Retrospectivă Pierre Etaix la Festivalul Filmului Francez
https://www.ziarulmetropolis.ro/retrospectiva-pierre-etaix-la-festivalul-filmului-francez/

Desenator, gagman, muzician, regizor, scenograf, mim, cineast, om de televiziune, poet, Pierre Étaix debutează pe scenă, pe care nu o va părăsi niciodată. Fascinat însă de marele ecran, la începutul anilor 1960, va începe să regizeze filme, alături de prietenul său Jean-Claude Carriere.

Un articol de Petre Ivan|22 octombrie 2014

În cei 10 ani de colaborare vor realiza 5 lungmetraje și 3 scurtmetraje, ce vor face înconjurul lumii. Cei doi au avut o dispută asupra dreptului de autor al filmelor Le Soupirant, Yoyo, Tant qu’on a la santé, Le Grand Amour și Pays de cocagne. Ele nu au mai putut fi proiectate timp de aproape 20 de ani.

Astăzi, opera sa cinematografică poate fi urmărită din nou, la Festivalul Filmului Francez, în prezența lui Pierre Étaix, în cadrul unui proiect Săptămâna Cahiers du Cinema.

Program retrospectivă Pierre Etaix:

sâmbătă, 1 noiembrie 2014,

ora 12:30

Masterclass Pierre Etaix

ora 14:00

Pretendentul – Le soupirant (1h20)

Cu Pierre Etaix, France Arnell, Laurence Ligneres, Karin Vesely…

Un tânăr de familie bună pleacă în căutarea unei soții. (1962)

duminică, 2 noiembrie 2014,

ora 14 :00

Marea dragoste – Le grand amour (1h25)

Cu Pierre Etaix, Annie Fratellini, Nicole Calfan, Louis Maïs…Festivalul Filmului Francez

Pierre este căsătorit cu Florence… (1969)

ora 20 :30

Yoyo (1h36)

Cu Pierre Etaix, Claudine Auger, Luce Klein, Philippe Dionnet…

Un castelan este îndrăgostit de o călăreață. (1964)

luni, 3 noiembrie 2014,

ora 20 :30

Ruptura – Rupture (11′)

Cu Pierre Etaix, Anne-Marie Royer et Anny Nelsen

Un bărbat primește o scrisoare de despărțire de la iubita lui … (1961)

La mulți ani – Heureux anniversaire (12′)

Cu Pierre Etaix, Georges Loriot, Nono Zammit… (1962)

O tânără își așteaptă soțul pentru a sărbători aniversarea căsătoriei…

În plină formă – En pleine forme (14′)

Cu Pierre Etaix, Jean Preston, Bocky Randell…

Vacanță în aer liber… (1965-1971)

sâmbătă, 8 noiembrie 2014,

ora 14 :00

Sănătatea e mai bună decât toate – Tant qu’on a la santé (1h05)

Cu Denise Péronne, Simone Fonder, Sabine Sun, Véra Valmont…

Coșmaruri, stupoare și frisoane … (1966)

duminică, 9 noiembrie, 2014,

ora 14 :00

Unde curge lapte și miere – Pays de Cocagne (1h14)

Imediat după mai 1968, francezii pleacă în vacanță… (1969)

Un eveniment organizat de : Institutul Francez din România în colaborare cu Ambasada Franței

Foto: Festivalul Filmului Francez, Pierre Étaix – cinemagia

06
/02
/17

Cineastul Damien Chazelle a fost recompensat cu marea distincție acordată la cea de-a 69-a ediție anuală a premiilor Sindicatului Regizorilor Americani - The Directors Guild of America (DGA Awards) pentru comedia muzicală romantică "La La Land". Premiul obținut de regizorul filmului "La La Land" consolidează poziția de favorită la Oscar a peliculei din distribuția căreia fac parte Ryan Gosling și Emma Stone.

03
/02
/17

Ajuns la a patra ediție, Festivalul Ceau, Cinema! din Timișoara lansează apelul la înscriere în secțiunea competițională internațională, dedicată filmelor de lungmetraj: ficțiune, documentar sau animație. Sunt vizate filme din 2016 sau 2017, din țările cu minorități tradiționale în regiunea Banatului. Selecționerul Competiției este criticul de film Ionuț Mareș.

03
/02
/17

Când pronunți ”Dan Puric”, audiența se grupează rapid în două tabere, sintetizabile cam așa: ”e deștept, le zice bine și e un munte de talent” sau ”lasă-mă, dom’ne, în pace..” (cel puțin). Pe mine, multe dintre spectacolele și vorbele lui m-au bucurat adânc, în același timp unele din (zic eu) marotele sale mi-au provocat un rid în plus. În mod clar, e un ”ne-oarecare”, totodată nescutit de ”cele ale omului”.  Îți place sau nu de el, e un fluviu în felul lui.

02
/02
/17

„Belgica”, filmul care are toate șansele să te teleporteze din sala de cinema direct în club pe ritmuri originale de Soulwax, va intra pe marile ecrane din România pe 17 februarie, distribuit de Transilvania Film.

02
/02
/17

CRONICĂ DE FILM. E dificil de scris despre un debut care se anunţa promiţător, dar care se dovedeşte dezamăgitor, aşa cum este „La drum cu tata”, de Anca Miruna Lăzărescu, o regizoare româncă stabilită în Germania, unde a absolvit Universitatea de Televiziune și Film din München.

31
/01
/17

 „Dictatorii sunt întotdeauna dezinformaţi. E rezultatul fricii pe care o sădesc. Cad în propria lor capcană: a terorii. De fapt, mi-e frică - mi-e frică să spun tot ce gândesc. Dacă acest carnet cade în mâna cuiva? La români, stomacul e mai important decât creierul. Chiar şi decât picioarele...", nota în jurnalul său regizorul Alexandru Tatos, pe 20 mai 1973. Într-o zi de 31 ianuarie (1990) Alexandru Tatos înceta din viaţă.

31
/01
/17

A vrut să se facă aviator și a devenit actor, pentru că așa cum spunea în ale sale memorii “cea mai frumoasă frumusețe este meseria pe care mi-am ales-o și căreia m-am dedicat vreme de 50 de ani. Privind în urmă pot spune că nu aş schimba nimic la viaţa mea. Am avut o viaţă bogată şi fericită. Am avut o imaginaţie suficient de bogată încât să pot să mă închipui în tot felul de situaţii sociale în care aş fi putut să trăiesc şi să-mi dau seama că nu m-ar fi satisfăcut niciuna”.

28
/01
/17

Trei regizori - Gabriel Achim, Ruxandra Ghiţescu şi Andreea Păduraru. Trei poveşti speciale. Trei scurtmetraje româneşti simpatice - "Carne de iepure", "Nina" şi "Bricostory", disponibile pe platforma gratuită Cinepub.

28
/01
/17

Peste 150 de persoane au vizionat, în avanpremieră, la Cinema City din AFI Palace Cotroceni, filmul „Fondatorul”. Acesta prezintă povestea reală a originalului antreprenor american Ray Kroc – un agent de vânzări care a transformat McDonald’s-ul într-un imperiu global şi un brand cunoscut de toată lumea.

26
/01
/17

INTERVIU „Cred că experimentul este obligatoriu pentru un artist”, afirmă regizorul Adrian Sitaru. Despre noul său lungmetraj „Fixeur”, acum în cinematografe, spune că, „fiind un film despre jurnalism şi jurnalişti, am încercat să reproducem şi să amestecăm stilistica de reportaj TV de calitate în cea de cinema clasic”.