Puțină umbră pe verandă
https://www.ziarulmetropolis.ro/putina-umbra-pe-veranda/

Rulează în cinematografe filmul artistic „Copacul vrajbei noastre”, regizat de H.G. Sigurosson. O peliculă islandeză, ciudată, crudă şi comică.

Un articol de Andrei Crăciun|10 august 2018

Vară islandeză. Necazuri între vecini cu privire la un copac care lasă umbră pe veranda unui cetățan.

În spatele acestei întâmplări mici se ascund dramele cele mari de care – iată – nici măcar islandezii nu sunt scutiți.

Dincolo de calitățile artistice ale peliculei, pe care le veți cântări dumneavoastră singuri în sala cinematografului (e un film îngrozitor despre singurătate, până la urmă), aș vrea să vă supun atenției alte aspecte.

Aspect 1. În filmul Copacul vrajbei noastre veți vedea că există vară chiar și în Islanda, vară în toată puterea cuvântului, vară dătătoare de speranță, în care se poate dormi chiar la cort în mijlocul naturii.

Aspect 2. Cum arată o ședință de bloc în Islanda. Cum arată locatarii și cum pun ei problema când e cazul să fie schimbată o țeavă de scurgere, de exemplu.

Aspect 3. Cum arată personalul unei grădinițe islandeze și cum aruncă o doamnă, la nervi, într-o altă doamnă cu rahatul unui câine. Cum îl strânge înainte conform la punguță. În general, v-aș ruga să fiți atenți la animalele din acest film și la relația islandezilor cu animalele.

Aspect 4. Cum își petrec bărbații islandezi în pragul pensiei timpul liber. Atenție! Ei nu sunt filmați la cârciumă, ei nu sunt filmați dând o tablă cu tricourile sulemenite peste burdihan. Niciun islandez prezent în film nu prezintă obezitate morbidă.

Aspect 5. Cum arată problema pornografiei în cadrul relațiilor de cuplu, din timpuri mai vechi până în zilele noastre islandeze.

Acestea fiind spuse, ceea ce putem constata este că filmul românesc – îndeobște tot tragicomedie – e mai puțin întunecat și cu siguranță superior ca umor (islandezii nici ciorbă nu mănâncă, fac picnic).

Totodată, când te uiți la această peliculă (care doare ca un cuțit înfipt de aproape în inimă) de la noi din lumea a treia, îți vine să sapi o groapă în adâncul pământului și să nu mai ieși de acolo niciodată.

Suntem departe rău.

Copacul vrajbei noastre, film care a avut premiera mondială la Festivalul de la Veneția, intră în cinematografele din România din 10 august 2018.

05
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Partea de început din „Întregalde” este o demonstraţie de forţă. Orăşenii, bine îmbrăcaţi şi echipaţi, se simt în largul lor. Sunt relaxaţi şi siguri pe ei. Fac glume, se tachinează. Au maşini de teren puternice, care urcă impetuos drumurile (iar camera de filmat are grijă să insiste pe asta).

31
/08
/21

CRONICĂ DE FILM Regizat de Harry Mcqueen şi cu o distribuţie formată din Colin Firth şi Stanley Tucci, „Supernova” (2020) este un film cuminte despre un ultim moment de fericire din viaţa unui cuplu de bărbaţi, înainte de căderea definitivă a unuia dintre ei în boală.

30
/08
/21

PREVIEW Trei filme realizate în anii `60 în Republica Moldova, la ale căror scenarii au contribuit scriitori basarabeni, au fost aduse la Bucureşti în cadrul unui proiect inediat intitulat „Romanul românesc din stânga Prutului”. Filmele pot fi văzute marţi, 31 august, la ARCUB.

30
/08
/21

Robert Downey Jr. și Jude Law sunt protagoniștii filmelor „Sherlock Holmes”, regizate de Guy Ritchie și bazate pe personajul omonim creat de Arthur Conan Doyle, care pot fi vizionate la TNT în luna septembrie.

30
/08
/21

Din 24 septembrie spectatorii sunt invitați să fie mai prezenți, în societate dar și la cinema, prin intermediul filmului de debut al Ruxandrei Ghițescu, „Otto Barbarul”, care este totodată un pretext pentru a declanșa întrebări și discuții despre perioadele prin care trec adolescenții, perioade de încercări, căutări, confuzie și alegeri.

27
/08
/21

Cea de-a XIII-a ediție a KINOdiseea – Festivalul Internațional de Film pentru Publicul Tânăr (open air) debutează în Parcul Plumbuita din București, în perioada 1 - 12 septembrie și aduce pe marele ecran din aer liber douăsprezece filme pentru copii, perfecte pentru o seară petrecută împreună cu întreaga familie, pelicule și animații educative, realizate de studiourile Disney și Pixar.

26
/08
/21

CRONICĂ DE FILM Ce idee bună şi ce sarcină grea: un documentar despre ce mai înseamnă Casa Regală a României astăzi, pornind de la călătoria anuală pe care Principesa Margareta (devenită Custodele Coroanei după moartea Regelui Mihai în 2017) şi Principele Radu o fac cu trenul regal prin România pentru a se întâlni cu susţinători ai monarhiei din diverse oraşe.