Purcarete, Dodin şi Mouawad deschid Festivalul de Teatru de la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/purcarete-dodin-si-mouawad-deschid-festivalul-de-teatru-de-la-sibiu/

Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va fi inaugurată prin prezentarea producţiilor unora dintre cei mai bine cotaţi regizori ai momentului, printre care Lev Dodin, Wajdi Mouawad şi Silviu Purcărete.

Un articol de Petre Ivan|12 aprilie 2014

Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se va desfăşura în perioada 6 – 15 iunie, sub genericul „Unicitate în Diversitate”. În deschidere – Wajdi Mouawad, Lev Dodin şi Silviu Purcarete

Timp de zece zile oraşul Sibiu se transformă într-o scenă uriaşă cu artişti din toate colţurile lumii ce prezintă spectacole de teatru, dans, muzică, circ şi instalaţii, în peste 60 de spaţii de joc, printre care pieţe publice, biserici, situri istorice, pub-uri, dar şi clasicele săli de spectacol.

Considerat o raritate în spaţiul teatral pentru talentul său descriptiv, actorul, dramaturgul şi regizorul Wajdi Mouawad (născut în Liban la 16 octombrie 1968) aduce în premieră naţională în România spectacolul „Seuls“ al Companiei „Au Carré de l’Hypoténuse“.

Reprezentaţia programată în deschiderea ediţiei din acest an a festivalului va avea loc vineri, 6 iunie, ora 18:00, pe scena Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

purcareteâ

Tot în deschiderea ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu vor juca şi actorii de la Maly Drama Theatre din St. Petersburg, Rusia. Spectacolul „Intrigă şi iubire” este o adaptare după Friedrich von Schiller, în regia lui Lev Dodin (născut în 1944, în Siberia), unul dintre cele mai răsunătoare nume ale teatrului mondial actual.

Reprezentaţia de la Sibiu va avea loc vineri, 6 iunie, ora 21:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Spectacolul are o durată de 2h15min şi va fi prezentat în limba rusă, cu traducere în limba română.

Silviu Purcărete va fi, de asemenea, prezent în deschiderea ediţiei din acest an a Festivalului de la Sibiu cu mega producţia „Faust“ ce va avea o primă reprezentaţie de la ora 22:00, la Hala Balanţa.

„Faust-ul“ lui Silviu Purcărete se distinge prin complexitatea viziunii regizorale: este o experienţă extrasenzorială la graniţa dintre Pământ şi Iad, un peisaj amplificat prin proiecţii, focuri de artificii, muzică rock live, zeci de actori şi dansatori şi o coloană sonoră originală semnată de Vasile Şirli.

Scenariul spectacolului produs de Teatrul Naţional din Sibiu surprinde momentele esenţiale din textul lui Goethe: pactul lui Faust cu Diavolul, patima lui Faust pentru Margareta, noaptea Valpurgiei şi ridicarea lui Faust la Cer.

Deschiderea celei de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va fi marcată şi în acest an printr-un spectacol de artificii impresionant, cu o programare minuţioasă, pe diferite culori şi înălţimi, ce presupune o pregătire de o lună de zile în avans.

purcarete

600 de bombiţe ce vor exploda la o înălţime de peste 200 de metri, candele romane cu peste 130 de lovituri, dar şi baterii de artificii cu peste 100 de lovituri vor compune spectacolul pregătit de Artificii Orăştie pentru ediţia din acest an.

Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu este cel mai important festival de artele spectacolului din România şi al treilea din Europa ca amploare şi dimensiune. Programul celei de-a XXI-a ediţii va fi disponibil în curând pe sibfest.ro.

CIFRELE FITS 2014

10 zile, 6 – 15 iunie 2014

62.000 spectatori în fiecare zi

2500 artişti şi invitaţi

70 de ţări reprezentate

350 evenimente

66 spaţii de evenimente

Foto cu Purcarete şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu – FITS 2014

20
/02
/17

„Întotdeauna mi-am dorit să fiu o persoană mai bună ziua următoare decât am fost cu o zi în urmă.” – Sidney Poitier . Actorul din „Guess Who's Coming to Dinner” / Ghici cine vine la cină (1967) este primul artist de culoare distins cu un premiu Oscar. S-a născut la 20 februarie 1927, în timpul unei călătorii pe mare, pe care o făceau părinții săi dinspre insula natală, Cat Island, Bahamas către Miami, Florida, unde mergeau să vândă produsele de la fermă.

19
/02
/17

Singurul film românesc aflat anul acesta în competiţia oficială a celei de-a 67-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, lungmetrajul ,,Ana, mon amour”, regizat de Călin Peter Netzer, a primit sâmbătă seara premiul ,,Ursul de Argint” pentru ,,Contribuţie Artistică Deosebită în Cinematografie”, distincţie acordată Danei Bunescu pentru montajul filmului.

17
/02
/17

CRONICĂ DE FILM Inspirat dintr-un roman de autoficţiune al lui Cezar Paul-Bădescu, „Ana, mon amour”, noul film al lui Călin Peter Netzer, prezentat în Competiţia Festivalului de la Berlin, încearcă să reia reţeta stilistică de mare succes din „Poziţia copilului”, însă rezultatul este modest.

17
/02
/17

În această seară, echipa filmului ,,Ana, mon amour”, în frunte cu regizorul Călin Peter Netzer, actorii Diana Cavallioti şi Mircea Postelnicu, producătoarea Oana Iancu şi directorul de imagine Andrei Butică, a păşit pe covorul roşu al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Filmul, care a rulat în premieră mondială la Berlinale Palast, de la ora 19.00, va putea fi vizionat pe marile ecrane din România cu începere din 3 martie.

17
/02
/17

Cu prilejul „Zilei Brâncuși ” care se sărbătorește la nivel național în fiecare an, la 19 februarie, MNAR prezintă în perioada 19-26 februarie 2017 o selecție de fotografii-document care surprind pe de o parte etapele instalării Coloanei Infinitului la Târgu-Jiu și pe de altă parte atmosfera atelierului parizian al lui Constantin Brâncuși care, în unele imagini, apare alături de sculpturile sale.

17
/02
/17

DaKINO 26 demarează miercuri, 1 martie 2017, la Cinema PRO, cu proiecția în premieră în România a filmului Manchester by The Sea (6 nominalizări la Premiile Oscar 2017), cu Casey Affleck și Michelle Williams în rolurile principale. Festivalul Internațional de Film DaKINO, ediția a 26-a, va avea loc în perioada 1-5 martie 2017 la Cinema Pro, Studioul Horia Bernea — Cinema Muzeul Țăranului și ARCUB.

17
/02
/17

O cărticică scrisă în 1943 de Antoine de Saint-Exupery, pasionat aviator, autor de cărţi de aventuri şi amintiri, reporter de război, avea să devină cea mai celebră operă literară de limbă franceză din secolul XX şi să creeze un simbol cu valoare de cult. După succesul înregistrat la Cluj Napoca si Brașov, unde s-au jucat cate doua reprezentații cu casa închisă, "Micul Print" pornește mai departe în călătorie, oprindu-se si la Alba Iulia și Sibiu.

17
/02
/17

Regizorul finlandez Aki Kaurismaki a anunțat joi, în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, că a decis să renunțe la activitatea cinematografică. Apreciatul cineast are șanse mari să obțină Ursul de Aur cu pelicula sa din competiție, pelicula ''The Other Side of Hope''. ''Sunt obosit. Vreau să încep să îmi trăiesc viața mea, în sfârșit'', a explicat regizorul de 59 de ani.

17
/02
/17

Într-o zi de 17 februarie avea loc, la Milano, premiera mondială a operei "Madame Butterfly" de Puccini. Tot într-o zi de 17 februarie încetau din viață Giordano Bruno (susţinător al teoriei coperniciene conform căreia Pământul şi celelalte planete se rotesc în jurul Soarelui şi în jurul propriilor axe) și celebrul dramaturg francez Moliere (Jean Baptiste Poquelin).

16
/02
/17

Disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub, "Fraţii Dabija", în regia lui Cătălin Drăghici, este un documentar experiment de o oră prezentat prima dată în 2015 în câteva festivaluri (Montreal, Astra Sibiu).