Quod Erat Demonstrandum, de Andrei Gruzsniczki, premiat în Siberia
https://www.ziarulmetropolis.ro/quod-erat-demonstrandum-de-andrei-gruzsniczki-premiat-in-siberia/

Lungmetrajul „Quod Erat Demonstrandum”, în regia lui Andrei Gruzsniczki, a câştigat marele premiu Golden Taiga la cea de-a 12-a ediţie a International Debut Film Festival, care s-a desfăşurat în oraşul Khanty-Mansiisk din Siberia.

Un articol de Petre Ivan|7 martie 2014

Lungmetrajul „Quod Erat Demonstrandum„, în regia lui Andrei Gruzsniczki, a câştigat marele premiu Golden Taiga la cea de-a 12-a ediţie a International Debut Film Festival, care s-a desfăşurat în oraşul Khanty-Mansiisk din Siberia.

Preşedintele festivalului este renumitul regizor şi scenarist rus Sergei Soloviov, iar directorul artistic, criticul şi istoricul de cinema Andrei Plakhov, preşedinte onorific al Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film, notează Mediafax.

Premiul vine cu câteva zile înainte de proiecţia filmului la New York, la unul dintre cele mai importante festivaluri dedicate descoperirii unor talente noi: New Directors/ New Films.

„Quod Erat Demonstrandum” va fi proiectat pe 20 şi 22 martie la Film Society of Lincoln Center din metropola americană.

Quod Erat Demonstrandum

„Quod Erat Demonstrandum” a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Roma, unde a câştigat premiul special al juriului, în noiembrie 2013. Au urmat selecţii în competiţiile festivalurilor internaţionale de la Göteborg şi Vilnius şi Festival of Central and Eastern Film din Wiesbaden.

„Quod Erat Demonstrandum”, scris şi regizat de Andrei Gruzsniczki, are ca punct de plecare decizia unui matematician (Sorin Leoveanu) de a publica o cercetare într-o revistă de specialitate a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului.

Quod Erat Demonstrandum

Andrei Gruzsniczki, autorul filmului Quod Erat Demonstrandum

Personaje-cheie, alături de Sorin Leoveanu, interpretează şi Ofelia Popii – bună prietenă şi fostă colegă de facultate a matematicianului, care aşteaptă un paşaport ca să poată pleca la soţul ei fugit în Franţa -, şi Florin Piersic Jr., un ofiţer de Securitate care îi urmăreşte pe cei doi.

Quod Erat Demonstrandum

Distribuţia este întregită de nume ca Tora Vasilescu, Marc Titieni, Paul Ipate, Dorian Boguţă, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunţeanu şi Mihai Călin.

„Quod Erat Demonstrandum” marchează o premieră în cinematografia românească de după Revoluţie, fiind primul film realizat pe peliculă alb-negru de la „Moromeţii” (1988) încoace. Directorul de imagine al ambelor filme este Vivi Drăgan Vasile.

Regizorul Andrei Gruzsniczki, cunoscut pentru debutul „Cealaltă Irina”, este şi autorul scenariului.

Foto Quod Erat Demonstrandum, Ofelia Popii, Andrei Gruzsniczki – Cinemagia

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.