Răzbunare şi mântuire în noua producţie „Ben-Hur”
https://www.ziarulmetropolis.ro/razbunare-si-mantuire-in-noua-productie-ben-hur/

„Ben-Hur” este povestea epică a lui Judah Ben-Hur (Jack Huston), un prinţ acuzat pe nedrept de trădare de către fratele său adoptiv Messala (Toby Kebbell), un ofiţer din armata romană. Filmul, distribuit de Forum Film România în format 3D şi IMAX 3D, va avea premiera pe 19 august.

Un articol de Petre Ivan|11 august 2016

Deposedat de titlul său, separat de familie şi de femeia pe care o iubeşte (Nazanin Boniadi), Judah Ben-Hur este forţat să devină sclav. După ani de zile pe mare, el se întoarce în ţara sa natală pentru a căuta răzbunarea, dar găseşte salvarea.

Filmul, din a carui distributie mai fac parte actorii Morgan Freeman şi Rodrigo Santoro, este bazat pe romanul atemporal al lui Lew Wallace, „Ben-Hur: A Tale of the Christ”.

Când Timur Bekmambetov a fost abordat să regizeze un nou „Ben-Hur” a fost reticent, temându-se că nu se va ridica la nivelul clasicului „Ben-Hur”, din 1959, un reper al istoriei cinematografiei.

Cei mai frenetici fani ai filmului clasic din 1959 ar fi considerat că orice remake nu e altceva decât o blasfemie. Oamenii au tendinţa doar de a-şi aduce aminte de Charlton Heston şi de celebra cursă de care, dar evreul Ben-Hur e un personaj clasic bogat în nuanţe. E un om căruia i se face o mare nedreptate şi care caută răzbunare şi mântuire. Personajele complexe ca Ben-Hur şi Messala sunt de fapt motivul pentru care revenim oricând la această poveste, aşa că mi-am propus să redau tensiunea conflictului dintre aceşti doi vechi prieteni şi să fac din asta un laitmotiv, aşa cum a fost cursa de trăsuri. – John Ridley, scenarist

Cel mai aşteptat moment al noului „Ben-Hur” este cursa de care a eroului împotriva antieroului, un efort supraomenesc de producţie, care a implicat 32 de zile de filmare, mii de ore de antrenament şi cascadorii.

Foto: Ben-Hur – cinemagia

 

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.