Regina Maria, virulentă în presa americană: „Noi, suveranii, ne agăţăm de tronuri din vanitate?“
https://www.ziarulmetropolis.ro/regina-maria-virulenta-in-presa-americana-noi-suveranii-ne-agatam-de-tronuri-din-vanitate/

Pe 13 ianuarie 1925, acum 89 de ani, Regina Maria a consemnat în jurnal întâlnirea cu un ziarist american căruia i-a acordat un interviu. Alteţa Sa Regală şi-a pus toată înţelepciunea şi umorul în câteva răspunsuri la întrebări mai mult decât provocatoare.

Un articol de Liliana Matei|13 ianuarie 2014

Pe 13 ianuarie 1925, adică fix acum 89 de ani, Regina Maria a României a consemnat în jurnalul ei întâlnirea cu un ziarist american căruia i-a acordat un interviu. Acesta ajunsese la regină cu ajutorul lui Anton Bibescu, ministru al României în Statele Unite.

Ziarul Metropolis vă prezintă o filă din volumul „Regina Maria a României – Însemnări zilnice (1 ianuarie-31 decembrie 1925)“ (volumul al VII-lea), apărut la Editura Polirom, în 2013.

În decursul vieţii, Regina Maria (1875-1938) a publicat peste 15 cărţi, printre care basme, romane de dragoste sau cărţi pentru copii. Totodată, în jurnalul ei, consemna zilnic ce i se întâmpla.

Pe 13 ianuarie 1925, Regina Maria scria despre această întâlnire cu un jurnalist american interesat atât de viaţa mondenă a Alteţei Sale Regale, cât şi de principiile pentru care aceasta lupta.

„Sinceră să fiu, mă amuză când mi se pun întrebări stupide, dar trebuie să fiu foarte atentă să nu mă las în capcană şi să dau răspunsuri nelalocul lor“, scria Regina Maria. „Am pus o singură condiţie: să văd cum au fost consemnate răspunsurile mele înainte de a se trimite articolul spre publicare“.

„Prima întrebare, descumpănitoare, a fost «Cum reuşeşte Maiestatea Voastră să rămână atât de tânără şi de frumoasă? E un lucru care le interesează pe americance mai mult decât orice!». Am râs cu poftă şi apoi am spus: «Cred că se datorează bunei dispoziţii, bunei digestii şi interesului faţă de semeni», că «nu am niciun secret al frumuseţii» pe care să-l împărtăşesc, dar că sfatul pe care îl dau femeilor care folosesc multe cosmetice e «să-şi spele bine feţele în fiecare seară înainte de culcare»“, scria Regina Maria.

regina maria

Coperta volumului apărut la Editura Polirom:
„Regina Maria. Însemnări zilnice“

„Crede Maiestatea Voastră în necesitatea regilor?“ a fost o altă întrebare venită de la jurnalistul american. Regina Maria a răspuns prin câteva întrebări: „Îşi imaginează publicul larg că noi, suveranii, ne agăţăm de tronurile noastre din vanitate? Îşi dă seama publicul larg la ce sarcină grea sunt supuşi un rege sau o regină?

Ar avea ei vreo motivaţie să continue să se sacrifice zi şi noapte, an de an, fără să aibă o viaţă personală şi fiind supuşi tuturor criticilor, înăbuşindu-şi întotdeauna propriile dorinţe pentru binele altora, fiind întotdeauna gata să-şi adapteze propriile doleanţe spre binele altora, fiind întotdeauna dispuşi să ajute, să asculte, să consoleze, să fie permanent arbitrii binelui şi răului şi Dumnezeu mai ştie ce, dacă n-ar crede că ţara lor are nevoie de ei?“, a răspuns Regina Maria.

Odată, un american m-a întrebat dacă intenţionez să fiu regină toată viaţa. N-ar fi un gest admirabil să-mi dau jos coroana şi să devin o persoană privată? I-am răspuns cu următoarea întrebare: „Socotiţi că e un gest admirabil ca un căpitan de vapor să-şi părăsească nava în mijlocul oceanului, când este furtună? Noi ne considerăm căpitanii unor mari vapoare. În ziua în care vapoarele şi ţările vor putea fi conduse automat şi mâna omului nu va mai fi necesară, regii se vor retrage şi probabil că vor avea mai mult timp decât au acum“.

Regina Maria a României

Jurnalistul a continuat cu alte întrebări frivole: „A intenţionat Maiestatea Voastră să-şi căsătorească fiica mai mică cu prinţul de Wales?“, iar Regina Maria a răspuns cu umor relaxat: „Acum o măritaţi cu prinţul de Wales… A fost pe rând, măritată cu regele Bulgariei, cu principele moştenitor al Italiei, cu principele moştenitor al Belgiei. Aţi aranjat atât de multe căsătorii pentru ea încât chiar mă gândesc că este absolut necesar să încep să fac demersuri în acest sens. În afară de asta, fiica mea are 16 ani şi este încă la şcoală.“ Fireşte, a fost dezamăgit că nu mi-am confirmat titlul de glorie de mare peţitoare europeană, căci e una din cele mai apreciate fabulaţii ale lor“, a subliniat regina.

Ce credea Regina Maria despre Flapper?

Jurnalistul american a întrebat-o ce crede despre tinerele din anii `20, nonconformiste ca stil vestimentar şi conduită (denumite cu termenul „flapper“). Regina Maria a spus că n-are nimic împotriva independenţei fetelor, dar că se opune din răsputeri ca ele să ia „obiceiurile proaste ale bărbaţilor: băutul, fumatul şi folosirea unui limbaj indecent“.

Citiţi şi: Însemnările unei regine

„Le-am lăudat totuşi pe fetele întreprinzătoare, atletice, sănătoase, pe care te poţi bizui, care şi-au însuşit ideea de onoare şi de datorie de la bărbaţi, dar care au spus că nu le înţeleg pe cele care aleargă de la un loc de dans la altul şi sunt aduse acasă bete în fiecare noapte. Cele din urmă nu sunt cu nimic mai presus, desigur, decât demoazela cu crinolină victoriană care leşina când auzea un cuvânt urât“.

Foto cu Regina Maria – cotidianul.ro

08
/05
/16

Există întâmplări în viaţă care par a fi extrase din romane, iar cele din romane, de multe ori, par rupte din viaţă. Ioan Russu Şirianu povestește în memoriile sale cum, eliminat din școala de la Arad, îmbrăcat cu iţari şi surtuc, încălţat cu opinci, pleacă pe jos spre Bucureşti, nădăjduind că-şi va găsi de lucru la unchiul Slavici.  Pe drum, îl cunoaște pe George Coșbuc.

05
/05
/16

,,Viaţa ficţiunii după o Revoluţie” este cea mai recentă carte publicată de Radu Cosaşu (Oscar Rohrlich). A apărut în această primăvară la Editura Polirom. Cartea aceasta (un roman, nu o colecţie de eseuri!) este scrisă ca un teribil epistolar în două părţi.

27
/04
/16

Rămăşiţele pământeşti ale lui Pablo Neruda au fost reînhumate pe țărmul Oceanului Pacific, în grădina casei sale din Isla Negra, pe coasta centrală chiliană. În urmă trei ani, trupul scriitorului fusese exhumat pentru a clarifica dacă poetul a fost asasinat în timpul dictaturii lui Augusto Pinochet.

26
/04
/16

Actrița Oana Pellea va fi, vineri, alături de Cristina Casian și Barbu Ollănescu-Orendi, oaspetele Serilor "Acasă". În cadrul evenimentului, sub genericul "Acasă la boierii Ollănești și la Amza Pellea" vor fi prezentate cărţile: "Jurnal 2003-2009", de Oana Pellea, "Să râdem cu Nea Mărin", de Amza Pellea și "Așa a fost să fie. Amintiri din anii mei buni și răi", de Barbu Ollănescu-Orendi.

24
/04
/16

“În dulcele stil clasic”, „Donul liniştit”, „Românismul, Catehismul unei noi spiritualități”, „Moara cu noroc”, „Leo Africanus” sau chiar... „Abecedarul” sunt cărţi care au trasat direcţii în personalitatea şi cariera actualilor lideri ai României. De Ziua Internațională a Cărții, revista Q Magazine a “interogat” câteva dintre personalităţile zilei pe tema cărţii preferate. Vă prezentăm mai jos scurte fragmente din acest demers.

22
/04
/16

În mai puţin de o lună, în capitală debutează cea de a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB). Peste 100 de poeţi din peste 20 de ţări vor sosi la Bucureşti în perioada 18 – 22 mai, prilejuind publicului iubitor de poezie ocazia de a participa la peste 20 de evenimente: lecturi publice, mese rotunde, dezbateri și performance-uri.

22
/04
/16

„Nu-i amintire care să nu se şteargă cu timpul, nici durere pe care să nu o mistuie vremea.”, Don Quijote de la Mancha, Miguel de Cervantes. În urmă cu 400 de ani se stingea din viaţă întemeietorul romanului modern şi simbolul literaturii spaniole.

21
/04
/16

Comemorarea a 400 de ani de la moartea lui Miguel de Cervantes, în 22 aprilie, va marca și sfârșitul unei serii de 17.000 mesaje postate pe Twitter care reproduc integral romanul "Don Quijote" al scriitorului emblematic al literaturii spaniole. Autorul acestei ingenioase transcrieri este un inginer informatician spaniol de 55 de ani.

21
/04
/16

Vacanţe filocalice, de Gabriel Pătraşcu, şi Crux, de George State sunt volumele câştigătoare ale Concursului de Debut al Editurii Cartea Românească, ediţia 2015, la secţiunea „Proză”, respectiv „Poezie”. Ambele volume vor fi lansate în cadrul Salonului Internaţional de Carte „Bookfest”, care va avea loc în perioada 1 – 5 iunie, la Romexpo Bucureşti.

20
/04
/16

În această seară, de la ora 19.00, la Club A din Bucureşti (Str. Blănari nr. 14), în cadrul „Cafenelei critice”, va avea loc un dialog cu Matei Vişniec despre ultimul său roman, Iubirile de tip pantof, iubirile de tip umbrelă..., apărut recent la Editura Cartea Românească, disponibil şi în format digital. Invitați: Bogdan-Alexandru Stănescu, Cosmin Ciotloş; Amfitrion: Ion Bogdan Lefter

19
/04
/16

În această seară, de la ora 19.00, iubitorii de carte sunt aşteptati la librăria Humanitas Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) pentru lansarea celui mai nou roman al lui Amos Oz, Iuda, o realizare literară care repune în discuție, din perspectiva etică, politică și istorică, figura trădătorului și conceptul de trădare.

15
/04
/16

La ediția actuală a Târgului de Carte de la Londra, Institutul Cultural Român a așezat în centrul programului românesc figura lui Mircea Eliade, marele scriitor și istoric al religiilor care a petrecut, în 1940/41, opt luni în sediul din Belgrave Square nr. 1, ca atașat cultural al României în Regatul Marii Britanii.

14
/04
/16

Săptămâna viitoare (18 - 22 aprilie), şase poeţi britanici contemporani vin la Bucureşti, pentru a stiliza traduceri din poezia română contemporană. Pe lista celor peste 40 de poeţi români ale căror versuri vor fi traduse în limba engleză se află nume precum: Ana Blandiana, Nora Iuga, Angela Marinescu, Emil Brumaru sau Mircea Cărtărescu