Regizorul Elia Suleiman, despre întâlnirea cu Bucureştiul
https://www.ziarulmetropolis.ro/regizorul-elia-suleiman-despre-intalnirea-cu-bucurestiul/

Regizorul Elia Suleiman, unul dintre invitaţii speciali Les Films de Cannes a Bucarest, festival ce se desfăşoară între 19 şi 25 octombrie, s-a declarat încântat de întâlnirea cu capitala României. Vorbind despre ultimul său într-o conferinţă susţinută luni la Institutul Francez din Bucureşti, regizorul Elia Suleiman a precizat că filmele lui prezintă o realitate care […]

Un articol de |22 octombrie 2012

Regizorul Elia Suleiman, unul dintre invitaţii speciali Les Films de Cannes a Bucarest, festival ce se desfăşoară între 19 şi 25 octombrie, s-a declarat încântat de întâlnirea cu capitala României.
Vorbind despre ultimul său într-o conferinţă susţinută luni la Institutul Francez din Bucureşti, regizorul Elia Suleiman a precizat că filmele lui prezintă o realitate care este de actualitate în multe zone de pe glob.

Referindu-se la masterclass-ul programat să-l susţină la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, regizorul palestinian a spus că îi face multă plăcere să împărtăşească din cunoştinţele şi experienţele sale studenţilor.

Întrebat care sunt regizorii pe care îi admiră şi ale căror filme le urmăreşte întotdeauna cu multă plăcere, Elia Suleiman i-a nominalizat pe Roy Anderson, Alfred Hitchkock şi Carol Reed.
„Sunt realizatori (…) care pun totul într-un film şi rămâi în admiraţie atunci când vezi ce creează ei”, a spus regizorul palestinian.

Tema majoră a filmelor lui Suleiman este conflictul dintre Israel şi Palestina, subiect tratat într-o manieră profund personală şi un stil care i-au adus comparaţia cu Jacques Tati şi Buster Keaton. Elia Suleiman semnează atât regia, cât şi scenariile filmelor sale şi are de obicei unul dintre rolurile principale.

Elia Suleiman s-a născut la Nazareth, în 1960. Timp de peste zece ani, între 1982 şi 1993, a locuit la New York, înainte de a reveni în ţara natală, pentru a dezvolta un Departament de Film şi Media la Universitatea din Birzeit, în apropiere de Ramallah. Primul său lungmetraj, „Chronicle of a Disappearance” (1996), drama reîntoarcerii sale în teritoriile ocupate, a fost premiat pentru debut la Festivalul de la Veneţia.

Renumele internaţional a venit odată cu „Divine Intervention”, distins cu Premiul Juriului şi Premiul FIPRESCI la Cannes 2002. A revenit în selecţia oficială în 2009, cu „The Time That Remains”. În 2006, a făcut parte din juriul Festivalului de la Cannes. Din 2008, este profesor de film la European Graduate School, în Elveţia, şi ţine conferinţe în universităţi de profil din lume.

 

Sursa: Agerpres

24
/09
/13

CRONICĂ DE FILM Pornit de la un scenariu original de Corneliu Porumboiu, pe care cineastul Igor Cobileanski l-a rescris şi adaptat contextului din Republica Moldova, „La limita de jos a cerului“ este un film revigorant, realizat în cea mai pură tradiţie neorealistă.

24
/09
/13

Geo Saizescu, unul dintre cei mai importanţi regizori români de film, a încetat din viaţă, luni, la vârsta de 80 de ani, la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta" din Bucureşti. Regizorul avusese o boală la plămâni.

23
/09
/13

Les Films de Cannes a Bucarest a pus în vânzare primele bilete. Grație cererii din anii trecuți și interesului stârnit deja de ediția de anul acesta, care adună cele mai provocatoare titluri din selecția Festivalului de la Cannes, o a treia sală a fost inclusă în program. Astfel, pe lângă cinematografele Studio și Elvira Popescu, vor […]

23
/09
/13

Comedia romantică „Fă-mi loc!“, cu Marius Manole şi Medeea Marinescu, în regia maestrului Radu Beligan, se joacă astăzi, 23 septembrie, de la ora 20.00, în cadrul Festivalului EuropaNova desfășurat la Bruxelles. „Fă-mi loc!”, după Anthony Michineau, este singurul spectacol regizat de Radu Beligan în teatrul independent.