Rămas bun, Gelu Potzolli!
https://www.ziarulmetropolis.ro/ramas-bun-gelu-potzolli/

Directorul şi colectivul Teatrului Naţional „Radu Stanca“ Sibiu anunţă cu regret trecerea în nefiinţă a actorului Gelu Potzolli.

Un articol de Andrada Văsii|28 mai 2013

Directorul și colectivul Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu anunță cu regret trecerea în neființă a actorului Gelu Potzolli.

Cu o carieră prolifică, Gelu Potzolli a avut numeroase roluri, printre care în spectacolele: „Am angajat un ucigaş profesionist“ (regia Radu Alexandru Nica), „Bătrână milionară caut nepoate moștenitoare“ (regia Șerban Puiu), ,,Breaking the Waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess’“ (regia Radu Alexandru Nica), „Cerere în căsătorie“ (regia Robert Raponja), „Domnul Puntila si sluga sa Matti“ (regia Anca Bradu), „Electra“ (regia Mihai Măniuțiu).

„Când pleacă un om dintre noi, dispare o lume! O lume pe care o simțim că există pentru că este rezultatul percepției noastre. Gelu Potzolli, care s-a hotărât să se oprească din goana lumească, a fost un om de teatru care a parcurs toate ierarhiile. A crescut și s-a dezvoltat în teatru, de la tehnician la actor, cunoscând bucuria succesului pe toate meridianele lumii“, a spus Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional din Sibiu.

A plecat spre cer senin în ziua în care colegii lui actori se pregăteau să convingă oficialii de la Avignon că locul TNRS este în acel festival (n.r. avanpremiera spectacolului Solitaritate de Gianina Cărbunariu). Plângând, actorii i-au dedicat spectacolul și au triumfat. Este timpul misiunii actorului de a duce emoția și frumosul mai departe. De acolo, din ceruri, Gelu a zâmbit! Drum cu Lumină spre Domnul!

Constantin Chiriac

Gelu Potzolli s-a născut pe data de 2 iulie 1950, la Sibiu. A jucat în peste 70 de producții de teatru montate atât pe scena de la Sibiu, cât și în București, Alba Iulia, Târgu Mureș și Berlin.

Dintre cele mai recente producții la Teatrul Național din Sibiu, Gelu Potzolli a avut roluri și colaborări în spectacolele „Faust“ (regia Silviu Purcărete), „Frumoasa din pădurea adormită“’ (regia Cristian Pepino), „Ghidul copilăriei retrocedate“ (regia Gavriil Pinte), „Lulu“ (regia Silviu Purcărete), „Metamorfoze“ (regia Silviu Purcărete).

Alte spectacole în care a jucat: „Nora“ (regia Radu Alexandru Nica), „Omul care a văzut moartea“ (regia Șerban Puiu), „Pescăruşul“ (regia Andrei Șerban), „Shoah – Versiunea Primo Levi“ (regia Mihai Măniuțiu), „Take, Ianke şi Cadîr“ (regia Dan Glasu), „Talismanul“ /„Der Talisman“ (regia Șerban Puiu) şi „Visul unei nopți de Shakespeare“ (regia Gavriil Pinte).

Gelu Potzolli a încetat din viață sâmbătă, 25 mai. Corpul neînsuflețit al actorului se află depus la Capela Catedralei Ortodoxe „Înălțarea Domnului“ din bulevardul Mihai Viteazu din Sibiu. Slujba de înmormântare va fi oficiată miercuri, 29 mai, ora 11.00.

Foto credit: Costin Chesnoiu

17
/08
/17

Zilnic, până în data de 2 septembrie, organizatorii Galei HOP 2017 vă invită să-i cunoaşteţi pe concurenții din acest an, urmărindu-le clipurile de prezentare, fişa profesională şi galeria foto realizată de Adi Bulboacă.

17
/08
/17

Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, împreună cu Academia de Teatru şi Film „Athanor” din Passau – Germania prezintă proiectul pilot „Întâlniri Teatrale la Sulina”, care se va desfășura în perioada 31 august – 4 septembrie 2017.

16
/08
/17

Actrița Cristina Flutur joacă personajul Alice în lungmetrajul „Grain”, o coproducție Turcia-Germania-Franța-Suedia, selectat în competiția oficială la Festivalul de Film de la Sarajevo, cel mai important eveniment de gen din Europa de Sud-Est. Filmul „Grain” este regizat de regizorul turc Semih Kaplanoglu, câștigătorul Ursului de Aur la a 60-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

15
/08
/17

Într-o zi de 15 august (1769) se năştea, la Ajaccio, în Corsica, Napoleon Bonaparte, lider politic si militar al Franţei, unul dintre cei mai buni conducători militari din istorie. 55 de ani mai devreme, la Constantinopol, în ziua în care creştinii sărbătoreau “Adormirea Maicii Domnului”, Constantin Brâncoveanu, împreună cu cei patru fii şi ginerele său, Enache Văcărescu, erau decapitaţi. Trupurile lor au fost aruncate în apele Bosforului, iar capetele, înfipte în prăjini, au stat trei zile la poarta Seraiului.

14
/08
/17

Cartea „Țara Vinului” (traducere din chineză de Luminița Bălan) a fost publicată la editura Humanitas Fiction în anul 2014.

14
/08
/17

Din clipa în care trece pragul grădiniței, copilăria fericită a micului Grégoire se transformă într-un adevărat coșmar. Chestiile sforăitoare cu care îl pisează educatorii și profesorii nu-i intră în cap orice-ar face, colegii își bat joc de el, iar părinții îl cicălesc și-l ceartă fără încetare.

14
/08
/17

În urmă cu mai bine de două decenii, într-o zi de 14 august (1996), la reşedinţa sa din La Neuville-sur-Essonne, în apropiere de Paris, se stingea din viaţă Sergiu Celibidache, personalitate marcantă și controversată a secolului trecut, unul din cei mai de seamă dirijori ai lumii.

14
/08
/17

Mrs. Fang, un film documentar al regizorului chinez Wang Bing despre ultimele zile ale unei femei care suferă de Alzheimer, a câștigat Leopardul de Aur, la Festivalul Internațional de Film de la Locarno 2017. Franțuzoaica Isabelle Huppert a fost recompensată cu premiul pentru cea mai bună actriță, pentru rolul său din filmul Madame Hyde.