Radu Beligan, în lacrimi de bucurie de ziua lui: „În teatru, oamenii pot trăi şi visa împreună“
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-beligan-in-lacrimi-de-bucurie-de-ziua-lui-in-teatru-oamenii-pot-trai-si-visa-impreuna/

Sute de spectatori au venit astăzi în Piaţa Timpului să-i cânte „La mulţi ani!“ maestrului Radu Beligan, care a împlinit 95 de ani chiar de ziua Sfântului Filimon, ocrotitorul artiştilor. Maestrul a fost sărbătorit de Teatrul Metropolis din Bucureşti.

Un articol de Ziarul Metropolis|14 decembrie 2013

Sute de spectatori au venit astăzi în Piaţa Timpului să-i cânte „La mulţi ani!“ maestrului Radu Beligan, care a împlinit 95 de ani chiar de ziua Sfântului Filimon, ocrotitorul artiştilor. Radu Beligan a fost sărbătorit de Teatrul Metropolis din Bucureşti.

„95 de ani. O viaţă! Aproape un secol petrecut în slujba Thaliei! Nu mă-ntrebaţi când a trecut, pentru că, în teatru, timpul este relativ. Anii trec adesea ca nişte clipe, iar clipele se scurg, adeseori, mai greu ca anii.

Cert este că, după tot acest timp, pot să afirm, cu evidentă satisfacţie, că nobila meserie căreia i-am dedicat existenţa este, în continuare, la loc de cinste în sufletele românilor. E normal să fie aşa. Teatrul este locul binecuvântat, unde oamenii pot trăi şi visa împreună, locul unde, odată ce s-a bătut gongul, ia naştere un miracol“.

Radu Beligan le-a mulţumit apoi, pentru modul în care au fost alături de el în această zi, lui Sorin Oprescu, primarul Capitalei, şi lui George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis, şi tuturor celor care au înălţat în Piaţa Timpului un monument chiar în locul în care în urmă cu 200 de ani a avut loc prima reprezentaţie teatrală din România.

În jurul Gongului Thaliei, care a fost lovit de trei ori, pentru prima oară, de ziua lui Radu Beligan, au fost încrustate 200 de nume ale marilor artişti, şi unul în plus, pentru slujitorul anonim de teatru.

Gongul Thaliei

„Sper ca acest monument să dăinuie pentru mult timp de-acum înainte, pentru înfrumuseţarea minunatei noastre urbe şi, mai ales, pentru cinstirea artei“, a mai spus Radu Beligan.

Spectatorii i-au cântat, apoi, „Mulţi ani trăiască!“, alături de actorii veniţi să-l felicite: Ion Dichiseanu, Mircea Albulescu, Monica Davidescu, Ileana Stana Ionescu, Florina Cercel, Mitică Popescu ş.a. La eveniment s-a aflat şi Ilie Năstase, fosta glorie a tenisului.

Radu Beligan s-a închinat, uitându-se spre cer, şi apoi, ştergându-şi lacrimile, şi-a luat „La revedere“ de la spectatori, urcându-se într-o maşină de epocă.

Maestrul a plecat să se pregătească pentru spectacolul în care va juca în seara aceasta, „Lecţia de violoncel“, unde are un rol nou. El îi are ca parteneri pe Marius Manole, Lamia Beligan, Rodica Ionescu/Tania Popa, în spectacolul regizat de Felix Alexa, după o piesă de Mona Radu.

Radu Beligan

George Ivaşcu: „Radu Beligan, o cometă pe cerul Thaliei“

„Vă mulţumim că aţi venit în număr atât de mare, pentru a omagia ceea ce noi denumim «Miracolul Radu Beligan»“, a spus George Ivaşcu. Directorul Teatrului Metropolis a ales să-l prezinte pe Radu Beligan printr-o pildă pe care chiar maestrul a scris-o, în cartea sa, „Între acte“.

Radu Beligan

„Un călător în Franţa, în secolul al XIII-lea, întâlni la răscruce pe drumuri trei oameni, împingând, din greu, trei roabe cu piatră. Interesat de natura muncii lor, li s-a adresat pe rând. Iată răspunsurile lor: primul – «trudesc din zori până în noapte pentru câţiva franci mizerabili»; al doilea – «nu mă plâng de greutatea acestei munci, nevasta mea e bolnavă, copiii flămânzi… trebuie să-i hrănesc»; al treilea – «ajut la construirea Catedralei din Chartres».

În ceasurile de depresiune, zice Domnia Sa (Radu Beligan n.r.), mă gândesc deseori la această istorioară. Chiar dacă nu vom izbuti să înălţăm noi înşine acele opere pe care le visăm, e reconfortant să ai conştiinţa întocmai a acelui truditor anonim din secolul al XIII-lea, ale cărui pietre au netezit terenul pentru viitorii constructori ai catedralelor“, a citat George Ivaşcu.

„Iată un adevărat truditor în cetatea teatrului românesc: Radu Beligan!“, a continuat actorul. „Nu a cărat numai pietrele, netezind terenul, ci a înfiinţat propria sa companie de teatru, în perioada interbelică, apoi a fondat Teatrul de Comedie, a condus mai bine de 20 de ani Teatrul Naţional din Bucureşti şi este directorul fondator al Teatrului Metropolis“, a mai spus George Ivaşcu.

Radu Beligan

Citiţi şi: Radu Beligan împlineşte 95 de ani. Viaţa maestrului, pe o coală A4

Directorul Teatrului Metropolis i-a mulţumit lui Radu Beligan, care, „de când a răsărit ca o cometă pe cerul Thaliei, a încarnat în drumul său de incandescenţă roluri memorabile“. „Astăzi îl aplaudăm pe Radu Beligan, care aduce onoare României, prin intrarea în Cartea Recordurilor pentru cel mai longeviv actor aflat în activitate pe scenă“.

Maestrul a primit felicitări şi din partea Ministerului Culturii, şi din partea primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu. Acesta din urmă a spus despre Radu Beligan că este un bun naţional. „Cu tot respectul ne închinăm în faţa carierei, a vieţii, a caracterului dumneavoastră“.

Citiţi şi: Marii actori îi urează „La mulţi ani!“ lui Radu Beligan. Veniţi alături de ei!

Foto cu Radu Beligan – Fotograful Tău

10
/06
/15

Teatrul ODEON și Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului prezintă premiera primului spectacol din cadrul proiectului Surorile Heddei curatoriat de Cristina Modreanu și susținut de Ibsen Scholarship. ,,Eu. O casă de păpuși”, un mix emoționant din Ibsen, film noir și muzică live, este viziunea lui Carmen Lidia Vidu asupra clasicei piese ,,O casă de păpuși” de Henrik Ibsen.

10
/06
/15

Între 25 şi 28 iunie, în Piaţa Sfatului şi la Centrul Cultural Reduta (strada Apollonia Hirscher 8), braşovenii vor avea ocazia să se delecteze cu cele mai bune producţii animate ale ultimilor ani, în cadrul cele de a doua ediții a Anim’est.

10
/06
/15

Marin Moraru (78 de ani), Premiu de Excelenţă la Festivalul de Film Transilvania (TIFF) 2015. Marin Moraru, interviu despre cinema pentru Ziarul Metropolis. Relaţia cu filmul a unui mare actor cu „structură teatrală”. Un actor care nu mai vrea să mai facă „nici teatru şi nici film“.

09
/06
/15

Iubitoare, frumoasă, vibrantă, acoperită de flori şi de lauri, cerută, primită şi sărbătorită peste tot în lume ca o regină a cântecului, soprana Hariclea Darclée a trăit în epoca de maximă strălucire a teatrului de operă. A încetat din viață într-o zi de 12 ianuarie (1939), la București.

09
/06
/15

Impro’Velocity vă invită sâmbătă, 13 iunie, în Club A, la show-ul aniversar „50 Shades of…Impro”. Va fi un spectacol asezonat cu magie, muzică live, multă imaginaţie şi, bineînţeles, o porţie zdravănă de umor de cea mai bună calitate.

09
/06
/15

Reinventat în Farid Fairuz, coregraful si performerul Mihai Mihalcea a fost invitat recent să sustină trei reprezentații cu spectacolul “Realia (București-Beirut)” în cadrul festivalului Rencontres choregraphiques internationales de Seine-Saint-Denis, care de-a lungul timpului a lansat si conscrat nume devenite celebre ale scenei internationale de dans si performance.

09
/06
/15

Un festival devenit tradiție pe scena culturală a orașului, Bucharest Music Film Festival a ajuns la cea de-a X-a ediție și va celebra acest moment alături de bucureșteni în Piața George Enescu, în perioada 19 -28 iunie.

09
/06
/15

La finalul unei stagiuni în care a oferit lunar publicului un frumos concert de folclor de calitate, ORCHESTRA DE MUZICĂ POPULARĂ RADIO vă invită duminică, 14 iunie (17.00), la Sala Radio, la un concert deosebit intitulat „Şlagărele muzicii populare româneşti”.

09
/06
/15

Librăria Humanitas de la Cişmigiu vă aşteaptă marţi, 9 iunie, de la ora 19.00 pentru o întâlnire cu Dan C. Mihăilescu despre cea mai nouă carte a sa „Ce-mi puteţi face dacă vă iubesc!?“ Eseu confesiv despre Ioan Alexandru, una dintre cele mai bine vândute cărţi Humanitas la Bookfest 2015.

08
/06
/15

MEMORIA CULTURALĂ În biblioteca marilor procese care au uimit lumea românească se înscrie şi dosarul juridic „Caragiale-Caion”, cu deznodământ în 1902. I.L. Caragiale îşi încredinţa „onoarea sa de dramaturg” justiţiei române pentru a face dreptate într-un caz care depăşise limitele unei polemici jurnalistice, oricât de „pamfletară” era.

08
/06
/15

În perioada 9 - 14 iunie, Grădina Muzeului Național al Țăranului Român din București va fi gazda Nomad International Film Festival. Un ecran de aproape 80 de metri pătrați, sute de „scaune de cinefil” și echipamente de proiecție performante vor transforma grădina Muzeului Național al Țăranului Român într-un adevărat „cinematograf în aer liber”.