RETROSPECTIVĂ/ În 2012 – licitaţiile de artă, de la premieră la premieră
https://www.ziarulmetropolis.ro/retrospectiva-in-2012-licitatiile-de-arta-de-la-premiera-la-premiera/

Anul 2012 a înregistrat o serie de premiere în licitaţiile de artă organizate în România, între acestea numărându-se punerea în vânzare a unor lucrări semnate de Constantin Brâncuşi, a unui monopost de Formula 1, prima casă solară românească şi obiecte aparţinând unor actori români. Prima premieră din acest an pe piaţa românească de artă a […]

Un articol de Andrada Văsii|26 decembrie 2012

Anul 2012 a înregistrat o serie de premiere în licitaţiile de artă organizate în România, între acestea numărându-se punerea în vânzare a unor lucrări semnate de Constantin Brâncuşi, a unui monopost de Formula 1, prima casă solară românească şi obiecte aparţinând unor actori români.

Prima premieră din acest an pe piaţa românească de artă a fost cumpărarea a două lucrări realizate de Constantin Brâncuşi – unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români din întreaga lume. „Pupăza cu moţ” şi „Peile roşi” au fost adjudecate, în ianuarie, la 10.000 de euro, respectiv la 2.000 de euro.

Desenul „Pupăza cu moţ” (peniţă pe hârtie) a fost scos la vânzare de un colecţionar privat din Bucureşti, care l-a achiziţionat în trecut de la o licitaţie a casei Christie’s. Lucrarea, cumpărată la 10.000 de euro, reprezintă un proiect de ilustraţie pentru volumul de poeme „Plante şi animale”, publicat la Paris, în 1929, de Ilarie Voronca, un scriitor care făcea parte din cercul de prieteni ai artistului.

Cea de a doua lucrare de Brâncuşi – „Peile roşi” -, care a fost cumpărată la 2.000 de euro, este o fotografie-obiect artistic, datată 1906. Imaginea de pe faţa cărţii poştale „Peile roşi” este una dintre sculpturile distruse de artist în 1907, într-un acces de răzvrătire faţă de ceea ce crease în perioada impresionismului la care Brâncuşi aderase ca elev al lui Auguste Rodin. Astfel, cartea poştală trimisă prietenului Gheorghian-Popescu este unicul document rămas care prezintă una dintre operele dispărute. Fotografia a fost reprodusă cu ocazia Centenarului Brâncuşi din 1976, în România Literară, şi provine din colecţia privată bucureşteană Călin Eftimie.

Prezenţa lui Constantin Brâncuşi pe piaţa românească de licitaţii publice reprezintă un eveniment unic.

O licitaţie inedită a fost şi cea în care au fost aduse în atenţia colecţionarilor obiecte personale ale unor actori români cunoscuţi şi o serie de piese de recuzită din filme şi piese de teatru de succes.

La această sesiune colecţionarii au putut achiziţiona, printre altele, pipa şi bastonul lui Geo Saizescu din filmul „Eu, tu şi Ovidiu”, din 1977, un papion ce a aparţinut lui Radu Beligan cu autograful maestrului, fotografii inedite cu Mircea Albulescu, autografiate, o pereche de ochelari ai lui Horaţiu Mălăele, portretul lui Toma Caragiu sculptat de Geta Gheorghiţă-Caragiu, celebra rochie din dantelă purtată de Alexandru Arşinel în emisiunile de revistă de la TVR, smokingul purtat de Victor Rebenciuc în 1965 la Cannes la premiera filmului „Pădurea spânzuraţilor”, în regia lui Liviu Ciulei, un tâlv cu autografele actorilor Teatrului Nottara, printre care regretatul Emil Hossu.

Cel mai bine vândut lot la această licitaţie a fost o brăţară din aur şi argint cu diamante, rubine şi smaralde ce a aparţinut actriţei Maia Morgenstern, care a fost adjudecată la suma de 500 de euro.

În august, monopostul de Formula 1 Ferrari F399, condus de Michael Schumacher în sezonul competiţional 1999, a fost adjudecat la preţul de 177.000 de euro.

Printre maşinile cumpărate la licitaţia dedicată maşinilor de colecţie sport s-au mai numărat un Mercedes 300 Cabrio – „Adenauer” – din 1953, la 140.000 de euro, un Ferrari 599 GTB Fiorano ediţie specială Carbon Kit din 2009, la 131.000 de euro, un Mercedes 190SL din 1959 şi un Mercedes 250SE din 1966, fiecare la 70.000 de euro, un Lincoln Continental din 1947, la 42.000 de euro, Jeep-ul Willys din 1948 dotat cu remorcă mitralieră MB-T şi mitralieră tip M2, la 16.100 de euro.

Şi fosta maşină oficială a regelui Mihai I – un BMW 760Li – a fost vândută, la preţul de 20.000 de euro.

O altă licitaţie a oferit posibilitatea colecţionarilor de artă să adjudece permisul de conducere al principesei Maria, din 1904. Documentul a fost cumpărat la preţul de 5.000 de euro.

Într-o altă sesiune, a fost pusă în vânzare Prispa – prima casă solară 100% românească. Estimată la 50.000 de euro, Prispa nu a stârnit, însă, interesul posibililor cumpărători.

Între premiere s-au numărat şi licitaţiile realizate în duplex, cel mai important eveniment fiind cel organizat la Bucureşti şi Monaco.

În ceea ce priveşte lucrările de artă, cel mai bine vândut tablou în 2012 a fost „Ciobănaş cu turma de oi” de Nicolae Grigorescu, adjudecat la 195.000 de euro.

La preţuri ridicate au fost cumpărate şi tablourile „Trei fraţi” de Nicolae Tonitza, la 170.000 de euro, „Întoarcerea de la târg” de Grigorescu, la 165.000 de euro, „Nud cu spatele” şi „Catrina” pictate tot de Tonitza, la 140.000 de euro, respectiv 142.000 de euro.

Sursa: Agerpres

13
/09
/14

Teatrul Metropolis din București deschide stagiunea cu spectacolul „Visul unei nopți de vară“, în direcția de scenă a lui Victor Ioan Frunză și în scenografia Adrianei Grand. Instituția condusă de George Ivașcu va relua în luna septembrie și succesele stagiunii trecute, „Lecția de violoncel“, cu Radu Beligan și „Tom și Jerry“, cu Florin Piersic Jr.

12
/09
/14

CRONICĂ DE FILM Intrate recent pe marile ecrane, „Captiv” (r. Atom Egoyan) și „Vânătoarea de spioni” (r. Anton Corbijn) sunt două filme de festival care, sub camuflajul unor genuri bine determinate, oferă câteva idei stimulative, dar și lecții instructive de regie.

12
/09
/14

În amintirea actorului Ştefan Iordache, luni, 15 septembrie, în cadrul proiectului Teatrul Naţional de Televiziune, va fi difuzat spectacolul „Prinţul negru”de Iris Murdoch, în regia artistică a lui Cornel Todea, de la ora 20.10, la TVR 2.

12
/09
/14

Vineri, după prânzul cel mic. Ultima zi de concurs la Gala HOP. Interviul care urmează s-a consumat pe plaja din Costinești, cu epava pe fundal. Îndrăgita actriță Ana Ularu (29 de ani) este în costum de baie. Nu s-au decis deocamdată câștigătorii Galei, nu vom vorbi despre ei. Chiar și așa, rămân lucruri de spus.

12
/09
/14

Timp de trei zile si trei nopti, Capitala va serba peste jumatate de mileniu. Vor avea loc petreceri in aer liber, concerte, expozitii, targuri, explozii de muzica si culoare. In perioada 19-21 septembrie, Piata Constitutiei, Piata Universitatii, Parcul Cismigiu si Centrul istoric vor deveni "punctele fierbinti" ale Zilelor Bucurestiului.

12
/09
/14

Cea de-a 10-a stagiune a Teatrului ARCA din Clubul La Scena începe cu forțe proaspete, născute din asocierea cu Teatrul Apropo. Arca și Apropo nutresc aceleași convingeri legate de rostul teatrului, mai cu seamă în zona independentă. Ele cred în puterea teatrului, în capacitatea lui de a demola clișeele si răspunsurile prefabricate cu care ne bombardează societatea contemporană.

12
/09
/14

Actorul Shia LaBeouf nu va face închisoare în urma incidentului din luna iunie, când a fost arestat pentru tulburarea liniştii publice într-un teatru din New York. Vedeta a pledat vinovat în faţa judecătorului, care i-a impus o perioadă de probă, sub control strict.

12
/09
/14

Deschiderea oficială a stagiunii 2014-2015 a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti are loc, conform tradiţiei, în săptămâna în care încep şi şcolile. Se anunţă noi premiere, se reiau, la noile săli, titluri din vechiul repertoriu şi, nu în ultimul rând, se preconizează mult aşteptata finalizare a lucrărilor de reconstrucţie a clădirii.

12
/09
/14

Comedia "#Selfie", de Cristina Iacob, a primit marele trofeu al Festivalului Internaţional de Film Broad Humor din Los Angeles, California. Festival internaţional dedicat comediei realizate de femei, Broad Humor a ajuns la ediţia a noua şi a avut loc în acest an în perioada 5 - 7 septembrie.