Promovarea valorilor româneşti la Roma: Lansarea cărţii ”Poeţi români la răscruce: continuitate şi ruptură” a lui Geo Vasile
https://www.ziarulmetropolis.ro/promovarea-valorilor-romanesti-la-roma-lansarea-cartii-poeti-romani-la-rascruce-continuitate-si-ruptura-a-lui-geo-vasile/

În cadrul iniţiativelor organizate cu ocazia Anului Culturii Române în Italia, Biblioteca Nazionale Centrale din Roma în colaborare cu Asociaţiile culturale Dacia şi Propatria prezintă vineri, 28 septembrie, volumul ”Poeţi români la răscruce: continuitate şi ruptură”, scris în italiană de reputatul italienist şi critic literar Geo Vasile şi apărut de curând la Fundaţia ‘Scrisul românesc’. […]

Un articol de |27 septembrie 2012

În cadrul iniţiativelor organizate cu ocazia Anului Culturii Române în Italia, Biblioteca Nazionale Centrale din Roma în colaborare cu Asociaţiile culturale Dacia şi Propatria prezintă vineri, 28 septembrie, volumul ”Poeţi români la răscruce: continuitate şi ruptură”, scris în italiană de reputatul italienist şi critic literar Geo Vasile şi apărut de curând la Fundaţia ‘Scrisul românesc’.
 
Volumul, un omagiu adus poeziei contemporane româneşti, adună între copertele sale eseuri şi un florilegiu bilingv din creaţiile a 24 dintre cei mai importanţi poeţi români contemporani, precum George Bacovia, Lucian Blaga, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Gellu Naum, Mircea Ivănescu etc.

Întâlnirea de la Biblioteca Naţională din Roma se va bucura de participarea cunoscutei scriitoare bucureştene Maria Calciu (n.1960): a debutat în 1992 şi este autoare a 10 volume de poezie, cel mai recent fiind lansat la 14 septembrie a.c., la Librăria Sadoveanu din Bucureşti.

Serata poetică va include şi un recital de poezie italiană. Publicul va putea asculta versuri în original şi în limba română, traduse de acelaşi Geo Vasile.

Întâlnirea va prilejui şi un moment special – scriitorului Geo Vasile, membru al Uniunii Scriitorilor din România, secţia de critică, îi va fi conferită o distincţie pentru cei peste 40 de ani de viaţă dedicaţi promovării celor două culturi, română şi italiană.

Reputatul italienist a tradus în limba italiană romancieri, poeţi şi eseişti clasici şi contemporani italieni (de la Giovannino Guareschi, Italo Calvino, Tiziano Scarpa la Umberto Eco, Mario Luzi, Dante Maffěa sau Paolo Ruffilli), fiind totodată şi singurul autor al unor antologii bilingve tipărite în România cât şi în Italia aparţinând unor poeţi români de talie europeană, precum Mihai Eminescu, George Bacovia, Gellu Naum, Ion Vine.

 

Sursa: Agerpres

23
/06
/14

Acum doi ani, sub acoperișul Teatrului Bulandra (de la Izvor) lua naștere un spectacol-interogație, energic și emoționant, care a inaugurat un spațiu dedicat căutărilor teatrale: Sala Liviu Ciulei LABORATOR. Sâmbătă, 28 iunie, de la ora 20.00, „Arlechino moare?” sărbătorește doi ani de existență și vă așteaptă să-l (re)descoperiți.

23
/06
/14

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, luni, decretul de decorare a Tamarei Buciuceanu-Botez cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, pentru "remarcabilele interpretări artistice, dragostea, dăruirea şi talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale".

23
/06
/14

"Gaiţele", "Copii de aruncat", "Când Isadora dansa", "Căsătoria", "Bărbaţii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus" şi multe alte spectacole în perioada 23 - 29 iunie, pe scenele teatrelor din Capitală.

22
/06
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE. Debut în regie al directorului de imagine Nicolae Mărgineanu, „Un om în loden” (1979) este un mai mult decât onorabil film polițist, vizionabil și astăzi, în pofida a două mari ghiulele propagandistice care îl trag în jos.

21
/06
/14

Scriitoarea, jurnalista şi profesoara Ana Maria Sireteanu, director al postului Radio România Cultural în perioada 1996 - 2002, a murit vineri, la vârsta de 69 de ani, după o lungă şi grea suferinţă.

21
/06
/14

Cea de-a XI–a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL se desfăşoară în acest an, în mod excepţional, în Bucureşti, în perioada 12-17 august, păstrând atmosfera din Deltă şi ideea de a te îndepărta de “betoanele urbane” ca să vezi filme bune într-o atmosferă specială.

20
/06
/14

CRONICĂ DE FILM. Cel mai recent lungmetraj de ficțiune al surprinzător de prolificului regizor Radu Gabrea, „O poveste de dragoste, Lindenfeld”, este ca o creatură împăiată: de la distanță pare un film promițător, dar, privit de aproape, lipsa naturaleții și a ritmului lasă o impresie pregnantă de dezamăgire.

19
/06
/14

Astăzi, începând cu ora 16.00 și până la ivitul zorilor, institutele și centrele culturale membre ale Clusterului EUNIC București și partenerii lor vă dau întâlnire la a opta ediție a Nopții Institutelor Culturale la București.

19
/06
/14

Tânăra și talentata regizoare Carmen Lidia Vidu prezintă cea de-a treia sa premieră în acest an, „Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase“, vineri, 20 iunie, de la ora 19.30, la Godot Cafe Teatru. Spectacolul este un video poem teatral ce aduce pentru prima dată pe o scenă de teatru documente autentice, scrisori de arhivă, frânturi din interviurile, gândurile și amintirile Mariei Tănase, alături de şase dintre cântecele nemuritoare ale artistei, interpretate live.