„Răzvan Mazilu & Friends”, la Teatrul Odeon, de Ziua Mondială a Dansului
https://www.ziarulmetropolis.ro/razvan-mazilu-friends-la-teatrul-odeon-de-ziua-mondiala-a-dansului/

Ziua Mondială a Dansului este celebrată de Teatrul Odeon din Bucureşti, pe 29 aprilie, de la ora 19.00, la sala Majestic a instituţiei teatrale, prin Gala Extraordinară a Dansului „Răzvan Mazilu & Friends”, eveniment la care Nicu Alifantis va fi invitat special.

Un articol de Petre Ivan|11 aprilie 2018

În cadrul evenimentului „Răzvan Mazilu & Friends” vor dansa prim-solişti ai Operei Naţionale Bucuresti, ai Teatrului Naţional de Operetă, dansatori şi coregrafi independenţi.

Între artiştii care vor urca pe scenă se numără: Cristina Dijmaru, Vanda Ştefănescu, Bianca Patrichi, Ovidiu Matei Iancu, Valentin Stoica, Cristian Preda, Ross Freddie-Ray McCaw, Relu Dobrin, actorul Ştefan Lupu, precum şi Human Art Dance Company (coregraf Raluca Zetu), elevii Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” din Bucureşti şi Clubul de tango TangotangenT.

Ziua Mondială a Dansului a fost stabilită în anul 1982 de către Comitetul Internaţional de Dans al Institutului Internaţional de Teatru UNESCO, iar data a fost aleasă să comemoreze naşterea lui Jean-Georges Noverre, născut în 1727, care a fost dansator francez, maestru de balet şi un mare reformator al dansului.

Anul acesta au fost desemnate cinci personalităţi din lumea dansului, din diferite regiuni UNESCO, pentru a scrie un mesaj cu acest prilej.

Dansaţi pentru a păcăli singurătatea, aşteptarea, durerea. Dansaţi pentru a da lumină unei priviri, dansaţi pentru a îndepărta frica, dansaţi şi dansaţi din nou – Salia Sanou, coregraf (Burkina Faso)

„Pentru mine corpul nostru este un templu. În el începe viaţa. În el se află sufletul. În el este inima, acel muşchi care pompează iubire. Creierul lui este puterea gândului. Binele şi răul se luptă în adâncurile lui. Corpul aduce mişcarea, esenţa vieţii, la cea mai sublimă formă de expresie: dansul” – Georgette Gebora, coregraf (Liban)

Potrivit dansatorului şi coregrafului Ohad Naharin, din Israel, dansul este despre a fi prezent.

„Dansul este despre a fi prezent. Este despre a asculta scopul senzaţiilor şi a permite ascultării să devină combustibil tuturor sentimentelor noastre, formelor şi conţinutului. Totuşi, trebuie să ne amintim întotdeauna de unde venim. (…) Şi trebuie să ne amintim întotdeauna să dansăm câte puţin în fiecare zi… şi niciodată în faţa oglinzii” – Ohad Naharin, coregraf (Israel)

Ca practicant al dansului nu mă pot abţine să nu mă întreb dacă dansul ar putea cumva să devină un antidot pentru a preveni sau contracara unele dintre tulburările care ameninţă pacea şi armonia lumii. – Willy Tsao, coregraf (Hong Kong)

Potrivit coregrafei Marianela Boan, din Cuba, dansul este „marele antidot la nebunia umanităţii”.

Biletele pot fi achiziţionate la două categorii de preţ: 20 de lei şi 40 de lei.

Foto: Răzvan Mazilu & Friend – facebook

 

13
/09
/23

Ediția cu numărul 11 a Jazz in the Park 2023 a adus pe cele cinci scene, amplasate în ,,Muzeul Satului” din Cluj-Napoca, 50 de nume ale muzicii internaționale și românești, majoritatea reprezentanți ai jazzului contemporan, dar și câteva legende ale industriei.

12
/09
/23

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați dirijori ai lumii, Vladimir Jurowski revine la București alături de Orchestra Operei de Stat Bavareze pentru a susține două concerte în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

08
/09
/23

Seria Concertelor de la Ateneu continuă azi cu concertul Orchestrei de cameră Franz Liszt, de la ora 16:30, alături de dirijorul István Várdai și pianistul Pierre-Laurent Aimard. Lucrările incluse în programul concertului sunt compuse de György Ligeti, Béla Bartók și George Enescu.