Punct muzeal dedicat scriitorului Ionel Teodoreanu, „La Medeleni”
https://www.ziarulmetropolis.ro/punct-muzeal-dedicat-scriitorului-ionel-teodoreanu-la-medeleni/

Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) din Iaşi va inaugura punctul muzeal „Ionel Teodoreanu”, pe 21 mai, cu ocazia „Nopţii internaţionale a muzeelor”, chiar în satul Medeleni, comuna Golăieşti din judeţul Iaşi în care se află legendara moşie a Medelenilor.

Un articol de Petre Ivan|5 aprilie 2016

În acest an, cu ocazia „Nopţii internaţionale a muzeelor”, va fi inaugurat punctul muzeal „Ionel Teodoreanu”, al treilea punct muzeal deschis de Muzeul Naţional al Literaturii Române din Iaşi, după cele dedicate lui Cezar Petrescu (Cotnari) şi Dimitrie Anghel (Miroslava), şi cel de-al 15-lea obiectiv aflat în componenţa MNLR Iaşi.

Expoziţia documentară reconstituie viaţa şi activitatea scriitorului Ionel Teodoreanu şi cuprinde fotografii de familie, cărţi cu autograf, volume, corespondenţă, replici după manuscrise, cărţi poştale etc, valorificând creativ fondul patrimonial al MNLR Iaşi.

„Moşia Medeleni, în care şi în jurul căreia gravitează acţiunea celor trei romane, nu este şi n-a fost moşia părinţilor mei.[…] Singura moşie care a aparţinut cuiva din neamul meu nu este o moşie de pământ arabil, ci o moşie de hârtie tipărită: am numit romanul Medelenilor, nu moşia Medelenilor” – Ionel Teodoreanu, în „Cum am scris «Medelenii»”.

Foto: La Medeleni – facebook

23
/04
/17

Odată cu apariția filmului „Jackie” (regia: Pablo Larrain), primul film pentru marele ecran inspirat de viața celei mai faimoase prime doamne a Statelor Unite, editura Corint a lansat biografia „Jaqueline Bouvier Kennedy Onassis. Povestea nespusă”, publicată de Barbara Leaming în 2014.

19
/04
/17

Poetul Claudiu Komartin (33 de ani) ține în viață un cenaclu – Institutul Blecher. Și o editură care publică poezie – Casa de Editură Max Blecher. Claudiu Komartin, din Berceni. Trăiește între poeți și pentru poezie. Către viitor se uită, așa cum e și firesc, în ordinea poetică a lumii, cu scepticism.

19
/04
/17

Peste aproximativ o lună, în capitală debutează cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB). Timp de o săptămână, în perioada 15-21 mai, peste 100 de poeţi din peste 30 de ţări vor sosi la Bucureşti, prilejuind publicului iubitor de poezie ocazia de a participa la mai mult de 20 de evenimente, organizate în 10 spații culturale cunoscute din oraș.

19
/04
/17

George Bălăiţă unul dintre marii scriitori români contemporani, s-a stins din viață sâmbătă, cu o zi înainte de a împlini vârsta de de 82 de ani. În iunie 2008, în cadrul Târgului Bookfest, Uniunea Scriitorilor din România i-a decernat lui George Bălăiță Premiul Naţional pentru Literatură pentru întreaga operă.

11
/04
/17

Într-o zi de 11 aprilie se stingea din viaţă Ion Minulescu, autorul memorabilelor "Romanţe pentru mai târziu". În acea zi, într-un Bucureşti ruinat de bombardamentele aliaţilor, poetul de 63 de ani aniversa 30 de ani de căsnicie cu poeta Claudia Millian. Tot într-o zi de 11 aprilie era prezentat în România Visul lui Tănase, un film-scheci de N. Kirițescu, realizat la Berlin, avându-l pe Constantin Tănase în rolul principal şi avea loc premiera piesei Haiducii, de Victor Eftimiu.

07
/04
/17

Viaţa mea, cel mai nou volum semnat de Nicolae Breban, unul dintre cei mai importanţi şi prolifici prozatori români contemporani, a apărut în această săptămână la Editura Polirom, în ediţie cartonată, şi în format digital.

07
/04
/17

Salonul Internaţional de Carte Bookfest va avea loc la Romexpo, în perioada 24 - 28 mai, iar Suedia este ţară învitată de onoare şi propune 20 de evenimente cu accent pe educaţie şi literatură pentru copii, egalitatea de gen, incluziunea socială şi promovarea diversităţii.