Rodica Mandache: „Studenţii de acum sunt aproape analfabeţi“
https://www.ziarulmetropolis.ro/rodica-mandache-studentii-de-acum-sunt-aproape-analfabeti/

Într-un interviu acordat Iulianei Ciugulea, pentru emisiunea „Conversaţii esenţiale“ de la Digi 24, actriţa Rodica Mandache spune că este dezamăgită de nivelul învăţământului din România

Un articol de Dan Boicea|18 aprilie 2013

Într-un interviu acordat Iulianei Ciugulea, pentru emisiunea „Conversaţii esenţiale“ de la Digi 24, actriţa Rodica Mandache a spus că este dezamăgită de nivelul învăţământului din România.

Iată câteva declaraţii făcute de Rodica Mandache:

„Lectura, cititul ar trebui să reprezinte peste 90% din formarea unui actor. Nu se poate fără. Dar studenţii pe care i-am avut de-a lungul timpului şi chiar cei pe care îi am acum, care sunt în anul II, au venit analfabeţi. E un cuvânt tare, dar… ăsta e adevărul. Ei însă nu au nicio vină. Dacă nu-i ghidezi şi nu-i conduci ca pe tramvaie, să-i pui pe şină, ei nu au cum să ştie.

Când au venit, habar nu aveau de literatura rusă. Ştiau doar că trebuie să-i urască pentru că de acolo vine comunismul. Asta e o generaţie frustrată de marea literatură… La mine, asta e a cincea sau a şasea generaţie de studenţi. La început au fost mai aproape de literatură, pe urmă mai departe şi tot mai departe, până au ajuns ca cei de acum să fie aproape analfabeţi. Nu ştiu nimic. Nimic despre nimic. Dar sunt nişte copii buni, care acum ştiu.“

Citiţi şi: Scrisoarea Rodicăi Mandache despre cazul Oana Pellea – Caţavencii

Ce a învăţat de la soţul ei

„Am învăţat foarte mult de la soţul meu (n. r. – un foarte cunoscut şi talentat fotograf) pentru că el era altfel decât toată lumea. În primul rând, avea acea transfigurare a banalului. El vedea întotdeauna ceva frumos, ceva extraordinar, miraculos, într-un loc în care eu nu vedeam nimic. Şi chiar la sfârşit, când era foarte bolnav şi ne plimbam aşa puţin ca să ia aer, s-a oprit odată în faţa unui pom, era iarnă şi pomul era negru, era ca un ciot. Şi el zice: «uite-l cum respiră, uite-l cum se luptă să mai existe puţin». Şi, în general, pozele lui cele mai emoţionante erau despre oameni bătuciţi de viaţă, apăsaţi dar care aveau ceva special. Reuşeau să facă faţă.“

„N-am fost o mamă grozavă“

„Din partea Dianei (n.r. – fiica sa) nu am avut decât lucrurile cele mai bune, pentru care nici nu eram pregătită. Căci trebuie să fii pregătit pentru un necaz, dar trebuie să fii pregătit şi pentru o mare bucurie. Ea a făcut lucrurile ca şi cum s-a născut pe lume să-mi lumineze mie calea. Dar eu n-am ştiut să-mi cresc copilul. N-am fost o mamă grozavă, n-am făcut sacrificii pentru copil. Eu nu din cauza carierei n-am fost o mamă bună. Pur şi simplu n-am fost o mamă bună. Nu ştiu cum. Nu e un alint, nu e o strâmbătură. Ea e complet altfel decât mine. E mult mai deşteaptă decât mine.“

„Eu sunt un om foarte puţin frumos, din punctul meu de vedere. Sunt egoistă, sunt extrovertită, îmi doresc să fiu tot timpul acolo, în mijloc. Dar asta cred că e şi benzina care intră în motor şi te face să mergi înainte şi să cauţi lucruri deosebite.“

Rodica Mandache
actriţă

În deschiderea articolului, fotografie din spectacolul „Un tramvai numit Dorinţă“, realizată de Octavian Tibăr

05
/10
/14

Teatrul de Operetă și Muzical „Ion Dacian” a organizat un amplu casting la nivel național, în vederea distribuirii rolurilor principale din musicalul „Fantoma de la Operă” de Andrew Lloyd Webber, una dintre cele mai de succes producții de divertisment din toate timpurile.

05
/10
/14

La numai 27 de ani, Alexandru Pamfile, regizor de teatru, a plecat la Strasbourg pentru a lucra în sistemul independent de acolo. Ce înseamnă să lucrezi cu actori francezi în propria ta companie de teatru, aflăm de la tânărul regizor, care își amintește de profesorii săi de la UNATC, de prietenia cu Leta Popescu și de faptul că la început dorea să se facă preot. 

04
/10
/14

Pe 13 Octombrie la ora 20.00, Teatrul În Culise vă așteaptă în Piața Națiunile Unite nr. 3-5 (Imago Pub) să vizionați în premieră un spectacol australian de teatru-dans: WALK IN BEAUTY. Regizat de Geoffrey Sykes, acest performance ”experimental” vă promite un mix interesant între dans, poezie, imagine și muzică.

04
/10
/14

Cea de-a noua ediție a celui mai important eveniment dedicat dansului contemporan și performance-ului din România, eXplore dance festival — Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival a început la WASP — Working Art Spance and Production.

03
/10
/14

Un roman tulburător, în care sînt îmbinate subtil o varietate de teme: copilăria, inocenţa, înstrăinarea, confruntarea mentalităţilor, relaţiile de cuplu sau reconfigurarea identităţii. Un nou roman de Dan Lungu, unul dintre cei mai apreciaţi şi mai traduşi scriitori români, a apărut în această săptămînă în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom, şi în ediţie digitală.

03
/10
/14

Cea de-a treia ediție a Festivalului de Arte Noi InnerSound a adus la București 70 de artiști din 10 țări și o seară unică, dedicată filmului mut de scurtmetraj: Regizorul Gabriel Durlan (România) a câștigat Trofeul InnerSound pentru filmul “ÎnCerc”. Muzica a fost scrisă de Șerban Marcu (Cluj)

03
/10
/14

Scurtmetrajul de ficțiune O Lume Nouă (r. Luiza Pârvu, scenariul Toma Peiu, România – Ungaria – SUA, 2014), va putea fi văzut pentru prima oară în afara României în cadrul Festvalului Internațional de Film Central și Est European Let’s CEE de la Viena (2-11 octombrie 2014). Filmul va fi proiectat în cadrul programului de scurtmetraj Viață și Moarte, sâmbătă, 4 octombrie, de la ora 14:00 și joi, 9 octombrie, de la 15:00, la Village Cinema.

03
/10
/14

Competiția de lungmetraje din cea de-a doua zi a Dracula Film: Horor & Fantasy Festival de la Braşov a propus trei filme venite din culturi diferite (americană, franceză și irlandeză), bine jucate și bine regizate.

03
/10
/14

În perioada 25 - 29 octombrie 2014, Teatrul Metropolis este invitat să participe cu trei producţii remarcabile la cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru: LECŢIA DE VIOLONCEL, TARTUFFE sau IMPOSTORUL şi VOCEA UMANĂ, care se vor juca la sediul Teatrului Metropolis, din strada Mihai Eminescu nr. 89.

03
/10
/14

Ştiţi că populara serie B.D., regizată de Mircea Drăgan şi având în distribuţie actori ca: Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Jean Constantin, Iurie Darie, Sebastian Papaiani, George Mihăiță sau Dumitru Furdui, nu ar fi existat dacă Lucian Pintilie nu realiza "Reconstituirea" (1968)?