Rita Gobi vine la Linotip, cu un workshop și un spectacol
https://www.ziarulmetropolis.ro/rita-gobi-vine-la-linotip-cu-un-workshop-si-un-spectacol/

Pe 2 noiembrie, Rita Gobi aduce Freestyle la Bucureşti. Spectacolele Ritei Gobi ies în evidenţă atât prin curajul de a experimenta, cât şi prin coregrafiile construite minuţios.

Un articol de Liliana Matei|23 octombrie 2019

Caracteristicile proeminente ale stilului său sunt geometria, minimalismul și dorința de a folosi reducția mișcărilor.

Cel mai recent spectacol al Ritei deschide ușile către lumea unui om jucăuș. Spațiul de joacă este animat de către prezența fizică și de către interacțiunea celor două personaje, Ruri și Rita.

Cei doi jucători se raportează unul la celălalt prin implicarea lor în activitați intense: alergare, sărituri, înot, statul sub apă sau plutirea pe apă.

Totuși, în această competiție nu este vorba despre viteză ori despre cine câștigă. Există răspunsuri în armonie sau lipsite de aceasta adresate semnalelor corporale misterioase ale celuilalt competitor (omul), care sunt responsabile pentru simțul competiției, acestea fiind adevărata țintă a întrecerii corporale. De acestă dată, participanții nu se luptă cu cineva, ci cu propriile sale corpuri.

Dans: Ruri Mito (JP) & Rita Gobi

Muzica: Dávid Szegő

Design lumini: Pavla Beranová (CZ)

Tehnician lumini: Zuzana Bottová (CZ)

Dramaturgie: Anna Zsigó

Asistenți de producție: Lena Hashimoto (JP)& Liliána Maros

Producator creativ: Ágnes Bakk

Workshop Rita Góbi, pe 31 octombrie și 1 noiembrie

Vino și găsește-ți propria expresivitate corporală! Rita Góbi este coregraf, performer și profesor de dans, ce a absolvit Academia de Dans din Budapesta, Ungaria. Coregrafiile sale sunt unice și misterioase, acestea fiind construite prin intermediul mișcărilor minimaliste și repetitive și prin elemente ce țin de sfera grotescului, elemente animalistice și deformate.

Rita a susținut deja multe ateliere și masterclass-uri, nu doar în Ungaria, dar și în străinătate, în țări precum Polonia, Rusia, Portugalia, Republica Ceha, Serbia, Olanda, Japonia, România și Grecia.

Cu ajutorul antrenamentului oferit de Góbi, cât și prin accesarea concentrării tale interioare, poți ajunge la un nou nivel al dansului liber. Clasele vor începe cu o sesiune de încălzire fizică, pentru a-ți activa toate părțile corpului, și vor include oportunități coregrafice de dans liber, cât și improvizații „ghidate”. Focusul va fi împărțit în mod egal, astfel încât, la sfârșitul workshop-ului, fiecare participant va avea propriul moment coregrafic.

Sunt așteptați atât începătorii, cei ce se află la un nivel avansat, cât și dansatorii profesioniști.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

11
/03
/24

Un bărbat vrea să-și ajute un prieten aflat la închisoare. Se cunosc din tinerețe și crede că oricine merită o a doua șansă. De aceea, intervine pentru el la partenerul lui de afaceri, în speranța că va fi de acord să-i ofere un job.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.