#rezist. Protestele din România, pe covorul roșu la Berlinală și la BAFTA
https://www.ziarulmetropolis.ro/rezist-protestele-din-romania-pe-covorul-rosu-la-berlinala-si-bafta/

Majoritatea românilor (regizori, producători, actori, selecţioneri de festival) veniţi la Festivalul de Film de la Berlin au participat, duminică seara, la un protest pe covorul roşu, obţinut prin amabilitatea organizatorilor festivalului, care le-a acordat un minut înaintea ultimei proiecţii din palatul festivalului. Protestul a fost transmis live pe site-ul oficial al festivalului (berlinale.de).

Un articol de Petre Ivan|13 februarie 2017

Cineaștii au avut două pancarte pe care scria „ROMANIAN CINEMA #resist”. Printre cei care au luat parte la protest s-au numărat: Oana Giurgiu, Tudor Giurgiu, Ada Solomon, Anca Damian, Crina Semciuc, Andrei Cretulescu, Alex Traila, Daniel Mitulescu, Dan Burlac, Oana Iancu.

Protestul a fost transmis live si pe Facebook, pe contul lui Tudor Giurgiu, cu un numar record de vizualizari si partajari.

Levente Molnar a dus mesajul #rezist la BAFTA

Aflat la cea de-a 70-a gală a premiilor Academiei Britanice de film, care s-a desfășurat la Royal Albert Hall din Londra, actorul din România Levente Molnar a afișat pe covorul rosu mesajul #rezist al protestelor din țară, într-un gest de solidaritate cu miile de români care au protestat în ultimele 13 zile.

#rezist

De altfel, lungmetrajul „Fiul lui Saul„, a cărui acțiune se desfășoară în lagărul de concentrare Auschwitz și în care Levente Molnar are un rol-cheie, a câștigat premiul BAFTA pentru „cel mai bun film străin”.

Pelicula are în palmares și Globul de Aur și Oscarul.

Foto: #rezist Protestele din România – Facebook

 

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.