Radu Jude, debut în teatru, cu Scene dintr-o căsnicie, de Ingmar Bergman
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-jude-debut-in-teatru-cu-scene-dintr-o-casnicie-de-ingmar-bergman/

După aproape un deceniu de carieră în film, cunoscutul regizor Radu Jude răspunde provocării Teatrului Naţional din Timşoara şi regizează primul său spectacol dramatic: Scene dintr-o căsnicie de Ingmar Bergman.

Un articol de Petre Ivan|9 martie 2016

Teatrul Național din Timișoara propune publicului său un spectacol incitant, un exercițiu de sinceritate: Scene dintr-o căsnicie de Ingmar Bergman, în traducerea lui Carmen Vioreanu.

O provocare lansată pe toate planurile: un mare regizor de film al secolului XX – Ingmar Bergman – este autorul unui text pe care unul din regizorii de Radu Judeaur din noul val al cinematografiei românești – Radu Jude – îl alege pentru debutul său ca regizor de teatru.

Scene dintr-o căsnicie este o incursiune abruptă, comică, sarcastică în ceea ce se numește „singurătatea în doi”, explorând, multiplele și dificilele fațete ale empatiei și ale iubirii, o poveste incomod de aproape de fiecare din noi, o poveste  care pune pe gânduri și care, până la final, schimbă percepţii.

Radu Jude a ales să colaboreze la acest proiect cu trei actori de mare calibru ai Teatrului Național din Timișoara – Ion Rizea, Claudia Ieremia și Alina Ilea. ”Mi se par toți foarte buni. Serioși, disciplinați, pasionați. În plus, au umor. Îi admir foarte mult pe toți trei. Sper să nu îi dezamăgesc”, mărturisea regizorul, zilele trecute, într-un interviu.

Avanpremiera spectacolului este programată joi, 10 martie, de la ora 19, la Sala 2 a Teatrului Național din Timișoara, iar premiera va avea loc, la aceeași oră și în aceeași locație, sâmbătă, 12 martie.

Foto: Radu Jude, Scene dintr-o căsnicie – Adrian Pîclișan, TNTm

06
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Poarta Albă”, în regia lui Nicolae Mărgineanu, este un film fără vlagă, ilustrativ și cu personaje slab construite. Povestea teribilă a deținuților din lagărul comunist de muncă silnică ce dă titlul lungmetrajului nu are parte de o redare cinematografică pe măsură.

03
/10
/14

Scurtmetrajul de ficțiune O Lume Nouă (r. Luiza Pârvu, scenariul Toma Peiu, România – Ungaria – SUA, 2014), va putea fi văzut pentru prima oară în afara României în cadrul Festvalului Internațional de Film Central și Est European Let’s CEE de la Viena (2-11 octombrie 2014). Filmul va fi proiectat în cadrul programului de scurtmetraj Viață și Moarte, sâmbătă, 4 octombrie, de la ora 14:00 și joi, 9 octombrie, de la 15:00, la Village Cinema.

03
/10
/14

Competiția de lungmetraje din cea de-a doua zi a Dracula Film: Horor & Fantasy Festival de la Braşov a propus trei filme venite din culturi diferite (americană, franceză și irlandeză), bine jucate și bine regizate.

02
/10
/14

Regizorul francez Michel Hazanavicius, premiat cu Oscar pentru filmul The Artist, este unul dintre invitații speciali ai Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie, Cinema Patria, Studio și Elvira Popescu). The Artist a câștigat peste 100 de premii și a marcat un record în cinematografia franceză

02
/10
/14

Fanii animaţiei vor şti să îşi rezerve în agendă săptămâna 3-12 octombrie, când unul dintre cei mai celebri animatori americani se întoarce la Anim’est. După prezenţa la a treia ediţie, în 2008, Bill Plympton este din nou invitat la cel mai iubit festival de film din capitală și aduce, în programul proiecţiilor de anul acesta, o mulțime de titluri premiate din cariera sa.

02
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Planșa”, debutul tânărului regizor Andrei Gheorghe, este un film curajos, care epatează prin imagine și rămâne restanțier la construcția personajelor și la acordarea dialogurilor. Însă merită salutată lejeritatea căreia i se dedă cu voluptate.

02
/10
/14

Dacă tot nu poți să combați legenda devenită (fals) brand de țară, atunci de ce să n-o folosești ca vehicul de promovare a unui festival de film (de nișă)? Dracula Film: Horor & Fantasy Festival de la Brașov s-a deschis cu blockbusterul „Dracula Untold”, un debut cu multe locuri comune, dar și cu câteva ingeniozități.

30
/09
/14

Mă sună redactorul-șef al ziarului nostru să îmi pună în vedere că astăzi îndrăgita actriță Monica Bellucci împlinește frumoasa, deși scandaloasa vârstă de cincizeci de ani. Îmi sugerează, nu-mi impune, să scriu ceva la obiect, nu o odă, dar, probabil, ceva să placă la toată lumea.

30
/09
/14

"Toto şi surorile lui", un film regizat de Alexander Nanau şi proiectat la Festivalul de la San Sebastian, oferă o perspectivă "chinuitoare, dar necesară" asupra "vieţilor precare din rândul celor mai întunecate trepte de pe scara socială a Uniunii Europene", scrie The Hollywood Reporter.

29
/09
/14

E greu să alegi doar 5 filme și seriale dintre atâtea producții senzaționale, realizate de-a lungul timpului. Însa eu, astăzi, voi face un clasament subiectiv, după gustul meu, cu toate că e foarte probabil să pierd din vedere multe filme care mi-au plăcut și care m-au marcat.