Radu Beligan – premiul Gopo pentru întreaga carieră
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-beligan-premiul-gopo-pentru-intreaga-cariera/

Radu Beligan, maestru al teatrului şi filmului românesc, va primi premiul pentru întreaga carieră la ediţia din acest an a galei Gopo, care va avea loc pe 24 martie. Membru de onoare al Academiei Române din 2004, Radu Beligan a fost inclus în decembrie 2013 în Cartea Recordurilor, fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru.

Un articol de Petre Ivan|10 martie 2014

Radu Beligan, maestru al teatrului şi filmului românesc, va primi premiul pentru întreaga carieră la ediţia din acest an a galei Gopo, care va avea loc pe 24 martie. Membru de onoare al Academiei Române din 2004, Radu Beligan a fost inclus în decembrie 2013 în Cartea Recordurilor, fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru.

Unul dintre cele mai importante trofee ale galei Gopo, premiul pentru întreaga carieră a fost acordat la ediţiile precedente unor actori emblematici pentru filmul românesc, precum Mitică Popescu, Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru şi Jean Constantin, informează Mediafax.

Născut pe 14 decembrie 1918, în Galbeni – numele actorului fiind anagrama numelui satului -, din judeţul Băcău, Radu Beligan este unul dintre cei mai mari actori de film, teatru şi televiziune din România, cu o carieră care se întinde pe parcursul a peste 70 de ani.

Director al Teatrului de Comedie din Bucureşti, între 1961 şi 1969, şi director al Teatrului Naţional Bucureşti, în perioada 1969 – 1990, discipol al actriţei Lucia Sturdza Bulandra şi al scriitorului Eugen Ionescu, Radu Beligan a interpretat de-a lungul anilor personaje memorabile create de dramaturgi români (Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mihail Sebastian) şi străini (William Shakespeare, Carlo Goldoni, Gogol, Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Edward Albee, Neil Simon, Umberto Eco), punând astfel bazele unui repertoriu complex, deopotrivă clasic şi modern.

Radu Beligan

Radu Beligan, aniversat la 95 de ani de Teatrul Metropolis

Autor a trei cărţi („Note de insomniac” – 2001, „Luni, Marţi, Miercuri…” – 1978 şi „Pretexte şi subtexte” – 1968) şi fost profesor al Institutului de Teatru şi Film, între 1950 şi 1965, Radu Beligan a primit de-a lungul timpului titlurile de doctor honoris causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti, Ofiţer al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare şi doctor honoris causa al Academiei „George Enescu” din Iaşi.

Radu Beligan a debutat în cinema la vârsta de 25 de ani, cu rolul Rică Venturiano.

Colaborarea sa cu Jean Georgescu – unul dintre pionierii cinema-ului românesc – a continuat cu „Visul unei nopţi de iarnă”, „Directorul nostru” şi „Lanterna cu amintiri”.

De-a lungul deceniilor, Radu Beligan şi-a extins repertoriul cinematografic cu roluri în filmele unor regizori precum Paul Călinescu, Gheorghe Vitanidis, Dinu Cocea, Radu Mihăileanu şi Lucian Pintilie.

Radu Beligan

Radu Beligan, „Paşi spre lună

De asemenea, Radu Beligan a colaborat de două ori cu Ion Popescu Gopo – în onoarea căruia au fost numite premiile şi al cărui faimos omuleţ a inspirat forma trofeelor evenimentului -, cele două roluri din „Paşi spre lună” şi „Galax, omul păpuşă” fiind, de altfel, singurele în registrul fantastic/ SF din cariera actorului.

Foto cu Radu Beligan – wikipedia, Teatrul Metropolis

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

11
/03
/24

Un bărbat vrea să-și ajute un prieten aflat la închisoare. Se cunosc din tinerețe și crede că oricine merită o a doua șansă. De aceea, intervine pentru el la partenerul lui de afaceri, în speranța că va fi de acord să-i ofere un job.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.