Record de vizitatori la expoziția „Victor Brauner: Invenții și magie”, din cadrul “Timișoara 2023: Capitală Europeană a Culturii”
https://www.ziarulmetropolis.ro/record-de-vizitatori-la-expozitia-victor-brauner-inventii-si-magie-din-cadrul-timisoara-2023-capitala-europeana-a-culturii/

Record de vizitatori la expoziţia „Victor Brauner: Invenţii şi magie”, din cadrul “Timişoara 2023: Capitală Europeană a Culturii”.

Un articol de Liliana Matei|19 aprilie 2023

12.000 de vizitatori au trecut pragul Muzeului Național de Artă din Timișoara pentru a admira prima retrospectivă dedicată artistului român Victor Brauner.

La doar două luni de la vernisarea expoziției „Victor Brauner: Invenții și magie”, peste 12.000 de vizitatori din țară și de peste hotare au venit la Muzeul Național de Artă din Timișoara să vadă prima retrospectivă dedicată artistului organizată în Europa de Est. Expoziția a avut vernisajul în cadrul deschiderii programului cultural „Timișoara 2023: Capitală Europeană a Culturii” și mai poate fi vizitată până pe 28 mai.

Expoziția „Victor Brauner: Invenții și magie” este un eveniment finanțat de Consiliul Județean Timiș, organizat de Muzeul Național de Artă Timișoara, coorganizat de Centre
Pompidou Paris, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România.

„Succesul expoziției «Victor Brauner: Invenții și magie» ne confirmă importanța investițiilor în infrastructura culturală. În calitate de finanțator principal, Consiliului Județean Timiș a alocat pentru pregătirea expozițiilor Victor Brauner și Constantin Brâncuși (care se va deschide publicului pe 30 septembrie la Muzeul Național de Artă Timișoara) resurse semnificative pentru a aduce infrastructura muzeală la standarde internaționale. Vom continua să fim alături de sectorul cultural pentru a ne îndeplini un obiectiv comun acela de a face din Timișoara Capitala Artelor Vizuale din România”, a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Circa 100 de lucrări (picturi, desene, sculpturi, gravuri și documente) compun expoziția
retrospectivă dedicată artistului suprarealist român, originar din Piatra Neamț. Dintre
acestea, 40 de lucrări sunt oferite cu titlu de împrumut special din partea Centre Pompidou din Paris, alături de lucrări din colecțiile muzeelor SaintÉtienne Métropole
(MAMC+), Musée Cantini Marseilles și ale altor muzee din România sau din colecții private și din străinătate.

Probabil că nicio expoziţie din istoria muzeului nu a atras un număr atât de mare de vizitatori precum a făcuto expoziția «Victor Brauner: Invenții și magi în doar două luni. O expoziţie de succes pentru MNArT reprezintă un raport favorabil între un conţinut curatorial de calitate şi o prezentare pe măsură, dar factorul cel mai important rămâne, desigur, publicul care alege să vină în muzeu și să descopere expozițiile pe care le propunem. Până acum, doar cu expoziția Victor Brauner, Muzeul Național de Artă din Timișoara a depășit numărul total de vizitatori de anul trecut. Ne propunem ca acest tip de succes să rămână un jalon pe care să îl atingem constant pe viitor”, completează Filip Petcu, directorul Muzeului Național de Artă Timișoara.

În weekendul de deschidere, respectiv în zilele de 17 19 februarie, accesul publicului
a fost gratuit, iar cei care încă nu au ajuns la Muzeul Național de Artă din Timișoara
au posibilitatea să admire lucrările semnate de Victor Brauner până pe 28 mai.
Accesul pentru vizitarea expoziției se poate face de miercuri până duminică, prețul
unui bilet fiind de 55 lei. Conform programului de vară, Muzeul Național de Artă din
Timișoara poate fi vizitat în intervalul orar 13.00 21.00. Accesul este gratuit pentru
toate categoriile de public în fiecare a treia zi de miercuri a lunii.

„Atunci când am pornit la drum cu ideea unei prime retrospective adevărate lui Victor Brauner în țara sa natală, știam că este un artist mult prea puțin cunoscut în România și ne doream să contribuim la schimbarea acestei stări de fapt. La două luni de la vernisaj putem vorbi, iată, de peste 12.000 devizitatori unici ai expoziției «Victor Brauner: Invenții și magie». Sunt statisticicare ne bucură și ne fac mai încrezători că efortul nostru comun, al coorganizatorilor, va produce acea transformare fundamentală la nivelul
percepției asupra acestui mare artist suprarealist”, spune Ovidiu Șandor,fondator și președinte Fundația Art Encounters.

Cei care nu pot ajunge la Timișoara să admire expoziția Victor Brauner sau vor să
păstreze amintirea sa și după încheierea acesteia, pot achiziționa catalogul lansat cu
acest prilej în ediție bilingvă (română și engleză) coordonat de curatoarea expoziției,
Camille Morando, care cuprinde texte semnate de nume marcante ale scenei culturale
precum Cătălin Davidescu, Catherine Hansen, Radu Stern, Bernard Blistène, Irina
Cărăbaș, Andreea Foanene, Diana Marincu, o biografie Victor Brauner și fotografii de
arhivă cu artistul. Catalogul este disponibil în rețelele de librării Cărturești, Humanitas,
Librarium, La Două Bufnițe și Kyralina.

Expoziția „Victor Brauner: Invenții și magie” a fost posibilă și datorită unorimportante contribuții private, precum cea a partenerului principal al expoziției Banca Transilvania, dar și prin contribuțiile venite din partea KPMG, Arta Grafica, Regina
Maria și cu sprijinul necondiționat al Comité Brauner și Fondation du Judaïsme Français.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.