Răzvan Ilinca, editorul celui mai bun documentar la Fresh Film Fest, Praga
https://www.ziarulmetropolis.ro/razvan-ilinca-editorul-celui-mai-bun-documentar-la-fresh-film-fest-praga/

RIO 2016 (regia Bianca Rotaru) este m0ntajul lui Răzvan Ilinca, student la Aristoteles Workshop 2013, premiat zilele trecute la ediţia a zecea a Fresh Film Fest, secţiunea ,,Confrontations”.

Un articol de Andrada Văsii|6 septembrie 2013

RIO 2016 (regia Bianca Rotaru) este montajul lui Răzvan Ilinca, student la Aristoteles Workshop 2013, premiat zilele trecute la ediţia a zecea a Fresh Film Fest, secţiunea ,,Confrontations”.

Evenimentul s-a desfăşurat la Praga în perioada 28 august – 1 septembrie.

Rio 2016 are 30 de minute şi prezintă o altfel de copilărie. Două gimnaste, Teodora şi Andreea – de 13, respectiv 11 ani – se antrenează pentru a intra în lotul naţional de gimnastică, din care ulterior vor fi selectionate participantele la Olimpiada de la Rio de Janeiro, din 2016.

Este o poveste despre ambiţie, vise şi voinţă. Câţiva ani de muncă intensă, pentru o vara în care se vor vedea rezultatele. Întrebarea este: cine va merge la Rio?

RIO 2016- un film documentar studențesc

Competiţia internaţională a festivalului a inclus filme studenţeşti şi documentare produse de şcolile europene, australiene, asiatice şi din America latină, în perioada 2012 – 2013. Filmele selecţionate au fost alese din peste 1.400 de propuneri.

Răzvan Ilinca este student în anul III la UNATC, Facultatea de film, departamentul Sunet şi montaj.

RIO 2016

Răzvan Ilinca – prezent la Aristoteles Workshop

Rio 2016 a constituit un film de examen şi a fost realizat de Bianca Rotaru, colega sa, care a semnat regia şi imaginea, şi de Răzvan – montajul şi editarea sunetului.

Aflat zilele acestea la atelierul de film documentar Aristoteles Workshop, Răzvan Ilinca a spus câteva cuvinte despre lucrul la Rio 2016:

Materialul m-a emoționat în timp ce îl montam. Mi s-a întâmplat pentru prima oară în viață: în timp ce editam, am reuşit să simt şi eu ceea ce voiam să transmit publicului.

Răzvan Ilinca,

editor RIO 2016

Aristoteles Workshop (AW) este un atelier anual de film documentar în care profesioniști ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri din Europa Centrală și de Est în crearea propriului documentar de 30 de minute.

Un atelier cu tradiție

Ajuns la ediţia a opta, Aristoteles Workshop 2013 are loc chiar zilele acestea (22 august – 22 septembrie), locaţia fiind aceeaşi cu cea din ultimele trei ediţii: satul Vama din Bucovina (județul Suceava).

La AW 2013 studenţii sunt ghidaţi de doi experţi (Jeroen Berkvens și Tania Rakhmanova) şi doi tutori (Rafi Pitts şi John Appel). Atelierul este iniţiat şi organizat de Dan Nuţu.

Foto credit: Aristoteles Workshop

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook!

21
/12
/20

Câștigătorul Trofeului Transilvania și a Premiului Publicului la TIFF aduce pe același ecran actori din Game Of Thrones, Animal Kingdom și The Dark Knight Rises, alături de starul seriei HBO Sharp Objects. Din 18 decembrie, „Babyteeth: Prima iubire” este disponibil online.

16
/12
/20

CRONICĂ DE FILM Cu premiera la TIFF şi disponibil online, pe Vimeo, documentarul (de aproape 30 de minute) „Totul pentru Riana”, realizat de Mihai Dragolea, jurnalist devenit şi regizor, este portretul unui tânăr prins între dorinţa de a trăi liber şi obligaţia de a avea grijă de familie.

15
/12
/20

TOP Ce filme româneşti de ficţiune merită reţinute din acest an 2020 în care cinematografia a fost dată peste cap? Cu ce mai rămânem în afară de două încercări radicale ale unor regizori consacraţi, precum „Tipografic Majuscul”, de Radu Jude, şi „Malmkrog”, de Cristi Puiu?

12
/12
/20

Festivalul Internațional de Film Studențesc CineMAiubit, ajuns anul acesta la cea de-a 24-a ediție, își va deschide porțile virtuale unui public foarte concret, de pe întregul mapamond, în data de marți, 15 decembrie.

12
/12
/20

Pe 12 și 13 decembrie, începând cu ora 20.00, TIFF Unlimited a pregătit două filme pline de fantezie, în feluri diferite: o aventură suprarealistă marca Terry Gilliam și un romance fermecător de Abbas Kiarostami.

10
/12
/20

Independența Film, una dintre cele mai vechi case de distribuție de film independent din România, anunță o parte din titlurile pe care și-a propus să le lanseze pe marile ecrane în cursul anului viitor.

08
/12
/20

CRONICĂ DE FILM Lansat recent pe Netflix, „Mank” (2020), noul film al lui David Fincher, asigură doza de nostalgie după trecutul său glorios de care Hollywoodul are nevoie în fiecare an pentru a-şi camufla lipsa prelungită de strălucire şi vitalitate.

08
/12
/20

OPINIE Cinematografia din întreaga lume a fost puternic zguduită de pandemie în 2020. Cum va arăta lumea filmului după această criză, al cărei final e încă greu de anticipat?

06
/12
/20

Joi, 3 decembrie 2020, în cadrul Conferinței Naționale a Managerilor Culturali (CNMC), Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) a anunțat rezultatele parțiale ale celui mai recent studiu „Tendințe ale consumului cultural în pandemie”, sondaj de opinie care reflectă intenția respondenților de a desfășura activități culturale în spațiul public și non-public pe parcursul anului 2020.

03
/12
/20

TOP Într-un an în care realitatea a făcut concurență scenariilor apocaliptice, documentarele românești s-au remarcat mai mult ca oricând. Sunt multiple explicații, însă e o certitudine că 2020 a fost un moment de vârf, care ar putea fi încununat chiar cu o nominalizare la Oscar pentru „colectiv”, de Alexander Nanau.

02
/12
/20

O coincidență recentă înspăimântătoare m-a făcut să caut mai multe despre un actor uitat, Horia Căciulescu. Am descoperit un destin teribil în care succesul de pe scenă, de la televizor și de pe marele ecran a alternat cu tragismul din viață – trecerea pe la Canal și moartea în haosul de la Revoluție.

01
/12
/20

CRONICĂ DE FILM Difuzat în premieră de PRO TV de 1 Decembrie și realizat la inițiativa și cu finanțarea unei bănci, documentarul „3 mm” (2020), despre Simona Halep, m-a interesat nu doar datorită numelui protagonistei, dar și din curiozitatea de a vedea ce iese dintr-o astfel de „comandă” atunci când regia aparține unui autor de cinema, în acest caz Radu Muntean.

01
/12
/20

Conrad Mericoffer, actorul român care interpretează personajul principal din filmul CÂMP DE MACI/POPPY FIELD (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat Premiul pentru cel mai bun actor în secțiunea oficială Retueyos la Festivalul Internațional de Film Gijón din Spania. De asemenea, și juriul Festivalului de Film de la Torino a decis să-l premieze pe Conrad Mericoffer cu Best Actor în cadrul ediției cu numărul 38 a evenimentului din Italia.

30
/11
/20

Insula 42 are plăcerea de a vă invita să participați astăzi, luni, 30 noiembrie, ora 16:00, live pe pagina oficială de Facebook, la un nou „Salon Insula 42”.