Redescoperirea lui Ion Vinea
https://www.ziarulmetropolis.ro/redescoperirea-lui-ion-vinea/

Cartea „Ion Vinea, un scriitor între lumi şi istorii”, de Sanda Cordoş, a fost publicată la Editura Școala Ardeleană, în Cluj-Napoca, în anul 2017.

Un articol de Andrei Crăciun|18 mai 2018

Sanda Cordoș a reușit o nouă lucrare excepțională: l-a recuperat pe Ion Vinea, unul dintre marile personaje ale literaturii române din secolul XX.

Poet și publicist de un talent orbitor, Vinea a trecut în ochii contemporanilor drept un mare risipitor. Amâna cu deceniile să-și publice volumele și prefera posterității clipa, fiind înzestrat pentru a exercita fascinație.

Vinea a fost cult, a fost fermecător, a avut trecere la damele din cea mai înaltă societate, a fost iubit de prietenii lui și a reușit să lase o urmă în toate viețile prin care a trecut.

Dar, cel mai mult, Vinea a fost un mare personaj european. Fascinat de Paris, dorindu-și Parisul mai mult decât viața, și-a lăsat inima pe malul stâng al Senei. A legat prietenie la Paris cu însuși Scott Fitzgerald și nu era străin de dadaiști. Tristan Tzara și Constantin Brâncuși îl țineau aproape și greu se îndurau să se despartă de Ion Vinea.

Poet, poet adevărat, a scris despre cum îi veneau în viață doamnele cu ochi de toamnă și începuturile de roman, politic a avut inima la stânga și bineînțeles că n-a murit orb la ce a însemnat, de fapt, utopia comunistă. Ion Vinea (pe care îl chema de fapt Iovanache) s-a săvârșit cu ochii deschiși.

Și-a iubit îndeosebi mama, Olimpia Iovanache, grecoaică, la moartea căreia a aflat până la ultimele consecințe ce este deznădejdea.

La moartea mamei sale, Vinea a scris că a rămas un orfelin de 61 de ani. N-a mai cunoscut mângâierea.

Ion Vinea a scris poeme și în anticamera morții, a lăsat o operă care, fără să fie vastă, e originală. Nu a mai existat un al doilea Vinea și nici nu va mai exista.

Și, mai ales, a avut înțelepciunea să trăiască viața zi cu zi, așa cum fac oamenii inteligenți, care nu disprețuiesc publicistica.

Ion Vinea a fost un gazetar de o cultură zdrobitoare, care a ridicat și a îngropat ziare și reviste și nu a crezut în birocrații literelor.

O figură unică, pe care Sanda Cordoș ne-o redă cu o generozitate pe care ar trebui să punem mult mai mult preț.

O carte document.

Dar, cel mai mult, Vinea a fost un mare personaj european. Fascinat de Paris, dorindu-și Parisul mai mult decât viața, și-a lăsat inima pe malul stâng al Senei. A legat prietenie la Paris cu însuși Scott Fitzgerald și nu era străin de dadaiști. Tristan Tzara și Constantin Brâncuși îl țineau aproape și greu se îndurau să se despartă de Ion Vinea.



18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.

18
/04
/22

Cele mai bune materiale jurnalistice ale anului vor fi premiate în cadrul galei #Superscrieri11 care va avea loc pe 16 mai 2022. Superscrieri este o inițiativă independentă a Fundației Friends For Friends (FFFF.ro ), realizată împreună cu oameni și companii care vor să susțină responsabilitatea în documentarea și transmiterea realității.

18
/04
/22

București, 15 aprilie 2022 – Editura Corint vă invită la dezbaterea pe marginea cărții Capcana lui Tucidide. Mai pot evita Statele Unite și China războiul? de Graham Allison, volum de referință în domeniul relațiilor internaționale, publicat în imprintul Corint Istorie. Evenimentul are loc luni, 18 aprilie, ora 19.00, la librăria Humanitas Cișmigiu.

17
/04
/22

După succesul internațional al romanelor „Tatuatorul de la Auschwitz”, vândut în peste 7 milioane de exemplare, și „Călătoria Cilkăi”, Heather Morris a primit invitația să meargă în Israel pentru a descoperi istoria a trei surori, supraviețuitoare ale lagărului Auschwitz-Birkenau.

13
/04
/22

Nominalizat la prestigiosul Man Booker Prize, „Lumea în flăcări” de  Siri Hustvedt, recent apărut la Editura Polirom, este un roman magistral pe tema percepţiei, prejudecăţilor, dorinţei şi luptei unei femei pentru afirmarea în conştiinţa publică.

11
/04
/22

Editura Polirom anunță apariția unui titlu-eveniment în cadrul prestigioasei sale colecții de traduceri din literatura universală, „Biblioteca Polirom”: „Poemele posibile. Antologie (1966-1975)” de José Saramago, traducere din limba portugheză și note de Simina Popa, volum publicat cu prilejul centenarului nașterii marelui scriitor portughez, laureat al Premiului Nobel pentru literatură (1998).

07
/04
/22

Joi, 7 aprilie, ora 19.30 Editura Humanitas Fiction vă așteaptă în Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) pentru lansarea romanului Ultimii cai din stepă de Maja Lunde recent apărut în traducerea Ivonei Berceanu în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu, un nou roman care face parte, alături de bestsellerurile internaționale Istoria albinelor și Istoria apelor, din tetralogia schimbărilor climatice.

06
/04
/22

Odată cu începerea războiului, oamenii și companiile s-au unit pentru a face bine. Donațiile au fost făcute atât în mod direct, cât și prin SMS, în social media ori pe site-urile asociațiilor. Însă există un loc unde, de peste 8 ani, cei care vor să facă fapte bune se întâlnesc cu cei care au nevoie de ajutor.

30
/03
/22

La editura Humanitas Fiction va apărea în curând romanul „Așteptări” de Anna Hope. Aceasta este cea de-a doua carte a autoarei publicată în România, după bestsellerul „Sala de bal”.