Proiectul 9G la TNB se deschide cu un remix după Shakespeare
https://www.ziarulmetropolis.ro/proiectul-9g-la-tnb-se-deschide-cu-un-remix-dupa-shakespeare/

Într-o după-amiază de iunie am participat la repetiţiile spectacolului „Distopie. Shakespeare. Remix“, care deschide proiectul numit Noua Generaţie de creatori – 9G, care se va desfăşura la Sala Mică a Teatrului Naţional Bucureşti, în datele de 20, 21 şi 22 iunie, la ora 20.00.

Un articol de Judy Florescu|18 iunie 2014

Eram pe deplin convinsă că tinerii artiști sunt privați de visurile lor și de orice speranță de a-și găsi locul într-un teatru încă de pe băncile facultății și de aici reiese dorința fiecăruia de a nu face proiecte în domeniul cultural.

Participarea la pregătirea unui spectacol studențesc mi-a infirmat această părere prin forțele dezlănțuite pe care le-am văzut zile în șir în sala de repetiții a TNB. Am intrat acolo și toată lumea avea treabă, fiecare pe sectorul său – se făcea machiaj și coafat profesional, se probau costume, se lucra la recuzită, se repeta text, se reglau camere video-foto, lumini, se cărau fotolii, scaune.

Întreaga echipă era alcătuită din oameni tineri, entuziaști, care, după ce erau în rol de recuziteri, mașiniști, luminiști și sunetiști, aveau suficientă energie să-și facă și meseria lor reală – cea de actori și de regizor. Căpătau, brusc, o nouă înfățișare.

distopie

Premiera se apropie și contactul cu publicul în Sala Mică de la TNB este edificator pentru obținerea unui spațiu în repertoriul teatrului. Aceasta este miza tuturor celor şapte spectacole ce fac parte din proiectul 9G-Noua generație de creatori: să obțină un loc în programul TNB cu accesul pe bază de bilete.

Momentan, tinerii actori și regizori muncesc de zor pentru pregătirea spectacolelor cu acces gratuit pe bază de rezervare prin email la [email protected].

Spectacolul, care deschide proiectul 9G – Noua generație de creatori, ales în funcție de avansarea repetițiilor, se numește Distopie. Shakespeare. Remix, în regia proaspetei absolvente de UNATC, Catinca Drăgănescu.

INFO

Distopie. Shakespeare Remix

Regia și scenariul: Catinca Drăgănescu

Cu: Cristina Drăghici, Oana Popescu, Simona Cuciurianu, Vlad Udrescu, Vladimir Purdel, Crina Ene, George Albert Costea (voce)

Media: Darie Budeanu

Decor: Ioana Drăgănescu

Costume și machiaj: Sorana Țopa

28
/09
/16

Între invitaţii străini de marcă ce vor fi prezenţi în cadrul celei de-a 26-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru, se află o altă personalitate de excepţie a scenei dansului contemporan: coregrafa şi dansatoarea Carolyn Carlson – „o pionieră a scenei coregrafice contemporane” – dupa cum o descrie publicaţia Le Monde.

28
/09
/16

Teatrul Naţional Slovac din Bratislava (SND) va susține o unică reprezentație cu piesa Nevasta păstorului de Ivan Stodola, o punere în scenă netradiţională a unui titlu clasic al dramaturgiei slovace, în regia lui Roman Polák. Spectacolul va avea loc vineri 7 octombrie 2016, ora 19.00, la Sala Pictura a TNB şi va fi titrat în limba română (traducerea Mircea Dan Duţă).

28
/09
/16

La treizeci și șase de ani, neurochirurgul Paul Kalanithi a descoperit că suferă de cancer la plămâni. A fost începutul unei schimbări tragice: medicul care tratează pacienți în fază terminală s-a transformat într-un pacient care se luptă să trăiască. Iar viitorul pe care și-l imagina împreună cu soția s-a evaporat.

28
/09
/16

Julieta, lungmetrajul lui Pedro Almodóvar, este propunerea Spaniei pentru Oscar la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină". Distribuit de Independenţa Film, "Julieta" va fi lansat în cinematografele românești vineri, 30 septembrie, .Julieta a fost inspirat de trilogia Runaway, scrisă în 2004 de câștigătoarea Premiului Nobel Alice Munro.

27
/09
/16

Pentru că pe 7 octombrie este Ziua Internațională a Zâmbetului, la Teatrul de Comedie luna cadourilor se desfășoară în octombrie. Altfel spus, Teatrul de Comedie a pregătit două noi programe care asigură iubitorilor de teatru accesul gratuit la anumite spectacole din luna Zâmbetelor.

27
/09
/16

“Mi-am iubit profesia, am stimat-o. În fiecare film şi spectacol laşi câte ceva din tine. Cred că fiecare om se termina aşa, dându-şi sufletul pentru fiecare lucru pe care l-a făcut.” – Sebastian Papaiani. Îndrăgitul actor s-a stins din viaţă la vârsta de 80 de ani.

26
/09
/16

Seria concertelor Twin Arts continuă în această toamnă cu 5 concerte ce se anunță spectaculoase. Primul invitat este maestrul tunisian al oud-ului, Dhafer Youssef, care se întoarce în România într-o formulă nouă, alături de care își va prezenta proaspătul disc Diwan of beauty and odd, scos pe piață în data de 16 septembrie.

26
/09
/16

Editura Humanitas Fiction îi aşteaptă pe iubitorii de carte, marţi, 27 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas Cişmigiu, pentru o seară dedicată scriitorului italian Dario Fo, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, şi celebrului său roman Fiica papei în care face dreptate uneia dintre cele mai controversate figuri ale istorie, Lucrezia Borgia.

26
/09
/16

Regizorul francez Alain Guiraudie, renumit pentru thriller-ul erotic L’Inconnu du lac, este invitatul special al festivalului Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Cineastul își va prezenta noul film, Rester Vertical, considerat de presa internațională filmul-șoc al ediției de anul acesta a Festivalului de la Cannes.

26
/09
/16

Decesul prematur al îndrăgitului muzician şi actor Ioan Gyuri Pascu a întristat comunitatea artistică românească. “A fost un artist care semăna numai cu el însuși” - Dorel Vișan, „Era un om special, un artist aparte. Avea un suflet de copil (...)” – Monica Anghel, „Rămas bun, prietene. Dumnezeu să te odihnească în pace” - George Ivașcu. Ioan Gyuri Pascu a murit în această dimineață, la vârsta de 55 de ani, în urma unui stop cardiorespirator.