Recital-dialog din compoziţia creatoarei Carmen Petra-Basacopol, la Opera Naţională Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/recital-dialog-din-compozitia-creatoarei-carmen-petra-basacopol-la-opera-nationala-bucuresti/

Miercuri, 29 mai, de la ora 19.00, în Sala Studio a teatrului liric bucureştean, spectatorii au ocazia să asculte lucrări din creaţia lui Carmen Petra-Basacopol.

Un articol de Andrada Văsii|28 mai 2013

Miercuri, 29 mai, de la ora 19.00, în Sala Studio a teatrului liric bucureştean, spectatorii au ocazia să asculte lucrări din creaţia lui Carmen Petra-Basacopol.

Carmen Petra-Basacopol este compozitoarea operelor „Inimă de copil“ (după Edmondo de Amicis) şi „Apostol Bologa“ (după „Pădurea spânzuraţilor“ de Liviu Rebreanu), dar şi a poemului coregrafic pentru copii intitulat „Fata mării“, cea mai recentă creaţie a compozitoarei, prezentată în premieră absolută la ONB în stagiunea 2009 – 2010.

Acest recital are un larg repertoriu, de la muzica religioasă („Rugăciunile Regelui David“) la muzica sensibilă a descrierii naturii sau a răscolitoarelor sentimente de dragoste sau nostalgie, până la comicul grotesc al greierului lui Arghezi. Nu este un recital exclusiv vocal deoarece s-a găsit posibilitatea de a prezenta şi un moment coregrafic şi, de asemenea, câteva piese instrumentale. O bună parte din creaţia mea reflectă dorinţa de a pătrunde în universul spiritual atât de complex al muzicii vocale.

Carmen Petra-Basacopol,

creator liric

Între cele peste 80 de opusuri semnate de Carmen Petra-Basacopol, muzica de cameră ocupă un loc privilegiat. Compozitoarea a semnat pe lângă partituri de operă şi muzică vocal-simfonică, („Crengile“ – viziune pentru cor în mişcare şi orchestră, versuri de Mariana Dumitrescu, „Moartea Căprioarei“ – baladă pentru bariton şi orchestră, versuri de Nicolae Labiş), muzică simfonică, muzică vocală, dar şi creaţii de balet.

Info:

Biletele sunt disponibile la Casa de bilete a Operei Naţionale Bucureşti şi online pe http://tickets.operanb.ro/.

Foto credit: Opera Națională București (Facebook)

07
/07
/22

Miercuri, 7 iulie, în Sala Mare a Ateneului s-a încheiat prima ediție a Athenaeum Summer Festival – un concept inovator și modern ce a avut ca scop atragerea unei noi categorii de public dar și fidelizarea celui deja existent printr-o serie de evenimente speciale care s-au bucurat un public numeros. Ultima seara de festival a adus în atenția spectatorilor un eveniment special – concertul Athenaeum Wind Orchestra, dirijată de Adrian Petrescu, alături de solistul Daniel Crespo – trompetă.

06
/07
/22

Avishai Cohen Quartet (IL), Roberto Fonseca Trio (CU), Mircea Tiberian Trio (RO), GANNA (UKR), Elena Mîndru Quartet (RO), Mădălina Pavăl Orchestra (RO), Apifera (IL) și Paperjam (RO) completează lista artiștilor care vor concerta la a X-a ediție a festivalului Jazz in the Park, ce va avea loc în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca, în 1-4 septembrie.

05
/07
/22

Pe 1 iulie EUROPAfest#29 a debutat în forță cu un duo de excepție format din câștigătorii „Deutscher Rock und Pop Preis“, eveniment considerat Oscarul muzical al Europei. Opening Gala Concert i-a avut ca nume de afiș pe “Best guitarist” 2021 – Peter Autschbach | Germania și “Best Voice” 2019 - Samira Saygili | Turcia, Germania, care au susținut un concert de neuitat alături de artiști din Italia, Statele Unite și Indonezia.

05
/07
/22

Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal va deschide miercuri, 6 iulie 2022, ora 19.30, la Ateneul Român, celebrul festival international “Vara Magică”. Programul va cuprinde Ludwig van Beethoven – Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 61, solist Josef Špaček şi Modest Musorgski/Maurice Ravel – Tablouri dintr-o expoziție.

05
/07
/22

Festivalul „Folk la altar” revine în perioada 27 - 30 iulie 2022 cu a doua ediţie, în acelaşi loc deosebit - Biserica Evanghelică din Râşnov, cu aceeaşi dorinţă a organizatorilor de a transcrie istoria genului (prin recitaluri, interviuri şi imagini de arhivă).

04
/07
/22

Prima ediție a Bucharest Opera Festival ce s-a desfășurat pe scena Operei Naționale București între 24 iunie și 2 iulie a adus în sală mii de spectatori. Evenimentul de referință în lumea operei și a baletului a reprezentat primul festival ce a invit în capitală toate instituţiile cu rang de operă naţională din România din subordinea Ministerului Culturii.

17
/06
/22

Vineri, 17 iunie, la ora 21:30, are loc în cadrul Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD concertul Alifantis & Zan, cu muzica din spectacolele de teatru. Concertul se desfășoară în curtea interioară de la UNArte.

16
/06
/22

Unicul și cel mai așteptat festival de muzică clasică în aer liber din Republica Moldova, ‘’DescOperă’’, revine în perioada 17-19 iunie, în Rezervația Cultural-Naturală ”Orheiului Vechi”, unde iubitorii de muzică de calitate se vor putea bucura de o atmosferă de nedescris și spectacole de zile mari cu participarea mai multor artiști de operă faimoși atât din țară, cât și de peste hotare, la cea de-a a V-a ediție a festivalului.