Radu Beligan revine pe scenă în „Nemuritorul”
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-beligan-revine-pe-scena-in-nemuritorul/

FOTO/VIDEO EXCLUSIV Ziarul Metropolis. Prima lectură pentru spectacolul „Nemuritorul”, cu Radu Beligan, Maia Morgenstern şi Marius Bodochi, în regia lui Dan Tudor, pe un text de Mona Radu, care va fi pus în scenă la Teatrelli, a avut loc cu câteva zile înainte de Crăciun.

Un articol de Monica Andronescu|20 decembrie 2015

La câteva zile după ce a împlinit 97 de ani, Radu Beligan a început un nou proiect, spectacolul „Nemuritorul”, a cărui premieră este prevăzută pentru începutul lunii februarie, la Teatrelli. O dimineață de decembrie cald. În sala cochetă din Piața Lahovari, are loc prima întâlnire a echipei care va pune în scenă un nou text al Monei Radu, scris pentru Radu Beligan.

„Am primit acest text ca pe un dar în avans de ziua mea. M-a cucerit prin prospețimea lui – teatrul este un organism viu și ca orice organism viu, supus îmbătrânirii”, ne-a spus Radu Beligan, mereu cu o sclipire de entuziasm în ochi când vine vorba de teatru. „Întotdeauna am subliniat importanța tinerilor în teatru – regizori, actori, dramaturgi. Numai cu ajutorul lor fenomenul teatral poate păstra viu interesul publicului. În plus, textul acesta îmi oferă pretextul de a juca din nou alături de minunata Maia Morgenstern, o colaborare care pentru mine reprezintă o bucurie și un privilegiu”, a mai spus el, la masa de lectură.

„Nemuritorul” e o poveste de dragoste în care sunt implicate trei personaje, o femeie și doi bărbați, o călătorie pe un vas de croazieră în jurul lumii, o relație care se naște pe Facebook, o comedie romantică pentru publicul larg.

Romanian Actors by Simion Buia-0696

Radu Beligan, la masa de lectură. Fotografii și video: Simion Buia

„Trăim într-o societate intrată, nu se știe când, în zodia depresiei. Copleșit de greutățile cotidiene și de o luptă dinainte pierdută cu sine însuși, omul nu se mai simte în stare să descopere farmecul, bucuria vieții. Pentru cei dispuși să-l descopere, mesajul piesei mele e simplu: viața e frumoasă și merită trăită”, a spus zâmbind Mona Radu.

„Încerc să nu scriu pentru cineva anume pentru că acest mod de a scrie condiționează foarte mult textul de datele interpreților. Însă, în cazul de față, trebuie să recunosc că mi-am croit personajul, în așa fel încât să corespundă cerințelor Maestrului Beligan”, a mai spus ea și ne-a povestit care a fost prima lui reacție după ce a citit textul. „Maestrul e foarte zgârcit cu laudele, chiar atunci când îi place un lucru. Mai mult, are tendința să taxeze, înainte de orice, minusurile. Pentru mine a fost o mare și plăcută surpriză să-l aud, după prima lectură: «O, dar e minunată!»”.

La 97 de ani, Radu Beligan e cel mai fericit, atunci când e pe scenă. Citește mult, aproape tot timpul, sau stă cu gândurile lui. Însă în ziua în care are spectacol e agitat încă de dimineață și de-abia așteaptă să vină momentul.

Romanian Actors by Simion Buia-0657

„Sunt emoționată, sunt fericită, sunt tulburată, sunt mândră pentru că am fost invitată, pentru că am fost aleasă, să fac parte din acest proiect cultural. O să spuneți că sunt vorbe formale, dar nu e așa. O spun din toată inima, e un proiect în care am mare încredere, sunt onorată de a mă afla alături de maestrul Beligan, sunt fericită să fiu alături de Marius, mă tulbură, mă emoționează mă incită acest text, scris de Mona Radu”, a spus Maia Morgenstern, înainte să citească prima replică.

Romanian Actors by Simion Buia-0759

Povestea în care sunt implicate cele trei personaje, Felix, Isabela și Marius, e o invitație în lumea plină de contradicții, vise și tristeți a iubirii. A iubirii care se destramă după 50 de ani de căsnicie. A iubirii care se naște sau reînvie la orice vârstă. Iar ultima replică a piesei, îi aparține, desigur, lui Radu Beligan:

„Femeile… Nu poți trăi fără, dar cu ele nici atât. Viața, moartea… Substantive de genul feminin… E tot ce știm despre ele. Restul, n-a aflat nimeni… Dar toți ne străduim să le mai păcălim o zi. Cui nu i-ar plăcea să fie nemuritor? Fugim de hotarul dintre viață și moarte, dar, ca într-un coșmar, cu cât fugim mai mult, cu atât ne apropiem de el. Ne rugăm, implorăm, conjurăm dumnezeirea… Umilință, amenințări, blesteme, ne pretăm la orice, poate, poate căpătăm încă o zi… Câtă deșertăciune. Cel care ne măsoară firul vieții nu poate fi păcălit nici de cel mai elocvent avocat. Și totuși, fiecare dintre noi are la îndemână secretul. Fiecare dintre noi poate trăi mii de vieți într-o zi. De asta e mai important să ne preocupe mai ales cum, nu cât trăim. Avea dreptate cel care spunea că secretul longevității este iubirea. Cred că suntem pe pământ pentru acest lucru unic: să iubim. Repet adesea celor ce vor să mă asculte: iubiți ce vreți, dar iubiți. Nimic nu e mai dezastruos decât infirmitatea inimii. Viața e o călătorie scurtă. Să încercăm să o facem la clasa I.”

29
/10
/15

Astăzi, scriitorul bucureștean Radu Cosașu împlinește optzeci și cinci de ani. Am ales – fără știrea autorului - optzeci și cinci de fragmente din cărțile sale. Am colindat prin miile de pagini cosașiene pentru aceste cuvinte. Bucurați-vă de ele. Astăzi, scriitorul bucureștean Radu Cosașu împlinește optzeci și cinci de ani.

28
/10
/15

Într-o zi de 29 octombrie (1930) se năştea, la Bacău, intr-o familie din mica burghezie evreiască, scriitorul Radu Cosasu (Oscar Rohrlich), unul dintre cei mai apreciati scriitori români contemporani. Tot pe 29 octombrie avea loc premiera operei "Don Giovanni" , de Mozart, la Teatru Național din Praga, zi în care, în Olmsted County, Minnesota, venea pe lume actriţa americană Winona Ryder.

28
/10
/15

În stagiunea 2015-2016, Teatrul Nottara continuă seria spectacolelor-lectură din cadrul programului ,,Spectacolul începe cu o lectură,” program cultural asumat prin proiectul de management al directorului teatrului. Ediţiile anterioare au impus două texte care s-au concretizat în producţii teatrale: Fazanul de Georges Feydeau, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, şi Poker Face de Petr Kolečko, regia: Adela Biţică.

28
/10
/15

Orchestrele și Corurile Radio își reafirmă “promisiunea” adresată publicului la începutul acestei stagiuni, aceea de a invita la Sala Radio tineri muzicieni români care și-au desăvârșit pregătirea artistică în afara țării și sunt deja aplaudaţi pe scene din străinătate. De această dată, în concertul derulat miercuri, 4 noiembrie  (19.00), Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului său, CRISTIAN BRÂNCUȘI, vă oferă şansa de a asculta la Bucureşti pe unul dintre apreciaţii pianişti români ai noii generaţii, într-un concert 100% MOZART.

28
/10
/15

Intitulat „Magia muzicii de film“, concertul extraordinar cu Ruxandra Maria Urdăreanu (soprană) şi Dan Stoenescu (pian) va avea loc joi, 29 octombrie 2015, de la ora 19:00, în Aula Bibliotecii Centrale (intrarea prin Calea Victoriei nr.88).

27
/10
/15

De ce trebuie să-i mulțumim... prostiei? Aflăm de la Erasmus din Rotterdam, care a scris, acum mai bine de 500 de ani, „Elogiul nebuniei sau discurs spre lauda prostiei". Faimosul cărturar umanist s-a născut pe 28 octombrie 1466.

27
/10
/15

Douăsprezece dintre filmele pentru publicul tânăr care s-au întors cu trofee și mențiuni speciale de la Cannes, Berlinale sau Toronto IFF pot fi văzute pentru prima dată în România între 13 și 18 noiembrie, în cadrul secțiunii competiționale Kinodiseea, Festivalul Internațional de Film pentru Copii. Biletele și abonamentele pentru Kinodiseea au fost puse în vânzare.

27
/10
/15

„Se întâmplă lucruri curioase de pe urma filmului… O doamnă în vârstă a venit după un spectacol în culise şi mi-a sărutat mâna, vă daţi seama?, şi eu eram o puştoaică de 26-27 de ani... Primeam buchete de flori, de nu puteam să le cuprind cu braţele şi nu aveam unde să le pun în autocarul cu care circulam. Ţin minte că o florăreasă a luat toate florile din găleată şi mi le-a pus în braţe… Am trăit momente interesante, care ar fi putut fi periculoase pentru mintea şi sufletul meu. Noroc că eu sunt o persoană echilibrată şi nu mi-a luat Dumnezeu minţile, pentru că putea să mi se urce la cap, dar am menţinut balanţa.” - Teodora Mareş. Frumoasa noastră actriţă împlineşte astăzi 53 de ani.

27
/10
/15

Fundaţia Calea Victoriei vă invită la un nou eveniment din seria conferinţelor interactive „Vorbe despre Muzică şi Muzicieni”, pe 31 octombrie, de la ora 18.00, la Grand Hotel Continental. Dirijorul Tiberiu Soare va povesti despre compozitorul Gustav Mahler.

27
/10
/15

În clarobscur și acorduri de muzică clasică, în decorul format din niște scaune, o măsuță, un pian și un sfeșnic cu o lumânare, și-a început Ion Caramitru conferința „Fals proiect de doctorat”, în Sala Media a Teatrului Național din București - un fel de atelier de rostire a poeziei. A fost prima conferință din cadrul Festivalului Național de Teatru – ediția a 25-a.

27
/10
/15

Cum urci scările spre sala Studio, de la etajul întâi al Teatrului Național din București, pe pereți atârnă niște tablouri fără rame, doar cu titlul scris în partea de jos. Pe un fond alb, la o simplă privire vezi puncte, cercuri, linii. Sunt niște semne ce se încheagă într-o figură pe care o recunoști, pentru că e de notorietate. Sunt „graficaturile” lui Horațiu Mălăele.