Radu Beligan s-a întâlnit cu admiratorii la Bookfest
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-beligan-s-a-intalnit-cu-admiratorii-la-bookfest/

La 94 de ani, Radu Beligan şi-a lansat astăzi volumul de memorii „Între acte“, în cadrul Salonului de carte Bookfest. Oana Pellea şi Marin Moraru, prezenţi şi ei la lansare, aveau lacrimi în ochi.

Un articol de Corina Vladov|1 iunie 2013

La 94 de ani, Radu Beligan și-a lansat astăzi volumul de memorii „Între acte“, în cadrul Bookfest. Oana Pellea și Marin Moraru, prezenți și ei la lansare, aveau lacrimi în ochi.

„Nu aș vrea să vă supăr cu nimic, vă datorez totul“ le-a spus Radu Beligan admiratorilor, care s-au înghesuit să-l asculte şi să-i ceară autografe.

„Este un suflet care a trăit doar prin teatru, este peste orice închipuire a mea, este Himalaya visurilor mele“ a spus actorul Marin Moraru, cu lacrimi în ochi. Întrebat despre cum e Radu Beligan ca partener de scenă, acesta a răspuns: „De o dulceață de neînchipuit, știe să ridice la plasă, știe să servească, știe să dea o poantă cum nimeni nu știe. În spectacolele salonarde, așa-zise, adică de verbalizare, fără acțiune, este maestrul maeștrilor.“


Actorul Marin Moraru, prezent la lansare 

Vizibil emoționată, Oana Pellea a declarat: „Cineva spunea că meșterul are 94 de ani și jumătate, continuă să muncească și e un miracol. Eu cred că miracolul nu e vârsta dânsului, eu cred că așa s-a ivit pe pământ. Cred că e o binefacere pentru fiecare dintre noi, cred că e un privilegiu să-l avem pe lângă noi și cred că el a fost întotdeauna un miracol. Noi ne-am dat seama în timp, nouă ne-a trebuit mai mult timp ca să ajungem să recuperăm în sufletul nostru miracolul Beligan.

Vorbim despre o comoară națională. Aș ruga generația tânără să se aplece să vadă ce înseamnă acest om. Nu numai ca artist, nu numai ca actor, nu numai ca scriitor, nu numai ca regizor, nu numai ca făcător de teatru. Nu există la ora actulă şi n-a existat – poate doamna Bulandra, să spunem – un om care să lase o asemenea dâră majoră.“

Meștere i se spune de o viață, dintotdeauna, tata îi spunea tot meștere. Meșterul Beligan este cel care l-a luat pe tata și l-a adus la București, a mizat pe el când nimeni nu miza. Și datorită meșterului Beligan eu sunt pe lume, pentru că dacă nu-l aducea pe tata în București, ai mei nu aveau curajul să facă un copil. Deci îi datorez mai mult decât plecăciuni pentru meserie… este o plecăciune așa, pe viață. E omul din meserie pe care-l iubesc cel mai tare.“

Oana Pellea,
actriță

Puteți citi aici câteva fragmente din volumul scris de Radu Beligan și lansat astăzi la Editura All.

După o pauză de opt ani, de când a avut premiera cu „Egoistul“, Radu Beligan va reveni pe scenă într-un nou rol, la Teatrul Metropolis din Bucureşti, în această toamnă, în 2013.

El va juca într-o piesă românească, modernă, scrisă de Mona Radu, „Lecţia de violoncel“. Felix Alexa va regiza un spectacol după această piesă, în care vor mai juca Lamia Beligan, fiica lui Radu Beligan, Marius Manole şi Rodica Ionescu.

28
/10
/16

O ofertă impresionantă de cărți la prețuri „de kilipir” îi așteaptă pe cititori la ediția din această toamnă a celui mai important târg de carte cu discount, Kilipirim. Cărți pentru copii și tineret, dar și pentru cititorii experimentați pot fi achiziționate pe parcursul celor 5 zile de târg (26-30 octombrie 2016, zilnic între orele 10.00 și 21.30), la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călărași.

28
/10
/16

Noaptea de 28 spre 29 octombrie 1952. În infirmeria penitenciarului din Aiud, Mircea Vulcănescu, unul dintre cei mai mari oameni de cultură ai României, murea în frig, cu o „cavernă la plămânul stâng”, după ce încercase să salveze viața unui tânăr, pe care-l protejase cu propriul lui corp.

27
/10
/16

Fiecare epocă şi-a avut artera preferată de plimbare, pe jos, cu trăsura ori cu automobilul. Pe la 1800, bucureştenii se înghesuiau duminica la iarbă verde spre Dobroteasa sau Băneasa; la mijlocul sec. XIX, s-au îndreptat spre locul ajuns repede la modă: Şoseaua Kiselev.

27
/10
/16

La zece ani de la debutul editorial cu romanul Băiuțeii, scris împreună cu Filip Florian, și la șapte ani de la publicarea primului său roman, Şi Hams Şi Regretel, Matei Florian revine cu o nouă carte, îndelung așteptată de cititorii săi, Cexina Catapuxina, cea mai recentă apariție din colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

27
/10
/16

Noiembrie 1938. Kristallnacht. Pogromul anti-evreiesc lansat de naziști lasă în urma lui, pe ruinele sinagogilor, un nou tip de ură. Mor oameni, se nasc obsesii – e începutul Holocaustului, sfârșitul umanității, propagarea răului.

27
/10
/16

Cea de-a doua ediție a celui mai antrenant eveniment cinematografic al toamnei, Bucharest International Dance Film Festival va avea loc în perioada 9-13 noiembrie 2016. Evenimentul este dedicat producțiilor de dans realizate de coregrafi, regizori de film și artiști din întreaga lume.

27
/10
/16

Cea de-a treia ediție a HipTrip Travel Film Festival debutează în această seară, de la ora 19,00, la Cinemateca Eforie cu filmul El Clasico, propunerea Irakului pentru Premiile Oscar în 2017. Prezentat în mai multe festivaluri din întreaga lume, El Clasico a primit anul acesta două trofee la Tribeca Film Festival și trofeul pentru cel mai bun film străin la Traverse City Film Festival. Proiecția de la București a filmului va avea loc în prezența regizorului Halkawt Mustafa.

27
/10
/16

„La Muse et le Poète”, „Pour un tombeau sans nom” și seria de concerte aMUSE bouche sunt cele care deschid săptămâna aceasta cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, o ediție în care este celebrată eterna muză și eternul poet, o ediție tribut poeziei pe care arta o aduce în viețile noastre.

27
/10
/16

Cea de treia ediție a UrbanEye Film Festival va avea loc în București, între 16 – 20 noiembrie 2016, la Cinema Elvira Popescu și Cinemateca Eforie.

26
/10
/16

Cea de-a patra ediţie a Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi, care a debutat astăzi, 26 octombrie, aduce în faţa publicului, până pe 30 octombrie, profesionişti din domeniul cărţii, atât din ţară cât şi din străinătate. În cele cinci zile de FILIT, la Iaşi vor fi prezenţi scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti culturali.

26
/10
/16

Premiul Femina a fost decernat marți scriitorului francez Marcus Malte pentru romanul „Le garçon”, care face o incursiune la începutul secolului XX prin ochii unui băiat care nu are nume, a anunțat la Paris juriul acestui prestigios premiu literar alcătuit exclusiv din femei. Femina deschide sezonul anual al premiilor literare în Franța, dintre care cel mai prestigios, premiul Goncourt, va fi anunțat la 3 noiembrie.

26
/10
/16

Scriitorul american Paul Beatty a fost desemnat marți seară câștigătorul prestigiosului premiu literar Man Booker, pentru romanul său The Sellout, devenind astfel primul american care primește această înaltă distincție. Câștigătorul Man Booker este recompensat cu 50.000 de lire sterline (61.000 de dolari).