Prosecco, jocuri și focuri de armă
https://www.ziarulmetropolis.ro/prosecco-jocuri-si-focuri-de-arma/

Doi oameni: un bărbat şi o femeie. Un butoi, nişte soldaţi cărora li se dau onorul pentru că pleacă la război şi o mică poveste umană tumultoasă. Este vorba despre spectacolul „Doi într-un butoi” după o idee de Françoise Thomas, regizat de unul dintre dintre cei mai talentaţi regizori ai generaţiei tinere, Florin Liţă.

Un articol de Georgiana Ene|15 iunie 2022

Doi oameni: un bărbat și o femeie. Un butoi, niște soldați cărora li se dau onorul pentru că pleacă la război și o mică poveste umană tumultoasă. Este vorba despre spectacolul „Doi într-un butoi” după o idee de Françoise Thomas, regizat de unul dintre dintre cei mai talentați regizori ai generației tinere, Florin Liță.

Într-un loc de nicăieri există doi oameni: Emma (Florina Gleznea) și Auguste (George Rotaru) care își pun întrebări și așteaptă răspunsuri seară de seară, atunci când se întâlnesc într-un butoi.
Regizorul Florin Liță invită spectatorul într-o poveste din sfera absurdului, în care se petrec lucruri ciudate: știm, de exemplu că undeva, într-un sat părăsit, poate la periferia unui oraș, Emma se întâlnește în fiecare seară cu Auguste, într-un butoi. În realizarea metaforei singurătății, regizorul apelează la șarmul celor doi protagoniști și crează mediul propice unui joc absurd: în singurătate, de cele mai multe ori omul ajunge nebun, pentru că nu se are decât pe el. Emma se află și ea în această condiție de autoizolare în propriul coșmar retrăit parcă la infinit, de când soțul ei a plecat pe front. Ea trece de la rugăciuni false la bravadă, promisiuni și amenințări la adresa acestui bărbat, pe care nu știe dacă îl iubește sau îl urăște.

Într-un decor extrem de simplu, într-o casă de poveste – Casa scriitoarei Silvia Kerim, în care sufrageria a fost transformată în spațiu de joc și au fost utilizate la maximum toate căile de acces, Emma și Auguste își trăiesc viața în fiecare zi altfel, cu reușite și eșecuri, schimbă mereu raportul de putere amenințându-se reciporc cu un pistol, se iubesc și se joacă pentru a nu fi singuri într-un loc părăsit.

Pe Florina Gleznea, cunoscută publicului pentru meticulozitatea și profesionalismul în care își construiește rolurile, o vedem în această partitură consecventă în ludic, deopotrivă puternică și copilăroasă, un adevărat magnet pentru spectatori, carismatică, cu vocea care îi oscilează lejer între un ton ferm și unul glumeț și transformă o temă deloc confortabilă – aceea a signurătății și a morții până la urmă, într-un comic inofensiv.

Jocul ei este potențat și susținut la înălțime de George Rotaru, cumva dezamăgit de revelația că numai o nenorocire – moartea soțului pe front – l-ar putea apropia cu-adevărat de Emma, face un rol frumos supus în momentele de candoare și resemnare.

Cei doi se joacă pentru că vor să uite și vor să evadeze din realitatea de care Emma se dezice, într-un viitor incert, în care propriile lor trecuturi nu sunt prea clare. Jocul este condimentat cu prosecco și creează emoții despre personaje, emoții care sunt urmate de divertisment pentru a fi credibile și în care din cele două sigurătăți iese la iveală tandrețea.

Spectacolul este producție a Asociației culturale HEARTH, o organizație non-guvernamentală înființată în anul 2017, care și-a asumat ca misiune sprijinirea tinerilor artiști în procesul lor creativ, prin intermediul activităților de mentorat și prin crearea unui spațiu fizic, în care aceștia să beneficieze de sprijinul unei comunități de oameni like minded și de resursele minimale necesare pentru a-și pune în practică proiectele creative. Astfel, a fost activat un spațiu cultural multidisciplinar „Parfumeria”, care poartă numele acestei case din 1847, care a aparținut scriitoarei și jurnalistei Silvia Kerim și cineastului Mircea Veroiu, din strada Parfumului nr. 19, unde au fost inițiate diverse programe culturale și s-a dezvoltat o comunitate de artiști și spectatori interesați de aceste experimente creative. In felul acesta, Asociația HEARTH devine un liant între artiști și societate. 

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.