Retrospectivă dedicată cinematografiei chineze, la „Les Films de Cannes a Bucarest”
https://www.ziarulmetropolis.ro/retrospectiva-dedicata-cinematografiei-chineze-la-les-films-de-cannes-a-bucarest/

O retrospectivă dedicată cinematografiei chineze va fi organizată în programul festivalului „Les Films de Cannes a Bucarest”, a anunţat marţi regizorul Cristian Mungiu.

Un articol de |3 octombrie 2017

„Începem anul acesta ceea ce sper să reușim să continuăm și în anii viitori și anume o să încercăm să facem niște retrospective pe anumite țări care sunt interesante în peisajul cinematografic în acest moment și o să începem anul acesta cu China. Nu vă spun că începem cu China pentru că a fost prima mea vizită acolo în juriul de la Shanghai, un teritoriu foarte straniu, foarte special, foarte diferit și cinematografic, dar și ca loc. Ai nevoie de un pic de timp ca să te obișnuiești, ca să înțelegi”, a mărturisit regizorul.

Mungiu a spus că în cadrul acestei secțiuni vor fi prezentate „probabil cinci sau șase filme din China”. „O să fie un program confirmat în curând, cu China e un pic mai complicat, de dat niște aprobări”, a precizat regizorul.

El a menționat că la București vor fi prezente două reprezentante ale industriei de film din China — Maggie Lee și producătoarea privată Peng Sun. „În China am cunoscut-o pe Maggie Lee (…) și ea va veni să introducă filme chineze. Este expertă și vorbitoare foarte bună și știe în profunzime ce se întâmplă cu cinema-ul chinez astăzi”, a arătat Mungiu.

De asemenea, printre oaspeții „Les Films de Cannes a Bucarest” se numără și producătoarea chineză Peng Sun.

Este o producătoare pe care am cunoscut-o acolo și care are o calitate interesantă și anume e una din puținele producătoare private care a încercat și a reușit să facă un implant de autori europeni în cinematografia chineză și prin urmare l-a convins pe Bille August, dublu câștigător de Palme d’Or, să facă primul lui film în China, acum doi ani. Eu am văzut filmul ăsta, încercăm să vedem dacă reușim să îl prezentăm. (…) Și, dacă reușim să luăm filmul, vă aștept să îl descoperim. Celelalte sunt filme chinezești recente, care au fost prezente în festivaluri, la Cannes, la Veneția, la Berlin dacă nu mă înșel. – Cristi  Mungiu.

„Les Films de Cannes a Bucarest” a fost inițiat în anul 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Fremaux.

Ediția a VIII-a a festivalului este organizată, în perioada 13 — 22 octombrie, de Asociația Cinemascop și Voodoo Films și realizată în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din București.

Foto: Les Films de Cannes a Bucarest – facebook

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.