„Roman teatral”, de Mihail Bulgakov, la Teatrul Național de Televiziune
https://www.ziarulmetropolis.ro/roman-teatral-de-mihail-bulgakov-la-teatrul-national-de-televiziune/

În această seară, de la ora 20.00 şi luni 26 septembrie, de la ora 01.10, TVR 2 difuzează spectacolul „Roman teatral” (regia şi adaptarea tv – Vitalie Lupaşcu), dramatizarea textului omonim semnat de Mihail Bulgakov, unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori ruşi ai secolului XX.

Un articol de Petre Ivan|19 septembrie 2016

La 125 de ani de la nașterea dramaturgului Mihail Afanasievici Bulgakov, Teatrul Național de Televiziune difuzează pe canalele TVR, în săptămâna 19-25 septembrie, spectacolul „Roman teatral”.

Unul dintre cei mai importanţi şi mai valoroşi scriitori ruşi ai secolului XX, Mihail Bulgakov, este prea puțin cunoscut marelui public din România. Spectacolul oferă ocazia telespectatorilor din toată ţara să vadă dramatizarea ultimului text al acestui mare novator al prozei şi al teatrului modern, realizată de regizorul Vitalie Lupaşcu.

Roman teatral (1936-1937) finalizează trilogia autobiografică a prozei bulgakoviene (Însemnările unui tânăr medic – Însemnări pe manşete) şi poate fi considerat testamentul spiritual al scriitorului, prin care îşi exprimă, în forma cea mai coerentă şi pregnantă, viziunea sa asupra creativităţii şi artei.

Întregul spectacol se centrează pe raportul dintre sistem şi personalitate într-o societate totalitară. Atotputerniciei sistemului i se opune doar spiritul creator al artistului, reprezentat de personajul neofitului în ale teatrului – Maxudov.

Maxudov, un tânăr autor, scrie un roman care este tipărit într-o revistă fantomatică, roman mai apoi transformat într-o piesă, urmând a fi pusă în scenă la Teatrul Independent. Condus de un director despotic, Teatrul i se relevă scriitorului ca o lume total nouă şi ciudată, o lume kafkiană, guvernată de propriile sale legi, legi absurde, de neînţeles, în virtutea cărora îi este mutilată atât opera, cât şi visul libertăţii.

„Roman teatral”, de Mihail Bulgakov – Distribuţie:

Marius Stănescu, Mihai Constantin, Mihai Dinvale, George Ivaşcu, Crina Mureşan, Daniela Nane, Ioana Visalon, Mariana roman teatralDănescu, Constantin Bărbulescu, Şerban Georgevici, Armand Calotă, George Lungoci, Adrian Vâlcu, Ion Puican, Raluca Chelaru, Bogdan Ghiţulescu, Roberta Mitache, Vitalie Lupaşcu, Mihai Manolescu, Cristian Tabără, Sever Bânzaru, Valentin Gheorghiu, Gheorghe Iordache şi Radu Captari.

Spectacol al Casei de Producţie TVR 2013

Program difuzare

TVR 2: luni, 19 septembrie, ora 20.00 și luni 26 septembrie, ora 01.10

TVR 3: sâmbătă 24 septembrie, ora 20.00 și duminică 25 septembrie, ora 8.00

TVR Moldova: sâmbătă, 17 septembrie, ora 17.30

TVR Internațional: duminică 25 septembrie, ora 18.00

TVR HD: luni 19 septembrie, ora 20.00 și marți 20 septembrie, ora 13.00

Foto: Roman teatral – tvr.ro

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.