RADIO LIVE, un spectacol de radio tridimensional – eXplore festival #12
https://www.ziarulmetropolis.ro/radio-live-un-spectacol-de-radio-tridimensional-explore-festival-12/

Mâine, 5 octombrie, de la ora 20:30, la Teatrul Naţional “I.L. Caragiale” Bucureşti, Sala Media, va fi prezentat, în cadrul eXplore festival #12, spectacolul de teatru documentar RADIO LIVE. Timp de 6 ani, Aurélie Charon, Caroline Gillet şi Amélie Bonnin au călătorit în Alger, Teheran, Moscova, Beirut, Tel Aviv, Gaza, Sarajevo, Istanbul, pentru a întâlni tineri inspiraţi şi a le face portrete pentru Radio France, iar în performance-ul RADIO LIVE, tinerii din aceste locuri, implicaţi în societatea civilă, îşi spun poveştile în direct, în faţa publicului.

Un articol de Petre Ivan|4 octombrie 2017

Pe un ecran mare sunt proiectate desene vii, clipuri video și arhive. Dar, mai presus de toate, sunt create legături între ele. Cuvintele și experiențele circulă între Paris, Moscova, Gaza sau Sarajevo. Nimeni nu trebuie să fie închis în teritoriul său, cuvintele circulă, frontierele sunt desființate și, împreună, reflectăm asupra vieții noastre individuale și asupra modului în care acestea rezonează împreună. O imagine a timpului prezent, în diferite teritorii, conectate, și o imagine a zilelor ce vor urma pentru o nouă generație.

Aurélie Charon este producătorul unei emisiuni radio, numită “Une vie d’artiste” / “O viață de artist”, difuzată în fiecare luni noapte de la ora 23:00 pe France National Public Radio France Culture. O oră de radio în care artiștii sunt invitați pentru spectacole și experiențe. În ultimii șase ani, ea a produs serii documentar despre tineri din Marea Mediterană.

Proiectul a început cu Caroline Gillet și, după trei ani, a urmărit-o cu întrebări despre vise în spații lipsite de democrație. Seria a fost numită “Democrația subterană” (2014, la Téhéran, Gaza, Moscova si Alger, Franța Inter). Ea pregătește în prezent un film despre Gaza. A început un proiect pe termen lung despre tinerii francezi cu “Une série française” (2015 France Inter), “Jeunesse 2016” și “La Bande des Français” pentru Franța 3 (2017). Începând cu 2012, cu RADIO LIVE, ea a adus această generație pe scenă cu Amélie Bonnin și Caroline Gillet.

Caroline Gillet este un producător de documentare, care lucrează pe diferite și adesea inovatoare formate, incluzând radio, TV și transmedia și spectacole live. Din 2011 până în 2013, a realizat un proiect de radio despre tineretul din Marea Mediterană cu Aurélie Charon. Au ajuns, printre alte orașe, în Alger.

“Alger, nouvelle génération” a devenit mai târziu un film și un documentar web. Caroline a produs apoi povestiri despre tineretul european pentru încă doi ani în formă radio și video. Proiectul a fost publicat de Actes Sud: “I like Europe, paroles d’une génération de Porto à Riga”. În 2014 și 2015, ea a produs o emisiune live, “Tea Time Club”, în care a invitat tineri din întreaga lume să dialogheze împreună prin Skype. Radioshow-ul a fost adaptat pe ecran în 2016.

În ultimii trei ani, a creat portrete scurte de radio pentru France Inter: “À ton âge” și “Babelophone” și a lucrat cu tinerii pe scenă pentru “RADIO LIVE” co-produs cu Amélie Bonnin și Aurélie Charon.

Amélie Bonnin este ilustrator, producator de film și director artistic. La intersecția mai multor medii, ea pune cuvinte în imagini, proiecții și povestiri. De-a lungul a patru ani, ea a ilustrat în direct oaspeții radioului Aurélie Charon “L’atelier intérieur” pe postul francez de radio France Culture.

Ea a imaginat identitatea vizuală a mai multor proiecte radio (Entretiens avec des hackers pentru Mouv, Welcome nouveau monde și Undeground Democracy for Franța Inter…). În 2012, a realizat un documentar intitulat “La mélodie du boucher” despre Cristian, un măcelar aproape de pensionare într-un sat rural mic.

Filmul a fost difuzat la ARTE TV. După ce a lucrat mai mulți ani ca regizor artistic la agenția 4août, s-a întors ca freelance și, după un curs de scenariu la școala de film “FEMIS”, a început să lucreze la primul său film de lung metraj.

Invitații celor 3 artiste, în spectacolul documentar:

Amir Hassan (Gaza / Paris). Amir a sosit în Franța acum 3 ani, a crescut într-o tabără de refugiați lângă plajă, El Shati din Gaza. El a supraviețuit mai multor războaie și unei rachete care, din fericire, nu a explodat atunci când a aterizat în dormitorul său. La vârsta de 18 ani, el a auzit limba franceză pentru prima dată și a decis să o învețe.

Patru ani mai târziu a obținut o diplomă și a fost recunoscut pentru poezia sa scrisă în limba franceză! La vârsta de 20 de ani, a ieșit din Gaza pentru prima dată și a devenit profesor de limbă arabă în Paris. Scrie și în prezent poezie frumoasă și predă limba arabă.

Ines Tanovic (Saraievo). Născută la Mostar, Bosnia, ea este fiica unui tată bosniac și a unei mame croate. Era un copil în timpul războiului bosniac și a fost lovită de o bomba la vârsta de 9 ani. A avut nevoie de doi ani pentru a se merge din nou. A

cum trăiește în Sarajevo și este foarte activă în societatea civilă pentru a reconstrui țara: a participat la organizarea adunărilor cetățenești “plenum” care au adus multă dezbatere la Sarajevo în primăvara anului 2014. Este cea care a pornit inițiativa “Eu sunt muzeul” pentru a readuce la viață viața muzeului de istorie națională în 2015. Ines este de asemenea foarte activă ajutând refugiații de-a lungul traseului prin Balcani.

Vera Kichanova (Moscova/Kiev/Londra). Vera s-a remarcat în 2011, când președintele Medvedev a făcut o vizită universitară falsă în fața unor “falși studenți”. Ea a fost implicată în proteste și a fost arestată de poliție. Ca tânără jurnalistă, ea a scris pentru Novaya Gazeta și site-ul slon.ru, ambele media de opoziție.

Vera a fost implicată activ în demonstrații în favoarea democrației și împotriva realegerii lui V. Putin și a fost din nou arestată de mai multe ori. La 22 de ani, ea a fost aleasă în alegerile municipale la Moscova pentru partidul liberal. Apoi s-a mutat la Kiev, a studiat la Oxford, Marea Britanie, și acum locuiește în Londra.

Spectacolul documentar RADIO LIVE este prezentat în cadrul Life Long Burning, în cooperare cu ICI/CCN Montpellier, Institutul Francez București și FranseDanse Orient Express.

RADIO LIVE – info

Teatrul Național “I.L.Caragiale” București, Sala Media

Joi, 5 octombrie 2017, ora 20:30

Concept: Aurélie Charon, Caroline Gillet, Amélie Bonnin

Invitați: Amir Hassan, Ines Tanovic, Vera Kichanova

Durata performance: 50 de minute

Bilete:

■ Mystage.ro: https://www.mystage.ro/spectacole/mining-stories-si-radio-live-772

■ Eventbook.ro: https://eventbook.ro/music/bilete-explore-festival-12-mining-stories-radio-live

■ casa de bilete a Teatrului Național “I.L. Caragiale” București

Între artă și prezența corpului, acțiuni și imaginație, referințele istorice și practicile actuale, activismul social și ecologia performanței, eXplore festival iși investighează locul pe harta orașului cu perseverență și voce critică, și transmite virusul curiozității mai departe în țară, la Iași și Arad.

Conceput ca o platformă de reflecţie şi dezbatere artistică a celor mai recente problematici şi direcţii contemporane, eXplore festival este recunoscut ca un festival inovator, care prezintă publicului din România unii dintre cei mai importanţi creatori internaţionali ai momentului – repere coregrafice pentru dansul contemporan, dar şi artişti care propun formate transdisciplinare, ce depăşesc graniţele dintre mai multe domenii de creaţie artistică, aducând în atenţia publicului subiecte importante ale societăţii contemporane.

Cu fiecare ediţie organizată, festivalul îşi propune să contribuie la promovarea dansului şi performance-ului contemporan în rândul publicului larg, având un rol major în ultimii 12 ani în dezvoltarea unui dialog între creatori şi publicul acestora. Totodată, eXplore festival stimulează şi susţine creaţia tinerilor artişti din domeniu, prin activităţi de producţie, prezentare, workshop-uri, dezbateri, conferinţe, şi filme de dans.

Foto: RADIO LIVE – facebook

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

28
/07
/23

Cine sunt eu în relație cu tine, pe care te iubesc dar adesea abia te cunosc? Cum se modifică percepția asupra realității în funcție de ce reușim să înțelegem fragmentat din ea? O poveste despre ceea cine suntem și ce devenim în funcție de ceea ce (nu) știm, în relațiile noastre.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

În perioada 11 – 16 august 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, Programul Național Cantus Mundi și Primăria Municipiului Constanța invită publicul la seria de evenimente desfășurate sub egida „Ave Maria”, pe Faleza Cazinoului din Constanța.

27
/07
/23

The Strizzers anunță lansarea single-ului cu numărul 4, în data de 28 iulie 2023. În prima parte a zilei, piesa va fi publicată pe platformele de streaming, urmând ca seara, începând cu ora 19:30, să aibă loc concertul de lansare în The Pub Universității.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

27
/07
/23

Corina Chiriac, una dintre legendele muzicii românești, va urca în septembrie pe scena celui mai important eveniment din industria muzicală - Mastering The Music Business. Aceasta va sta de vorbă cu Dan Fințescu, unul dintre organizatorii MMB și moderatorul principal al evenimentului, cu care va povesti despre cei 50 de ani de carieră, despre momentele definitorii, despre decizii, inspirație și dificultăți, despre succes și lumea artistică a anilor trecuți.

26
/07
/23

Toamna se numără... serialele audio, bineînțeles. În perioada 15.09.2023 – 30.10.2023, Asociația Șangri-La Artistic Ground în co-producție cu Societatea Română de Radiodifuziune - Teatrul Național Radiofonic lansează Orbis, serial audio care spune povestea unui grup de jurnaliști ce luptă împotriva unui sistem corupt, înțesat de mistere și întorsături neașteptate de situație.