Spitalul de Psihiatrie Săpunari, DGASPC sector 1 București, Centrul Cultural „Ionel Perlea” – Ialomița, Asociația Expert-in, Facultatea de Litere și Arte – ULBS, SNSPA, Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale, Liceul Tehnologic Telciu, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău, Asociația Frilensăr, Asociația O2G

Parteneri media: Agenția de cArte, All About Romanian Cinema, Bookhub, București FM, Revista CARIERE, Connect Media, DOR (Decât o revistă), E-Zeppelin, Mișcarea de rezistență, MovieNews, PlayU.ro, Radio România Cultural, Spot Media, Ziarul Metropolis

Mai multe informații și noutăți despre proiectul „Noi împotriva noastră. Intervenție culturală pentru destigmatizarea bolilor psihice” sunt disponibile pe Facebook.com/noiimpotrivanoastra.

 

 

 

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.