„Recviemul” de Verdi, 30 de ani de la Revoluţia din 1989
https://www.ziarulmetropolis.ro/recviemul-de-verdi-30-de-ani-de-la-revolutia-din-1989/

Vineri, 20 decembrie, ora 19.00, la Sala Radio va avea loc un concert-eveniment „In memoriam – 30 de ani de la Revoluţia din 1989”.

Un articol de Liliana Matei|16 decembrie 2019

Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului de origine italiană David Crescenzi (foto) – în prezent dirijor invitat al Operei din Düsseldorf (Germania) – va interpreta una dintre partiturile monumentale ale muzicii clasice: „Recviemul” de Verdi.

Acesta şi-a compus „Recviemul” în memoria poetului şi romancierului italian Alessandro Manzoni și premiera a avut loc în Biserica San Marco din Milano, în 1874.

Soliști aplaudați în țară, dar și pe scenele internaționale, sosesc la București pentru eveniment: Teodora Gheorghiu – soprană, Maria Miron – mezzosoprană, Ovidiu Purcel – tenor și Mariis Boloș – bas. Evenimentul se va derula cu participarea Corului Academic Radio (dirijor: Ciprian Țuțu).

În deschiderea concertului, Editura Casa Radio va lansa audiobook-ul de mărturii „Silvia Iliescu, Carmen Ionescu, Octavian Silivestru, Radio-istorii. 21-25 decembrie 1989“. Evenimentul va avea loc în foaierul Sălii Radio, de la ora 18.50. La împlinirea a 30 de ani de la Revoluţia din 1989, „Radio-istorii. 21-25 decembrie 1989” se constituie într-o restituire-document care tezaurizează mărturiile şi vocile care au transpus pe unde istoria la Radio România în acele zile fierbinţi de incertitudine, cutezanţă şi speranţă. Despre semnificaţia acestor mărturii şi despre ideea şi proiectul albumului vor vorbi Carmen Ionescu, managerul Agenţiei de Presă RADOR şi Silvia Iliescu, coautoare ale albumului. Detalii despre album se regăsesc pe site-ul www.edituracasaradio.ro.

David Crescenzi are o pregătire muzicală complexă: pianist, dirijor de orchestră şi de cor. Printre realizările sale cele mai semnificative se numără colaborarea cu Teatrul Operei din Cairo, Egipt, în calitate de dirijor invitat (1998 – 2003), unde a pregătit şi dirijat opere de Rossini, Donizetti, Puccini și Verdi. La Doha, în Quatar, a dirijat de trei ori: în anul 2002 Aida de Verdi, în anul 2003 Ibn Sina de Michiel Borstlap, iar în anul 2005 Aspire de David Krane, cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice Asiatice. În ianuarie 2012 a întreprins un turneu în Germania şi Franţa cu Bergische Symphoniker, în acelaşi an a colaborat cu Opera din Rio de Janeiro şi a fost dirijor al Festivalului de la Solothurn din Elveţia.

31
/07
/22

„Nu datorez nimic României, nu am fost susținută de acest stat sau de instituțiile lui niciodată în cariera mea, dimpotrivă eu am susținut muzicieni și colegi români, invitându-i în concertele și spectacolele mele, pe onorarii importante, în toată cariera mea“, scrie soprana Angela Gheorghiu într-o postare pe contul ei de Facebook.

21
/07
/22

Cea de-a IV-a ediție a Festivalului SoNoRo Musikland va avea loc în perioada 22-31 iulie 2022 și continuă să aducă în atenția publicului, ca destinații culturale, orașele Brașov și Sighișoara, dar și câteva sate pitorești din Transilvania, unele dintre ele aparținând patrimoniului universal celebrat la nivel internațional: Prejmer, Hălchiu, Criț, Meșendorf, Viscri și Prod.

20
/07
/22

În perioada 20-22 iulie, se va desfășura pe coasta dalmată un festival original organizat și girat artistic de celebrul tenor, dirijor și compozitor de origine argentiniană José Cura, cu aportul a numeroși muzicieni români, mai precis Orchestra Metropolitană București și Corul artiștilor Operei Naționale București.

18
/07
/22

Peste 272.000 de participanți au celebrat muzica pe domeniul Castelului Banffy, la cea mai mare ediție din istoria festivalului