Regizoarea Eva Pervolovici vine la Cinema-Edu
https://www.ziarulmetropolis.ro/regizoarea-eva-pervolovici-vine-la-cinema-edu/

Regizoarea Eva Pervolovici vine la ediţia a V-a Cinema-Edu în Săptămâna Altfel pentru a dezbate împreună cu elevii despre lungmetrajul mult aşteptat: «Marussia».

Un articol de Liliana Matei|4 aprilie 2015

Inspirată din fapte reale, Marussia este povestea Luciei (Dinara Drukarova) și a fiicei sale în vârstă de șase ani, Marussia (Marie-Isabelle Stheynman), două rusoaice venite la Paris. În ciuda lipsei siguranței zilei de mâine, Lucia se încăpățânează să rămână în orașul luminilor, oferindu-i Marussiei o copilărie cu totul atipică. Cu premiera mondială la Berlinale 2013, filmul a obținut o paletă întreagă de distincții și a făcut parte din mai multe festivaluri internaționale, ceea ce ne face tare mândri că regizoarea este româncă.

Eva Pervolovici este o tânără regizoare din România, stabilită în Franța și are la activ o uriașă listă de scurtmetraje, videoclipuri, fotografii şi colaborări cu autori de romane şi reviste de artă. Marussia este filmul ei de debut care o să se lanseze și la noi în țară, de la care se așteaptă tot atâtea ecouri pozitive, precum cele din străinătate.

Așa cum ne-a obișnuit programa Cinema-Edu, tinerii participanți vor viziona mai întâi filmul, după care se vor angaja în discuții despre teme sociale și cinematografice împreună invitata specială. Într-adevăr este o grozavă oportunitate pentru liceeni și profesori să o întâlnească pe Eva în cadrul proiectului Cinema-Edu.

Printre noutățile din program se numără și filmul Ida (r. Pawel Pawlikowski), câștigătorul premiului Oscar pentru cel mai bun film străin în 2015. Acțiunea filmului Ida are loc în Polonia anului 1962, când tânăra Anna, rămasă orfană în timpul ocupației germane ajunge să o cunoască pe mătușa ei, Wanda. Această întâlnire scoate la suprafață secretul dispariției părinților Annei și le determină pe cele două să revină asupra trecutului comun. Celelalte filme pe care liceenii le vor vedea în Școala Altfel sunt: În căutarea lui Superman (r.Karzan Kader), Culoarea pielii: Miere (r.Laurent Boileau, Jung), Limba Fluturilor (r. Jose Luis Cuerda) și Vandal (r. Helier Cisterne).

INFO

Evenimentele din perioada 6-10 aprilie vor avea loc la Cinema Elvira Popescu, Institutul Cervantes, ARCUB, Muzeul Național de Artă Contemporană și Cercul Militar Național.

Cinema-Edu este un proiect gratuit, desfășurat în perioada 1 februarie – 30 iunie , organizat de cinci ani la rând de către Asociația Culturală Macondo. Cinema-Edu își propune să stârnească interesul tinerilor față de filmul de artă, încurajându-i să participe activ la dezbaterile non-formale de la finalul fiecărei vizionări. Mai multe detalii despre proiect găsiți la www.cinema-edu.ro si pe pagina de Facebook cinema.edu.

Pentru evenimentele viitoare profesorii de liceu sunt invitați să scrie la adresa: [email protected]

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.