Radu Beligan şi-a sărbătorit cea de-a 96-a aniversare pe scena Teatrului Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-beligan-si-a-sarbatorit-cea-de-a-96-a-aniversare-pe-scena-teatrului-metropolis/

Maestrul Radu Beligan a fost sărbătorit chiar în ziua în care a împlinit 96 de ani, duminică, la Teatrul Metropolis, unde cel mai longeviv artist al scenei româneşti a jucat în spectacolul „Lecţia de violoncel”.

Un articol de Petre Ivan|15 decembrie 2014

Radu Beligan, maestru al teatrului românesc, a jucat, duminică seară, în spectacolul „Lecţia de violoncel”, scris de Mona Radu special pentru el şi pentru fiica lui, Lamia, şi regizat de Felix Alexa.

Alături de Radu Beligan au mai urcat duminică seară pe scena Teatrului Metropolis, în „Lecţia de violoncel”, Lamia Beligan, Marius Manole şi Tania Popa.

La finalul spectacolului, Beligan a fost aplaudat minute în şir de public, dar şi de colegii din distribuţie. Actorul a primit flori şi un tort, din care nu s-a sfiit să guste spre deliciul publicului, care l-a aplaudat şi i-a cântat „La mulţi ani!”.

Copyright Simion Buia.www.simionbuia.ro.tel-0763654920-7911

Evenimentul de sărbătoare s-a încheiat după ce Radu Beligan a transmis sărutările sale publicului.

A devenit o tradiţie ca Radu Beligan să îşi sărbătorească aniversările alături de publicul care i-a fost mereu alături. Şi anul trecut, cunoscutul actor a jucat de ziua sa în spectacolul „Lecţia de violoncel”, tot la Teatrul Metropolis, unde este şi director onorific, scrie Mediafax.

Tot anul trecut, a doua zi după ce şi-a sărbătorit cea de-a 95-a aniversare, Radu Beligan a primit titlul de cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru, din partea Guinness World Records.

Poster dedicat lui Radu Beligan, realizat de Ziarul Metropolis, anul trecut, la aniversarea a 95 de ani de la naşterea marelui nostru actor.

Născut pe 14 decembrie 1918, Radu Beligan a primit în 2011 o stea pe Aleea Celebrităţilor – Piaţa Timpului, spaţiul bucureştean dedicat marilor valori ale filmului şi scenei româneşti.

Copyright Simion Buia.www.simionbuia.ro.tel-0763654920-7895

În luna februarie a acestui an, Radu Beligan a fost inclus într-un top al celor mai puternice o sută de personalităţi din lume din domeniul divertismentului, alături de actorul român în clasament regăsindu-se numeroase celebrităţi de toate vârstele, de la Hollywood, printre care Robert De Niro, Martin Scorsese, Clint Eastwood, Woody Allen, Judi Dench, Helen Mirren şi Angelina Jolie, potrivit site-ului american Business Insider.

Totodată, în luna martie, Radu Beligan a primit premiul pentru întreaga carieră la cea de-a opta ediţie a galei Gopo.

Foto cu Radu Beligan în „Lecţia de violoncel“ – Simion Buia

07
/01
/15

Joi, 8 ianuarie, de la ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi va avea loc premiera spectacolului O SCRISOARE PIERDUTĂ de I.L. Caragiale. Din distribuţie: Petru Ciubotaru, Dionisie Vitcu, Irina Răduţu, Codreanu, Cosmin Maxim, Teodor Corban, Constantin Puşcaşu, Doru Aftanasiu, Călin Chirilă, Ionuţ Cornilă, Constantin Avădanei, Gelu Zaharia, Radu Homiceanu, Horia Veriveş şi Andreea Spătar.

07
/01
/15

Spectacolul „Happy End“, cu Raluca Aprodu și Tudor Aaron Istodor în rolurile principale se joacă la Godot Cafe-teatru. Regia spectacolului este semnată de Alexandru Bogdan, iar scenografia este creată de Silvana Bratu.

07
/01
/15

Luni, 5 ianuarie, la aniversarea a 54 de ani de la înființarea Teatrului de Comedie, a avut loc o dezbatere moderată de Cristina Modreanu și de Cătălin Șrefănescu, la care au luat cuvântul regizorii David Esrig și Lucian Giurchescu, actorii Marin Moraru și Sanda Toma, Radu Beligan, întemeietorul Teatrului de Comedie și actualul director al teatrului, George Mihăiță.

06
/01
/15

Există literatură care nu se cuvine povestită folosind convenționalul propozițiilor și frazelor. Există literatură pentru care cuvintele – cuvintele simple, unul lângă altul până la sfârșit – sunt îndeajuns. ”Crăiasa Zăpezii” (Polirom, 2014) de Michael Cunningham din înaltul acestei literaturi coboară.

06
/01
/15

Filmele propuse anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin de România, Republica Moldova, Ungaria, Rusia, Turcia, Polonia, Italia, Belgia și Canada vor fi proiectate la Cinema Studio din București, între 9 și 15 ianuarie 2015, în săptămâna dinaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 87-a ediție a premiilor Academiei Americane de Film.

06
/01
/15

Poveștile pline de umor și tâlc din Humuleștiul de altădată revin pe scenă la început de Gerar în spectacolul „Amintiri din Copilărie”, una dintre cele mai recente producții ale Teatrului Ion Creangă – spectacol ce a deschis stagiunea 2014-2015, fiind recompensat de juriul internațional al Festivalului „100, 1.000, 1.000.000 de povești” cu Premiul „Cornel Todea” pentru cel mai bun spectacol, și care a marcat, totodată, debutul regizorului Peter Kerek în teatrul pentru copii.

06
/01
/15

Anul 2015 se anunţă a fi unul plin de evenimente pe scena muzicală din România, artişti internaţionali, îndrăgiţi de publicul român, urmând să concerteze în premieră la Bucureşti. André Rieu, Robbie Williams, Marc Anthony şi OneRepublic sunt doar câteva dintre numele mari anunţate până în prezent.

05
/01
/15

Cărţi ale unor autori consacraţi, precum Mircea Cărtărescu, Lucian Boia şi Vladimir Tismăneanu, volumul "Scrisori pentru Vera", de Vladimir Nabokov, şi o serie de romane politice - la 25 de ani de la abolirea sistemului comunist - se numără printre noutăţile editoriale pregătite pentru anul 2015.

05
/01
/15

„Spitalul comunal”, în regia lui Felix Alexa, de la Teatrul Metropolis, reflectă o societate cangrenată, în care empatia nu este decât o fantomă a umanităţii. Pacienţii devin prizonieri într-un spaţiu claustrant mustind de moarte şi de nebunie. Civilizaţia însăşi se află în exil, încercând să muşte din realitate cu dinţi uzaţi.

05
/01
/15

Anul 2015 aduce în peisajul cinematografic noi proiecte ale unor regizori premiaţi la Cannes, Berlin şi Veneţia, printre filmele româneşti care vor fi lansate în cinema numărându-se thrillere politice, un western balcanic, un documentar animat, dar şi comedii, drame şi pelicule poliţiste.