Regizorul Silviu Purcărete primește Premiul Special în cadrul manifestării Premiul Europa pentru Teatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/regizorul-silviu-purcarete-primeste-premiul-special-in-cadrul-manifestarii-premiul-europa-pentru-teatru/

Timp de patru zile, ediţia a XV-a a Premiului Europa pentru Teatru aduce la Craiova peste 60 de jurnalişti de la cele mai faimoase publicaţii din Europa, dar şi din Statele Unite ale Americii, regizori de notorietate internaţională şi artişti recunoscuţi la nivel mondial, totul în continuarea Festivalului Internaţional Shakespeare.

Un articol de Liliana Matei|23 aprilie 2016

Premiul Europa pentru Teatru, ediția a XV-a, îi este conferit lui Mats Ek, coregraf și regizor suedez de renume internațional, ale cărui creații artistice și-au pus amprenta în mod decisiv asupra evoluției dansului contemporan.

Premiul Special îi este acordat din partea Președintelui Juriului Premiului Europa pentru Teatru regizorului Silviu Purcărete, un reprezentant al Artei Dramatice extrem de prețuit în țară și în străinătate.

Cel de-al XIII-lea Premiu „Noi Realităţi Teatrale„ va fi acordat următorilor artişti: Viktor Bodó (Ungaria), Andreas Kriegenburg (Germania), Juan Mayorga (Spania), National Theatre of Scotland (Scoţia/ Regatul Unit al Marii Britanii) și Joël Pommerat (Franţa).

Ceremonia de decernare a Premiilor va avea loc în seara zilei de 26 aprilie.

Mai mult, în aceasta perioada, la Craiova vor fi prezentate mai multe spectacole ale câştigătorilor:

„Ultimul vis pe pământ”, al Teatrului Naţional din Scoţia, o piesă foarte actuală pe tema imigranţilor;

„Reykjavik“ de Juan Mayorga, o piesă ce întruchipează viziunea autorului asupra teatrului ca „artă a imaginaţiei“, şi de asemenea, două scene extrase din „Golem “, noua sa piesă.

Andreas Kriegenburg va prezenta o versiune cu adevărat originală a piesei „Nathan the Wise/Nathan der Weise ”, o piesă clasică a teatrului german, scrisă de G.E Lessing.

Mats Ek va fi pe scenă în dublu rol, de coregraf şi de dansator, în „Romanian Memory”, o creaţie special concepută pentru Premiul Europa pentru Teatru, precum şi în rolul de coregraf în „Axe”, două spectacole de balet ce închid cea de-a XV-a ediţie a manifestărilor, în seara de 26 aprilie 2016, după ceremonia de premiere.

În plus, în secțiunea Retours, Festivalul Internaţional Shakespeare va găzdui creațiile câștigatorilor ediţiilor trecute ale  Premiului  „Noi Realităţi Teatrale”, printre care Romeo Castellucci și Thomas Ostermeier. Spectacolulul „Julius Caesar”, regia Romeo Castellucci şi „Richard III”, regia Thomas Ostermeier, se vor juca la Craiova pe data de 23 aprilie 2016.

Înființat în 1986 ca proiect pilot al Comisiei Europene și acordat prima dată în 1987, Premiul Europa pentru Teatru este, în general, conferit artiștilor și instituțiilor teatrale, care, prin activitatea lor, au contribuit la o înțelegere mutuală mai bună între națiuni.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.