„Quartet” – un cvartet de actori renumiți, pe scena de la Teatrelli
https://www.ziarulmetropolis.ro/quartet-un-cvartet-de-actori-renumiti-pe-scena-de-la-teatrelli/

Adela Mărculescu, Florina Cercel, Costel Constantin şi Damian Crâşmaru joacă în spectacolul ,,Quartet”, care are premiera pe 2 martie la Teatrelli.

Un articol de Ziarul Metropolis|28 februarie 2014

 Spectacolul ,,Quartet”, de Ronald Harwood, în regia lui Dan Tudor, are premiera duminică, 2 martie, de la ora 20.00, la Teatrelli (Piața Alexandru Lahovari nr. 7). Patru foști mari cântăreți de operă sunt jucați de patru actuali mari actori: Adela Mărculescu, Florina Cercel, Costel Constantin, Damian Crâșmaru. Ne-am întâlnit cu ei ieri la prânz, la sfârșitul repetițiilor, ca să ne povestească despre un text inteligent și o distribuție onorantă.

Damian Crâșmaru: „Meseriei ăsteia, nimeni nu i-a dat de cap”

„Personajul meu stă alături de alte personaje – niște foste mari personalități artistice – care aruncă ultimul strigăt de moarte. Și vor muri, pentru că și artiștii sunt făcuți din carne și oase. Piesa este melodramatică (melodrama este regina tuturor genurilor) și sperăm să sensibilizăm publicul pentru că eu socotesc că actorii sunt fluturii lui Dumnezeu și că n-ar trebui să moară niciodată. E o pretenție care nu va fi niciodată realizată, dar așa mi-a plăcut să trăiesc și așa am să mor.

Vreau să vă spun ceva: meseriei ăsteia, nimeni nu i-a dat de cap. Din pricina asta nici n-a murit și nu va muri niciodată.”

Adela Mărculescu: „Uitați-vă la mine, ăla e momentul de comedie”

(despre personaj) „Sunt total dusă, mă cheamă Cissy. (râde) Mi-e foarte drag rolul; mi-e frică, întotdeauna mi-e frică, dar mi-e drag. Să dea Dumnezeu să fie un succes, că ne dorim toți.

Pe scenă are loc ,,o luptă” pentru gloria artistică. ,,Dacă se adună patru foști mari cântăreți de operă, e și normal să se întâmple așa ceva, nu? Se întâmplă și în zilele noastre. Uite, mă uit la Crâșmaru și mă sperii. ” (râde) ,,Fiecare are ideea lui, fiecare are părerea lui; toate sunt bune și celălalt nu acceptă. Apoi mai avem și dirijorul, regizorul, care vede totul din afară. Uneori noi mai ricanăm, zicem «nu!», «dar dacă?». Permanent este «dar dacă?»; se repetă, se repetă, dar – în final – tot trebuie să ieșim pe scenă și tot trebuie să facem într-un anume fel.”

Florina Cercel: „Piesa este un omagiu adus marilor actori”

„Când am citit piesa, m-am gândit cu groază că trebuie să joc așa ceva. Glumesc. Mi-a plăcut foarte mult pentru că este un omagiu adus marilor actori, marilor artiști, și cred că societatea românească are nevoie în mod special de acest lucru: să li se aducă aminte, mai ales generației tinere, că în spate au mari artiști.

O replică preferată? «Nimic nu-mi doresc mai mult decât să pot cânta ca odinioară.»”

Quartet la Teatrelli fotografiat de Simion Buia-5796

Costel Constantin, Adela Mărculescu şi Damian Crâşmaru, în spectacolul Quartet
Foto: Simion Buia (www.actoriisifotograful.ro), pentru Ziarul Metropolis

Costel Constantin: „Se scriu rar texte atât de emoționante și de inteligente”

„Textul este superb! Este de un autor pe care l-am mai jucat și îl apreciez foarte mult – unul dintre importanții dramaturgi britanici contemporani. În zilele noastre, se scriu rar texte atât de emoționante și de inteligente. E un umor puțin negru, dar inteligent. E o șansă mare; în primul rând textul, apoi faptul că joc într-o garnitură selectă. E un regal să joci într-o asemenea companie, sub regia lui Dan Tudor, cu care am mai lucrat și care e foarte talentat.

Personajul pe care îl joc are aproape aceeași vârstă cu mine. Ne desparte numai faptul că el cântă și eu vorbesc. Deci e dintr-o familie care mi-e foarte apropiată. Nu pot să zic că e ușor – nimic nu e așa în meseria noastră -, dar e frumos și-atunci greutatea nu se mai simte.”

Foto Quartet: Ziarul Metropolis

19
/10
/17

Liminal, primul festival de artă, știință și tehnologie din București, va avea loc în perioada 31 octombrie - 5 noiembrie. Festivalul propune publicului o expoziție de artă trans-media, o serie de discuții teoretice și un hackathon în cadrul căruia participanții vor dezvolta sisteme și dispozitive de teraformare pentru a coloniza alte planete.

19
/10
/17

Actrița Olga Tudorache, angajată a Teatrului Mic până în anul 1978, a plecat dintre noi în în cursul nopții de marți spre miercuri (17 spre 18 octombrie), în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Elias din București - anunță un comunicat al Teatrului Mic din București, care oferă și detaliile funeraliilor actriței Olga Tudorache:

18
/10
/17

Personalități din lumea culturală românească au transmis mesaje emoționante la moartea actriței Olga Tudorache,. "Doamna Olga, ... Vă iubesc. Mulțumesc. Dumnezeu să vă țină sufletul în palma Lui!", a scris Oana Pellea pe pagina sa de facebook. "În semn de omagiu, Sala Mare a Teatrului Metropolis se va numi Sala Olga Tudorache”, a anunțat, la rândul său, directorul acestei instituții, George Ivașcu.

18
/10
/17

Doamna teatrului românesc, Olga Tudorache, s-a stins din viață, noaptea trecută, la vârsta de 88 de ani. Marea actriţă fusese internată în spital în ultimele zile, iar starea sănătăţii sale s-a înrăutăţit considerabil săptămâna trecută.

17
/10
/17

Marele câștigător al Trofeului Transilvania cu „Stockholm”, Rodrigo Sorogoyen, revine cu un thriller pe muchie de cuțit despre doi polițiști ale căror acțiuni devin la fel de suspecte precum cele ale criminalului în serie pe care îl urmăresc. „Dumnezeu să ne ierte”, filmul care a închis ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Film Transilvania, va ajunge în cinematografele din România din 27 octombrie.

16
/10
/17

M-am întors de la Iași, de la cel mai mare festival de literatură și traducere din partea noastră de Europă, cu un voluminos bagaj de amintiri și cu un la fel de voluminos bagaj de cărți. O săptămână mai târziu, amintirile se împletesc în mintea mea cu fragmentele literare. Las aici un scurt colaj.

16
/10
/17

Un studiu realizat în Marea Britanie, cu ajutorul a 3 milioane de participanți, a relevat faptul că oamenii care aveau tendințe de a fi psihopați preferă muzica rap sau heavy metal. Potrivit studiului, melodiile cel mai puțin psihopatice aparțin genului clasic și jazz-ului...

16
/10
/17

Primul nou spectacol al stagiunii de toamnă la Teatrul LUNI: ”Scara Pisicii”, de Thuróczy Katalin, pe 17 & 18 octombrie, în prezența autoarei. Totul începe într-un bar, unde se și termină, pentru că cineva moare și acesta e în general semn clar de final.

16
/10
/17

Un moment special al programului de manifestări culturale oferite publicului în cadrul Festivalului Naţional de Teatru îl va reprezenta dialogul public organizat pe scena Ateneului Român, ce va reuni două personalităţi de prima mărime ale lumii artistice contemporane, doi oameni care trăiesc de mai bine de 50 de ani cu, din şi prin teatru, aducându-şi – fiecare în felul său – contribuţii esenţiale la dezvoltarea artei scenice.

16
/10
/17

"Şi negru şi alb şi gri", de la Teatrul "Metropolis", "Soldatul de ciocolată" de la Teatrul "Odeon" şi "Don Juan" de la Teatrul de Comedie, toate din Bucureşti, sunt cele trei spectacole care au primit cele mai multe nominalizări, dar şi cele mai multe premii la ediţia a 29-a a Festivalului Naţional de Comedie, organizat de Teatrul Dramatic "Fani Tardini".